KiCAD - poradnik dla początkujących
-
keruseykaryu
mr_x pisze:O ile sam KiCad jest świetnym programem, to właśnie te biblioteki są jego największą bolączką.
Tylko narzekacie, ale swoich 4 liter nie ruszyliście by to zmienić. Najlepiej czekać, a może kto inny zrobi. Temat bibliotek jest? Jest. I co? I nic. Jak go zostawiłem tak leży.arturromarr pisze:Zgadzam się, że biblioteki są bolączką KiCada.
Sam go założyłem co by was uaktywnić. Sam tworzę biblioteki i ładuję do Lauchpada. Z drobną pomocą waszego byłego kolegi macie też profesjonalnie wyglądającą polską dokumentację do programu. Interfejs polski też jest robiony na bieżąco. Wszystko po to by polski użytkownik KiCad-a mógł go używać, reklamować i tworzyć, publikować projekty. Ale ciągle im mało! 10 postów dysputy o Pupie Maryni, zero działania.
Weźcie się [tu wstaw dowolny wulgaryzm] do roboty jak chcecie mieć dobre i dopasowane biblioteki!
Jak już cytujesz fragment mojej wypowiedzi, to zauważ, że również tworzę brakujące mi biblioteki. Zresztą tak jest lepiej, bo często te znalezione gdzieś w sieci nie spełniają moich wymagań.
I nie narzekam w sumie już na te biblioteki, bo po prostu przyzwyczaiłem się do takiego stanu rzeczy. Wyraziłem jedynie moją opinię, która ma wpływ na osoby początkujące, które może taka sytuacja zniechęcić to programu.
I nie narzekam w sumie już na te biblioteki, bo po prostu przyzwyczaiłem się do takiego stanu rzeczy. Wyraziłem jedynie moją opinię, która ma wpływ na osoby początkujące, które może taka sytuacja zniechęcić to programu.
Potrzebuję porady w dwóch kwestiach. Pierwsza to element biblioteczny "Gwiazda" stworzony kilka stron wcześniej. Chodzi o duży punkt z otworem 3.2mm i przelotkami łączący górną warstwę z dolną (w obrysie tego dużego punktu). Przy sprawdzeniu reguł projektowych KiCad zgłasza mi, że punkty przelotek są zbyt blisko dużego punktu. Co ciekawe mam 8 przelotek ale błąd jest zgłaszany tylko dla 4 przelotek. Jak wyłączyć ten komunikat o błędzie? Czy to trzeba ustawić nazwę sieci na tą samą co duży punkt, czy gdzieś w regułach projektowych?
Drugi problem to potrzebuję porady. Projektuję płytkę, która w zasadzie nie ma masy. Jest to spowodowane tym, że są to w zasadzie same przekaźniki. Ale chciałbym mieć płytkę dwustronną i "wylane" strefy po obu stronach. Jak to uzyskać? Na razie dodałem do schematu sztuczny punkt masy i próbuję użyć go na płytce ale też są jakieś problemy. Być może są one związane z poprzednim punktem gwiazdy (i błędami z nim związanymi).
Marek
Drugi problem to potrzebuję porady. Projektuję płytkę, która w zasadzie nie ma masy. Jest to spowodowane tym, że są to w zasadzie same przekaźniki. Ale chciałbym mieć płytkę dwustronną i "wylane" strefy po obu stronach. Jak to uzyskać? Na razie dodałem do schematu sztuczny punkt masy i próbuję użyć go na płytce ale też są jakieś problemy. Być może są one związane z poprzednim punktem gwiazdy (i błędami z nim związanymi).
Marek
Odnośnie elementu "gwiazda" przelotki rozmieszczone na obwodzie dużego pola lutowniczego zostały ustawione według siatki ustawionej na mały rozmiar. Skutkiem tego może być i zapewne jest to, że te osiem przelotek na obwodzie dużego pola lutowniczego nie znajduje się w jednakowej odległości od jego środka i to może być powodem sygnalizacji błędu dla części tych przelotek.
Natomiast co do wypełnienia, to jest możliwe wykonanie wypełnienia płytki drukowanej po obydwóch jej stronach bez połączenia wypełnienia z masą czy też biegunem dodatnim zasilania. Powstaną wówczas wypełnienia na płytce nie połączone z żadną siecią połączeń.
Natomiast co do wypełnienia, to jest możliwe wykonanie wypełnienia płytki drukowanej po obydwóch jej stronach bez połączenia wypełnienia z masą czy też biegunem dodatnim zasilania. Powstaną wówczas wypełnienia na płytce nie połączone z żadną siecią połączeń.
Dzięki. Też tak myślę, że to są minimalne różnice w odległościach od środka. Zrobiłem nawet test z dwoma punktami i w jednym zostały zaznaczone 3 przelotki, a w drugim 5 (a punkty były te same). W zasadzie to mógłbym się tym nie przejmować ale jest jeden kłopot; nie mogę tego punktu doczepić do masy (KiCad na to nie pozwala).
Z tą strefą to chyba tak właśnie zrobię chociaż w zasadzie cel będzie głównie estetyczny. Elektrycznie to nic nie będzie dawać.
Marek
Z tą strefą to chyba tak właśnie zrobię chociaż w zasadzie cel będzie głównie estetyczny. Elektrycznie to nic nie będzie dawać.
