Rezystor bezpiecznikowy przepala się

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
rafal01
-

Rezystor bezpiecznikowy przepala się

Post autor: rafal01 » 13 lut 2011, 16:39

Witam.

Zrealizowałem przetwornicę na LNK616PG zgodnie z nw. schematem
Obrazek

Do wyjścia została podłączona lampka rgb w której zmiany trybu pracy dokonywane są przez krótkotrwałe odcięcie zasilania. Po włączeniu układ pracuje prawidłowo, jednak przy szybkim odcięciu zasilania i ponownym włączeniu(zmiana trybu) przepala mi RF1 (spaliłem juz 2).
W nocie wyczytałem że ten rezystor bezpiecznikowy zabezpiecza przed awarią/uszkodzeniem,dokładny opis na stronie 8 p. 4.1 http://www.feryster.pl/polski/PDFFiles/RDR-158.pdf

Czy podczas szybkiego wyłączenia i włączenia kondensatory nie nadążają się rozładować i powtórnie naładować tylko zostają doładowywane co powoduje przepalenie RF1? Czy jak zamiast RF1=10R 2W dam zwykły rezystor mocy np. 10R 5W układ będzie sprawnie działał?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 13 lut 2011, 17:02

Prawdopodobnie przyczyną są właściwości rezystora bezpiecznikowego RF1. Rezystory te są "bardzo zwłocznymi bezpiecznikami". Przy takim szybkim wyłączeniu i włączeniu rezystor ten nie zdąży ochłodnąć i duży impuls prądowy pojawiający się przy doładowywaniu kondensatorów go przepali. Przy normalnym starcie RF1 wytrzyma taki impuls, a nawet i większy.
Spróbuj dać szeregowo zwykły rezystor ok. 10Ω, albo RF o większej wartości mocy, lub mniejszej rezystancji. Powinno pomóc.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 13 lut 2011, 20:39

rafal01 pisze:Do wyjścia została podłączona lampka rgb w której zmiany trybu pracy dokonywane są przez krótkotrwałe odcięcie zasilania.
Wyprowadź sobie przycisk RESET. Będzie to samo. Odłączanie i załączanie obciążeń jak zasilacz jest w ruchu to niestety nie najlepszy pomysł.

rafal01
-

Post autor: rafal01 » 14 lut 2011, 11:49

Witam.

keruseykaryu napisał/a:
Wyprowadź sobie przycisk RESET. Będzie to samo. Odłączanie i załączanie obciążeń jak zasilacz jest w ruchu to niestety nie najlepszy pomysł.
Układ będzie umieszczony w lampce nocnej, więc aby zminimalizować ingerencję w jej obudowę zmiana trybu przeprowadzana będzie przez włączenie lub wyłączenie przycisku na kablu sieciowym.

Aro napisał/a:
Spróbuj dać szeregowo zwykły rezystor ok. 10Ω
Podłączę rezystor 10R 5W i dam znać jakie będą efekty.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