Magistrala I2C a złącze Video SCART

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Magistrala I2C a złącze Video SCART

Post autor: kayron » 06 paź 2010, 15:45

Mam takie pytanie dotyczące I2C występującego w gnieździe SCART. Otóż jak wiadomo magistrala ta znajduje się tam podobnie jak w kablu VGA po to aby można było przesyłać dane identyfikacyjne czy konfiguracyjnie między urządzeniami Video.
I teraz pytania jest takie, czy jest to jakoś zestandaryzowane ? Tzn. czy jest coś np. na wzór MODBUS, gdzie istnieje protokół opisujący wymianę danych, i zestaw instrukcji/poleceń/identyfikatorów producenta itp.
Konkretnie chodzi mi o to czy można np. przez I2C w SCART wysłać polecenie STANDBY/POWER do tunera SAT, czy TV?
Ostatecznie czy można zbudować monitor, czyli dołączyć procesor z wyświetlaczem LCD który będzie monitorował tę magistralę, i wyświetlał, dane po niej płynące, Takie jak adres urządzenia, i dane wysyłane przez nie.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 06 paź 2010, 17:01

Ostatecznie czy można zbudować monitor, czyli dołączyć procesor z wyświetlaczem LCD który będzie monitorował tę magistralę, i wyświetlał, dane po niej płynące, Takie jak adres urządzenia, i dane wysyłane przez nie.
I2C to I2C, warstwa fizyczna protokołu komunikacji jest jedna. Przesyłane dane to już kwestia umowna.
Monitor magistrali? A pewnie, że się da. Jak sobie przejrzysz stare EP to nawet taki znajdziesz.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 paź 2010, 18:46

Tzn. wiadomo że można zbudować monitor, trochę źle to napisałem w pierwszym poście. Bardziej mi chodzi jednak o to czy jest jakiś standardowy zestaw kodów tak jak np. dla pilotów, że np wysłanie danego kodu pod dany adres pozwala włączyć lub wyłączyć tuner SAT, DVD czy tam inne urządzenie podpięte pod SCART, choć wybór jest raczej ograniczony do VIDEO, DVD/BR, Tuner SAT, ewentualnie swich SCART.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 paź 2010, 1:18

Mi sie wydaje ze w pewnym stopniu to jest zastandaryzowane, np. przydzielone przestrzenie adresowe dla grup podzespolow o tej samej funkcji, ale dokladne komendy to juz kwestia indywidualnych scalakow. Wiec jak chcesz pogadac z czyms konkretnym to musisz wiedziec dokladnie co siedzi w danym telewizorze i odwolac sie do noty katalogowej danego podzespolu lub scalaka. Tak przynajmniej ja to widze. I nie sadze abys przez to i2c mial taka kontrole jak wlaczanie i wylaczanie urzadzenia czy jego obsluga.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 paź 2010, 15:31

Raczej w moim przypadku chodzi dokładnie o Tuner SAT Ferguson, który po zaniku zasilania i jego powrocie ma taki bezsensowny mechanizm że się włącza w tryb aktywny i niepotrzebnie pobiera prąd. Więc myślałem że jak TV nie działa, a wystąpił chwilowy zanik zasilania, to można by dorobić małe urządzonko na SCART które by go w takiej sytuacji wyłączało do STANDBY właśnie przez I2C.
Ale jeszcze muszą spytać szpeców od modowania oprogramowania tunerów SAT, czy nie da się tak zmodyfikować wsadu w tym tunerze żeby nie robił takiej głupoty.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 paź 2010, 16:58

Juz lepiej chyba byloby zrobic uniwersalne urzadzenie, przez ktora podlaczal bys ten tuner do sieci, i ktore po zaniku zasilania wymagaloby wcisniecia jakiegos przycisku aby ponownie podac zasilanie do danego urzadzenia. Najprosciej byloby wziac jakis przedluzacz i zaladowac mu do srodka przekaznik z tzw. podtrzymaniem.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 paź 2010, 17:19

Tzn. mam listwę ACAR ECO, ale w tym przypadku ona akurat sobie z tym nie poradzi. Faktycznie twój pomysł jest niezły przekaźnik z podtrzymaniem, dodać do tego jaki mały procesor ATTiny z odbiornikiem podczerwieni, i pilotem z SAT włączało by się taką przelotkę, bo tuner akurat sam wystartuje po podaniu napięcia zasilania.
Co do samej listwy ACARa, to na razie ją testuję, ale już mogę powiedzieć że jest to trochę przerost formy nad treścią, biorąc pod uwagę cenę i gabaryty. Ogólnie fajny produkt, ale do sprzętu RTV przydała by się mniejsza tańsza wersja z 3 gniazdami slave. Obecna wersja jest świetna do komputera, ale już nie tak dobra dla RTV.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 paź 2010, 19:45

Ja myslalem ze chodzi Ci o to ze jak nie ma Cie w domu przez tydzien i bedzie zanik napiecia w sieci to po powrocie napiecia tuner bedzie wlaczony caly czas puki nie przyjdziesz i go nie wylaczysz. Takie sytuacje zdarzaja sie wzglednie rzadko, wiec zalozylem ze przycisk na przedluzaczu bedzie wystarczajacy i nie bedzie to wymagalo jakichs odbiornikow podczerwieni...

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 paź 2010, 12:10

Aktualnie rozważam właśnie jakiś wynalazek, bo obecnie jestem na etapie chowania po szufladach pilotów przed ojcem i bratem, bo maja taka modę włączyć TV (brat dodatkowo komputer) a po 5 minutach śpią, albo coś im się przypomni pójdą na dwór (niby na 5 minut) i sprzęt gra kilka godzin choć nikt z niego nie korzysta.
A najlepsze w tym wszystkim jest to że potem, jak jest ciemno to się czepiają zapalonej żarówki (energooszczędnej żeby było śmieszniej) bo straszne rachunki płacą, tylko tego że TV, czy komputer chodzą czasem pół nocy czy dnia i nikt z nich nie korzysta, tego nie widzą.

ODPOWIEDZ