ATMEGA8 - płytka testowa. Wasze opinie

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
piotreks89
-
Posty: 26
Rejestracja: 16 gru 2010, 8:55
Lokalizacja: Olesno
Kontakt:

ATMEGA8 - płytka testowa. Wasze opinie

Post autor: piotreks89 » 15 lut 2011, 12:44

Wczoraj przeglądając obszerne zasoby internetu napotkałem kilka fajnych płytek testowych do ATmegi8. Jako, że posiadam książkę o BASCOMIE i o C postanowiłem wziąc się za te dwa języki. Do BASCOMA używam płytki pana Mirley-a i procesorka ATtiny2313, a do C postanowiłem powziąc ATmege8. Przejrzałem DS-a tegoż procka i zaprojektowałem sobie płytkę ewoluacyjną. Sugerowałem się wyglądem ARDUINO i częścmi dostępnymi w sklepie internetowym.
Oto jej schemat:
Obrazek

Oraz projekt płytki:
Obrazek
Obrazek

Uważam, ze płytka jest dobra i nie sprawi problemów z montażem oraz, iż ATmega8 ma dobre zasilania na wszystkich potrzebnych pinach, lecz nie jestem tego pewien, więc pytam się was drodzy forumowicze. Co sądzicie o tej płytce? Czy lepiej usunąc ścieżkę resetu do złącza KANDA i zrobic ją kabelkiem?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 lut 2011, 16:29

Jak już chcesz dawać złącze do zasilacza to dobrze, żeby na płytce był mostek prostowniczy.
7805 lepiej jak jest leżąco, zajmuje niby więcej miejsca wtedy, ale z radiatorem jest też i niższy.
Złącza które są na skrinie 3D, lepiej zastąpić zwykłymi golpinami.
Stosowanie samego potencjometru dla wejścia AREF to niedobry pomysł, jak już chcesz mieć zewnętrzne źródło napięcia odniesienia to zastosuj TL431 i na nim zbuduj regulowane źródło.
Ja osobiście preferuję przycisk RESET na krawędzi płytki i kątowy, nie leżący, ale to kwestia gustu.
Fajnie mieć też na płytce jakiś driver mocy jak ULN2003. i dodatkowe LEDy choćby tylko 4.

piotreks89
-
Posty: 26
Rejestracja: 16 gru 2010, 8:55
Lokalizacja: Olesno
Kontakt:

Post autor: piotreks89 » 15 lut 2011, 16:33

Dzięki kayron, zmienię sobie to. A wyprowadzenia nie raczej będą żeńskie ze względu na dobra współprace ze skrętką i płytką stykową ;). Zaraz przerobię sobie płytkę. Lecz dręczy mnie jeszcze jedno pytanie. Otóż w lispolu nie mieli dławików 10uH i kupiłem 22uH. Czy ten będzie dobry?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 lut 2011, 18:44

Dławik? Każdy będzie dobry bo ATMEGA8 ma błąd konstrukcyjny i dławik ten i tak nic nie wnosi.

piotreks89
-
Posty: 26
Rejestracja: 16 gru 2010, 8:55
Lokalizacja: Olesno
Kontakt:

Post autor: piotreks89 » 15 lut 2011, 19:37

ATmega8A także ma błąd konstrukcyjny? Przecież to w miarę nowy układ, bo z 2010 r.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 lut 2011, 20:06

Nie przejmuj się tym, aż tak, zawsze można włożyć układy ATMega 168 / 88 / 48 które pinowo są kompatybilne z M8. Z drugiej strony, trzeba też odpowiednio projektować PCB, jak chcesz kanały ADC odkłucać, ekranować itd.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 lut 2011, 20:57

Tak przy okazji ATTINY48 i ATTINY88 też można wstawić zamiast ATMEGA8.

piotreks89
-
Posty: 26
Rejestracja: 16 gru 2010, 8:55
Lokalizacja: Olesno
Kontakt:

Post autor: piotreks89 » 16 lut 2011, 9:41

A nie ATmega48 i ATmega88?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 lut 2011, 17:04

Tak są ATTiny48 i ATTiny88, ale to strasznie ubogie procesory, i raczej bym sobie nimi nie zaprzątał głowy.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 16 lut 2011, 18:41

kayron pisze:Tak są ATTiny48 i ATTiny88, ale to strasznie ubogie procesory, i raczej bym sobie nimi nie zaprzątał głowy.
Strasznie ubogie? Dobre sobie. Porównując do ATMEGA48 tylko nie ma USART-a, licznika Timer2, i tylko 2 PWM-y. I to już ubogie są?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 lut 2011, 20:45

Tyś by nie był sobą gdybyś nie czepił się szczególików. Zresztą nie wiem czy cenowo się je opłaca kupować ?
A tak na marginesie ludzie już powoli w tej cenie przechodzą na ARMy Cortex M0 od NXP (LPC1114).

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 16 lut 2011, 21:33

kayron pisze:Tyś by nie był sobą gdybyś nie czepił się szczególików.
Osobiste "wycieczki" na PW jak by co.
kayron pisze:Zresztą nie wiem czy cenowo się je opłaca kupować ?
Cena jest ok (w ramach AVR) jak na możliwości, bo już dwa projekty poszły w świat na tym procku, a boss osobiście przelicza koszty i analizuje warianty. I nie tak łatwo jest go przekonać by załadować większy czy lepszy.

alaris
Użytkownik
Posty: 530
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 16 lut 2011, 23:21

kayron pisze:A tak na marginesie ludzie już powoli w tej cenie przechodzą na ARMy Cortex M0 od NXP (LPC1114).
I STM32. Malutka wersja kosztuje w granicach 6zl. 16KB Flash, 4KB RAM, interfejsy szeregowe (2xUART, I2C, SPI), ADC i... DAC (SIC!). No i proce są 32-bitowe. Przy takiej polityce cenowej AVRy, moim zdaniem, znikną ze sklepów błyskawicznie. Ja w zasadzie po kilku latach ich stosowania robię ostatnie projekty, aby wyczyścić "magazyn" i przesiadam się na STM32:) i PICe, które obecnie też są tańsze.

piotreks89
-
Posty: 26
Rejestracja: 16 gru 2010, 8:55
Lokalizacja: Olesno
Kontakt:

Post autor: piotreks89 » 17 lut 2011, 18:06

Szczerze mówiąc to po nauce AVR w BASICU i lekko w C to myślałem nad przeniesieniu się na STM32, gdyż znalazłem taki fajny malutki zestaw startowy za 49 zł z wbudowanym programatorem pod USB. Tak na marginesie to płytkę zaprojektowałem od nowa (z 7 zworek udało mi się uzyskać 1 ;) ) i jest już w fazie testów, tylko muszę dokupić w poniedziałek złącze KANDA. We wtorek płytka będzie w dziale DIY.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 12 gru 2010, 19:05
Lokalizacja: /bin/bash
Kontakt:

Post autor: mr_x » 17 lut 2011, 23:46

A tak z ciekawości: o jaki błąd konstrukcyjny w ATmega8 chodzi?

ODPOWIEDZ