Otóż pewnego dnia zachciało mi się wykorzystać mój owy miernik. Problem tkwi w tym że pierwsze 3 lampy wyświetlacza pracują poprawnie. Czwarta lampa pokazuje cały czas 8 zamiast 0. W momencie gdy lampa ma pokazać 1 pokazuje 9. Dodatkowo w tej lampie swieci cały czas kropka. Dalsza część wyświetlacza nie reaguje wcale na sterowanie, pokazują cały czas 0. Mój problem tkwi w tym że nie bardzo wiem jak ugryźć ten moduł sterowania lampami, mam małe doświadczenie w te klocki
Prośba o pomoc w naprawie miernika PFL 21
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Prośba o pomoc w naprawie miernika PFL 21
Witam
Otóż pewnego dnia zachciało mi się wykorzystać mój owy miernik. Problem tkwi w tym że pierwsze 3 lampy wyświetlacza pracują poprawnie. Czwarta lampa pokazuje cały czas 8 zamiast 0. W momencie gdy lampa ma pokazać 1 pokazuje 9. Dodatkowo w tej lampie swieci cały czas kropka. Dalsza część wyświetlacza nie reaguje wcale na sterowanie, pokazują cały czas 0. Mój problem tkwi w tym że nie bardzo wiem jak ugryźć ten moduł sterowania lampami, mam małe doświadczenie w te klocki
Poniżej zamieszczam fotki i skany schematu:
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 19:25 przez lutownik, łącznie zmieniany 2 razy.
Sugerował bym sprawdzenie licznika IC4.
Kropka jest sterowana 4 lampy jest sterowana niezależnie przez podanie masy na rezystor R10, czyżby zwarcie, a może zewnętrzny przełącznik zakresu jest dołączony do licznika?
Kropka jest sterowana 4 lampy jest sterowana niezależnie przez podanie masy na rezystor R10, czyżby zwarcie, a może zewnętrzny przełącznik zakresu jest dołączony do licznika?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 19:24 przez c4v2, łącznie zmieniany 1 raz.
Skan średniej jakości, tekst jest niewyraźny.
Na każdą lampkę przypada licznik, zatrzask, dekoder BCD na 1z10.
Wszystko są to pewnie układy zgodne z TTL.
Przy czwartej lampce układ dodaje 8 do wartości wyświetlanej, co wskazuje na podanie jedynki na wejście D (8) tego dekodera. Może to być spowodowane przez przerwę lub zwarcie do + na wejściu tego dekodera. Możliwe też, że zwarcie/przerwa występuje wcześniej na zatrzasku lub liczniku.
Jeśli lewa (licząc lampy w kierunku czytania) to nie mam pomysłu co dalej.
Jeśli prawa (bardziej znacząca, kierunek zliczania impulsów) to uszkodził się licznik czwartej lampki, gdyż wyjście D jednego licznika jest wejściem następnego.
Na każdą lampkę przypada licznik, zatrzask, dekoder BCD na 1z10.
Wszystko są to pewnie układy zgodne z TTL.
Przy czwartej lampce układ dodaje 8 do wartości wyświetlanej, co wskazuje na podanie jedynki na wejście D (8) tego dekodera. Może to być spowodowane przez przerwę lub zwarcie do + na wejściu tego dekodera. Możliwe też, że zwarcie/przerwa występuje wcześniej na zatrzasku lub liczniku.
Dalsza to znaczy która?Dalsza część wyświetlacza nie reaguje wcale na sterowanie, pokazują cały czas 0.
Jeśli lewa (licząc lampy w kierunku czytania) to nie mam pomysłu co dalej.
Jeśli prawa (bardziej znacząca, kierunek zliczania impulsów) to uszkodził się licznik czwartej lampki, gdyż wyjście D jednego licznika jest wejściem następnego.
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie działa ta część wyświetlacza od ósemki na lewo tzn lampy V7, V6, V5.
Lampy są numerowane od strony prawej do lewej ( patrząc od strony front panelu, czyli odwrotnie do kierunku czytania.)
Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź
Jutro skoczę po części i spróbuje to wyjąć i naprawić. Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-06-25, 11:13 ]
Problem ustąpił po poprawieniu lutów na kostce IC4. Na wszelki wypadek dokupie kilka kostek tego typu
.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Lampy są numerowane od strony prawej do lewej ( patrząc od strony front panelu, czyli odwrotnie do kierunku czytania.)
Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź
Jutro skoczę po części i spróbuje to wyjąć i naprawić. Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-06-25, 11:13 ]
Problem ustąpił po poprawieniu lutów na kostce IC4. Na wszelki wypadek dokupie kilka kostek tego typu
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc