Zasilanie LCD napięciem stałym

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Zasilanie LCD napięciem stałym

Post autor: Kulpina » 25 wrz 2010, 16:00

Dlaczego LCD nie powinien być zasilany napięciem stałym i czy może to spowodować jakieś uszkodzenia?
Mam lcdka którego wg noty nalezy zasilac z f=64Hz, natomiast w czasie eksperymentów zdażyło się, że program nie pracował poprawnie i wtedy na koncówkach lcd było stałe napięcie, a mimo to pracował prawidłowo (obraz zanika po jakims czasie, ale nie dochodzi do uszkodzenia i wystarcza odświeżanie z f=<1hz)

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 wrz 2010, 16:53

Gdzieś czytałem opis testów AVR Butterfly.
Po podaniu napięcia stałego na na kilka godzin, elektrody reagują z ciekłym kryształem i segmenty normalnie nieaktywne stają się ledwo widoczne, a aktywne są słabiej widoczne niż w nowym LCD.

Jeśli masz LCD z jednym polem COM np. typowy 3.5 cyfry, to przy złej częstotliwości zazwyczaj wystarczy zwiększyć napięcie i LCD będzie czytelny. Wyświetlacz powinien dobrze pracować przy 10Hz ... 100Hz bez przedwczesnej śmierci.

Zabawa z częstotliwością odświeżania i napięciem zasilania LCD ma sens przy sterowaniu wyświetlaczami z kilkoma polami wspólnymi.

Awatar użytkownika
szimon
-
Kontakt:

Post autor: szimon » 25 wrz 2010, 23:53

Przy przyłożeniu napięcia stałego dochodzi do elektrolizy w warstwie ciekłego kryształu, co teoretycznie powinno doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia wyświetlacza.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 wrz 2010, 17:55

Czyli uszkodzenie nastąpi jednak po jakimś czasie.
Ok, dzięki wielkie, właśnie o to mi chodziło :mrgreen:

ODPOWIEDZ