[bascom] program do ramienia robota
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
[bascom] program do ramienia robota
witam nie dawno wziołem się za projekt ramie robota zaprojektowałem juz schemat i potrzebuje program swój cel juz osiągnolem zaprojektowałem schemat a bascoma dopiero zacząłem się uczyć więc nieprędko napisze taki program szukam kogoś kto napisze mi program lub pomoze napisac
- Załączniki
-
- 11111.rar
- (35.25 KiB) Pobrany 1086 razy
Co do schematu to domyślam się że ramie robota ma być poruszane za pomocą pięciu serw modelarskich?
Wydaje mi się również że wydajność prądowa stabilizatora 5V do zasilania tylu serw będzie niewystarczająca. Zgaduję że linie połączone do Portu.C oraz Pinu PB0 tworzą multipleksowaną klawiaturę
matrycową 3x4? Jeżeli tak, to ostatni wiersz jest nie podłączony do mikrokontrolera (do pinu PC5)?
Jakie funkcje mają spełniać poszczególne przyciski klawiatury?
Czy nie warto dodać do układu konwerter Max232 co da możliwość współpracy (sterowania) z komputerem PC ?
Wydaje mi się również że wydajność prądowa stabilizatora 5V do zasilania tylu serw będzie niewystarczająca. Zgaduję że linie połączone do Portu.C oraz Pinu PB0 tworzą multipleksowaną klawiaturę
matrycową 3x4? Jeżeli tak, to ostatni wiersz jest nie podłączony do mikrokontrolera (do pinu PC5)?
Jakie funkcje mają spełniać poszczególne przyciski klawiatury?
Czy nie warto dodać do układu konwerter Max232 co da możliwość współpracy (sterowania) z komputerem PC ?
-
keruseykaryu
Gdyby tak mikrokontroler taktować kwarcem 16MHz a, klawiaturę multipleksować w przerwaniu od przepełnienia licznika to może by się dało sterować pięcioma serwami za pomocą dedykowanych do tego celu instrukcji BascomaAVR?
[ Dodano: 2011-01-06, 20:51 ]
Można też obsługę serw napisać na "piechotę" i BascomAVR w tym przypadku na pewno się będzie wyrabiał.
[ Dodano: 2011-01-06, 20:51 ]
Można też obsługę serw napisać na "piechotę" i BascomAVR w tym przypadku na pewno się będzie wyrabiał.
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
Stabilizator zależny będzie od zastosowanych serw. Założenie że pojedyncze serwo pobiera prąd zbliżony do 1A, a to w sumie daje prąd około 5A! Scalony stabilizator z serii LM7805 nie wchodzi raczej w grę (może po jednym stabilizatorze na serwo?). Chyba że zastosuje się sztuczkę z dodatkowym tranzystorem. Można zastosować również UA723 i odpowiednio mocny tranzystor. W grę wchodzą również stabilizatory impulsowe (kwestia dostępności). Klawiaturę komputerową podłącza się przez dwie linie (Dat, Clk) podciągnięte do VCC przez rezystory (tego na schemacie nie zauważyłem). Zakładam że potrzebne będzie po dwa przyciski do każdego serwa. Jaki jest zatem sens stosowania klawiatury od komputera PC?
Ostatnio zmieniony 06 sty 2011, 21:43 przez c4v2, łącznie zmieniany 1 raz.
Może mi kolega powiedzieć czym? -> TU JEST <- obsługa 12 sztuk serw plus komunikacja radiowa i wszystko w Bascom. Wiem bo rozmawiałem z autorem projektu.keruseykaryu pisze:Pięć serwo i wolny bascom. Chyba nie wiesz czym to grozi.
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
-
keruseykaryu
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
Do tego najlepszy był by pad z konsoli do gier, choćby ostatnio opisany w EDW z SONY Pley Station 2. Daje to intuicyjną obsługę samego ramienia, za pomocą 2 drążków, a i przyciski do dodatkowych funkcji są wygodnie i pod ręką (właściwie palcem). Używanie klawiatury przy takim sterowaniu jest mało celowe i niewygodne.
-
konrad1115
- -
- Kontakt: