WieslawMarciniak pisze: ↑31 mar 2022, 19:27
Nie chcę włączać się w tę dyskusję, być może odniosę się do niektórych jej wątków w najbliższym wydaniu EdW.
Mimo wszystko wejdę w polemikę.
1. Ostatnio liczba projektów publikowanych w EdW spadła do 2-3 na wydanie, podczas gdy kiedyś sięgała dziesięciu.
Czy EdW ma być magazynem zawierającym jedynie projekty? Jego wartością, z mojego punktu widzenia, były zarówno projekty, jak artykuły edukacyjne i inne (felietony, artykuły historyczne) i konkursy.
2. Od kilkunastu lat niezwykle burzliwie rozwija się "elektronika programowana". W Internecie są setki tysięcy projektów DIY, wykonywanych niemal bez użycia lutownicy, przez pasjonatów słabo zaawansowanych w elektronice. W EdW nie znalazło to odbicia, a przecież w tytule magazynu mamy "...dla Wszystkich".
Czyli taki teraz będzie target EdW? Czy były przeprowadzone badania wśród czytelników, że właśnie tego chcą?
3. Pan Piotr Górecki jest genialnym popularyzatorem elektroniki, ale nie wydaje się normalną sytuacja, gdy RN niemal sam pisze całą gazetę.
Znów – czy były sygnały od czytelników, że im to przeszkadzało, lub że chcieli mniej artykułów p. Piotra? Czy były przeprowadzone badania wśród czytelników, czy jest to odgórna decyzja zarządu AVT?
Czasopismo pisze się dla czytelników, a nie dla siebie.
Inna sprawa, że nie uważam, żeby Naczelny sam pisał gazetę. Były artykuły różnych współpracowników, artykuły czytelników, były też (bardzo ciekawe i pouczające) artykuły Naczelnego, których na pewno będzie teraz brakowało. Zdecydowanie nie było ich za dużo. Było w sam raz.
Z tych przesłanek wynika konieczność otworzenia się na świat, tj. współpraca z najlepszymi na świecie magazynami i autorami z niemal całego świata.
Czyli całkowita zmiana profilu EdW. Oczywiście nie ma nic złego w tym, że pojawi się jeden lub dwa projekty ze świata, ale niech EdW nie traci tego, co miała najcenniejsze. Była hubem do wymiany wiedzy na naszym podwórku, hubem dwukierunkowym, a nie katalogiem projektów ze świata. Czy EdW teraz stanie się po prostu katalogiem projektów? Co z innymi artykułami?
Nie oznacza to, i tu chyba powstało nieporozumienie, że nie chcemy publikować artykułów polskich autorów.
W kwietniowym numerze było 13 (!) przedruków i tylko jeden artykuł polskiego autora. Artykułów p. Piotra nie ma w ogóle, są jedynie konkursy (tyle dobrze, że to też nie zostało wycięte). Jak w takiej sytuacji wierzyć, że EdW zamierza publikować artykuły polskich autorów i pomagać im przebić się z ciekawymi pomysłami do szerszej rzeszy czytelników (bo również taka była do tej pory jej rola)?
Dla mnie, starego belfra, największą satysfakcją jest kształcenie i rozwój kolejnych generacji polskich elektroników i pasjonatów elektroniki.
Tym bardziej należało promowac kształcące i edukacyjne artykuły p. Piotra Góreckiego. Co z Radiową Oślą Łączką, na którą tak wiele osób czeka? Czy zostanie ona opublikowana na łamach EdW?
EdW tworzyłem 27 lat temu i nadal widzę ją wielką - pomieścimy publikacje ze świata i z kraju.
Jak pisałem, kwietniowy numer przeczy tym słowom. Jest w nim dosłownie tylko jedna publikacja z kraju. Czy inni autorzy, jak Jerzy Szymański czy Karol Świerc, nagle przestali pisać? Czy czytelnicy przestali zadawać pytania do Skrzynki Porad? Nawet krzyżówka została wycięta – krzyżówka, bez której można się obyć, ale była miłą wisienką na torcie.
Pisze Pan, że tworzył EdW. Wiem i wierzę, że umożliwił Pan wydawanie EdW, ale – z całym szacunkiem – z perspektywy wieloletniego czytelnika, EdW tworzył głównie p. Piotr i to on nadał jej obecny kształt. Wierzyłem, że nowy redaktor naczelny pociągnie dalej to, co stworzył p. Piotr, rozwinie to, zamiast całkowicie zmieniać formułę. W chwili obecnej jest to już zupełnie inne pismo.
Po to zwiększyliśmy objętość, mimo horrendalnych wzrostów kosztów papieru i druku. Będę do końca otwarty. Tak jest. Spięcie budżetu magazynu, w którym praktycznie nie ma reklam, to sztuka nie lada.
Wierzę. I w zasadzie (choć mogę mówić tylko za siebie) nie mam nic przeciwko reklamom. Każdy chyba wie, że reklamy finansują czasopismo. Świat Radio jest pełny reklam, ale dalej go czytam bo wiem, że to dzięki nim w ogóle opłaca się go wydawać.
Dlatego autorom nie możemy zapłacić więcej niż 100 zł za stronę w magazynie.
Myślę, że jest wiele osób, które podzielą się wiedzą za darmo lub w zamian za drobny upominek lub np. przedłużenie elektronicznej prenumeraty.
Mimo wszystko, mam nadzieję, że uda nam się zwiększyć strumień dobrych publikacji autorów krajowych.
Ja mam nadzieję, że zawartość kwietniowej EdW to forma przejściowa i wrócą te działy i artykuły, których w kwietniowym numerze nie było. Inaczej po prostu prenumerata straci sens. Znów – mogę mówić tylko za siebie, ale nie interesuje mnie katalog zagranicznych projektów, do tego bardzo słabo przetłumaczonych i (wbrew zapewnieniom) takiej sobie jakości, jeśli ma być to jedyne, co EdW ma do zaoferowania (a kwietniowy numer niestety na to wskazuje). Takie artykuły mogą być najwyżej dodatkami. Mam też nadzieję, że choć w części wrócą artykuły p. Piotra Góreckiego, w tym rozpoczęte cykle (co z cyklem o nawadnianiu? Co z bardzo wartościowym cyklem o NanoVNA? O wzmacniaczach klasy D, czy wreszcie bardzo wyczekiwany przeze mnie cykl o akumulatorach?), bo to głównie dla nich prenumeruję EdW.