Elektromagnesy napędowe o udźwigu do 10-25 kG

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
borysewicz
-

Elektromagnesy napędowe o udźwigu do 10-25 kG

Post autor: borysewicz » 01 sie 2011, 19:12

Witam

Tak jak w temacie chcę zrobić elektromagnes na 230V 10-25kg

Tylko, że nie mam do niego opisu: jaka grubość drutu i ilość zwojów?

Magnes nie będzie pracował cały czas tylko co kilka godzin po około 3min.

Bardzo proszę o gotowe rozwiązania bo za nic nie mogę znaleźć w Internecie gotowego opisu.

Na zdjęciu jest magnes jaki znalazłem w jednym ze sklepów internetowy o parametrach Elektromagnesy napędowe o udźwigu do 25 kG skoku do 50 mm

Pozdrawiam
Załączniki
elektromagnes.jpg
elektromagnes.jpg (4.97 KiB) Przejrzano 4358 razy

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 01 sie 2011, 21:03

Poza cewką jest jakiś rdzeń / rdzenie i ich przekrój / przekątna też ma znaczenie. Więc nie tylko ilość zwojów i grubość drutu nawojowego są istotne. Co do gotowych rozwiązań to najlepiej napisać maila do ludzi, którzy się tym zajmują (przedstawiciele handlowi, dealerzy itd.)

borysewicz
-

Post autor: borysewicz » 02 sie 2011, 14:40

To proste zadzwonić do kogoś albo pójść do sklepu i kupić gotowe.
Ja lubię zrobić coś samemu. A znalezienie nawet nie jakiegoś konkretnego tylko jakieś przykładowego elektromagnesu graniczy z cudem. W desperacji zacząłem eksperymentować z magnesem z rozrusznika samochodowego (12V) podłączałem do 230V spodziewałem się mocnego grzania uzwojenia ale zamiast tego wyskoczył bezpiecznik takie eksperymenty do niczego mnie nie doprowadzą…

Dosłownie to jest luka w Internecie, nawet rdzeń dla mnie nie ma problemu jaki ja mam, tylko jaki ma być zrobię wszystko co trzeba. Ale bez chociaż przykładowego „przepisu" nic nie zdziałam.

ODPOWIEDZ