Są instalacje 2 i 3 przewodowe. Dwa przewody to L i N, a trzeci to PE. Ten układ, który zamontowałem puszcza trzeci przewód osobnym torem, więc jest przystosowany bardziej do instalacji TN-S niż do TN-C czy TNC-S. Ja mam w domu instalację TN-C, więc nie widzę sensu w podłączaniu trzeciego przewodu zwłaszcza, że urządzenie, o którym mowa ma tylko przewody L i N, PE nie posiada i nawet nie ma go gdzie za bardzo zamontować. W szpitalach jest w ogóle inna instalacja, więc wersję medyczną mogę sobie raczej podarować.joon pisze:Jakie pytanie taka odpowiedź ;p
Trzeci przewód jak coś łączę to zwykle fazowy jest - faza nie jest Ci potrzebna do zasilania?
Takie filtry powinny być wyposażone w przyłącze PE. A indukcyjność to dwa uzwojenia nawinięte bifilarnie na jednym rdzeniu.
Filtry medyczne mają trochę inną budowę- najczęściej urządzenia są zasilane poprzez transformatory separacyjne które same przy okazji "blokują" zakłócenia w.cz.
W moim filtrze są 2 uzwojenia nawinięte na jednym rdzeniu oraz kondensator filtracyjny. Mogę dołożyć te 2 kondensatory do których idzie PE, ale zwyczajnie nie mam gdzie podłączyć PE, poza tym musiał bym wymienić przewód na trzyżyłowy bo obecnie mam dwużyłowy.