Marek
Mierzyłem w Pcbnew odległości tych przelotek od głównego otworu za pomocą narzędzia wymiarowania, które wskazywało drobne różnice rzędu dziesiątych i setnych części milimetra dla poszczególnych przelotek i to zapewne jest powodem sygnalizowania błędów przez DRC.
Aby to pole montażowe można bezproblemowo połączyć z masą trzeba utworzyć odpowiedni element na schemacie i podłączyć go na nim do masy. Wówczas nie powinno być z tym połączeniem problemów na płytce.
Aby to pole montażowe można bezproblemowo połączyć z masą trzeba utworzyć odpowiedni element na schemacie i podłączyć go na nim do masy. Wówczas nie powinno być z tym połączeniem problemów na płytce.
Już rozwiązałem problem z gwiazdą. Dzięki Krzysiek za pomoc.
Teraz natknąłem się na nową zagadkę. Potrzebuję stworzyć element biblioteczny dla podwójnej diody BAV99. To są dwie diody w obudowie SOT-23, anoda jednej jest zwarta z katodą drugiej. Kojarzę jak to narysować jako jeden element. Ale wtedy schemat będzie nieładnie wyglądał (nie będę mógł oddzielnie przesuwać diód na schemacie).. Czy jest możliwe narysowanie tego elementu jako 2-częściowego? Problemem (przynajmniej dla mnie) jest to, że jeden pin jest wspólny. Chciałbym mieć jedną diodę z pinami 1-3 i drugą diodę z pinami 3-2. Czy to jest możliwe?
Drugim problemem będzie jak to skojarzyć z obudową SOT-23. Ale to zostawiam sobie na później.
Marek
Teraz natknąłem się na nową zagadkę. Potrzebuję stworzyć element biblioteczny dla podwójnej diody BAV99. To są dwie diody w obudowie SOT-23, anoda jednej jest zwarta z katodą drugiej. Kojarzę jak to narysować jako jeden element. Ale wtedy schemat będzie nieładnie wyglądał (nie będę mógł oddzielnie przesuwać diód na schemacie).. Czy jest możliwe narysowanie tego elementu jako 2-częściowego? Problemem (przynajmniej dla mnie) jest to, że jeden pin jest wspólny. Chciałbym mieć jedną diodę z pinami 1-3 i drugą diodę z pinami 3-2. Czy to jest możliwe?
Drugim problemem będzie jak to skojarzyć z obudową SOT-23. Ale to zostawiam sobie na później.
Marek
Z tego powodu wolałbym aby odpowiedział ktoś kto zna KiCadaWojtek pisze:Nie znam Kicada ale czy przy tworzeniu biblioteki jakiegoś elementu nie ma tam opcji wyboru czy jest to element pojedynczy czy wielokrotność takiego elementu? Tak np jak przy bramkach logicznych?
Marek
-
keruseykaryu
Wszystko jest i się da to zrobić. Trza tylko poczytać instrukcję. Nawet wam podam numer strony: 69 abyście szybko znaleźli.
Kod: Zaznacz cały
EESchema-LIBRARY Version 2.3 Date: 2013-08-18 09:16:12
#encoding utf-8
#
# BAV99
#
DEF BAV99 D 0 40 Y N 2 L N
F0 "D" 0 100 40 H V C CNN
F1 "BAV99" 0 -100 40 H V C CNN
F2 "" 0 0 60 H V C CNN
F3 "" 0 0 60 H V C CNN
$FPLIST
SOT*
$ENDFPLIST
DRAW
P 2 0 1 10 30 45 30 -45 N
P 3 0 1 0 -50 0 0 0 50 0 N
P 3 0 1 0 -50 45 30 0 -50 -45 F
X A 1 -150 0 100 R 40 40 1 1 P
X K 3 150 0 100 L 40 40 1 1 P
X K 2 150 0 100 L 40 40 2 1 P
X A 3 -150 0 100 R 40 40 2 1 P
ENDDRAW
ENDDEF
#
#End LibraryDzięki ale jeszcze potrzebuję parę wyjaśnień. Nie wiem o jakiej instrukcji piszesz ale u mnie manual od Kicada ma tylko 36 stron. Pewnie chodzi o jakąś najbardziej aktualną wersję. Ten kod co podałeś zapisałem jako BAV99.lib, podłączyłem w KiCadzie ale przy przeglądaniu biblioteki jest ona pusta. Czy to może być coś spowodowane nie najnowszą wersją programu?
Może podaj link do tej instrukcji, to spróbuję ja przeczytać i samemu to zrobić.
Marek
Może podaj link do tej instrukcji, to spróbuję ja przeczytać i samemu to zrobić.
Marek
-
keruseykaryu
Do KiCad-a, a do Eeschema?MarekK pisze:Nie wiem o jakiej instrukcji piszesz ale u mnie manual od Kicada ma tylko 36 stron.
A jaką masz? Zresztą nie ważne. Tu są jedne z nowszych http://kicad.tuturutu.cz/. Ściągasz, kopiujesz do bin i aktualizacja gotowa. Potem jeszcze polskie lokalizacje http://bazaar.launchpad.net/~kicad-deve ... ternat/pl/MarekK pisze:Ten kod co podałeś zapisałem jako BAV99.lib, podłączyłem w KiCadzie ale przy przeglądaniu biblioteki jest ona pusta. Czy to może być coś spowodowane nie najnowszą wersją programu?
Tu se pobierz http://bazaar.launchpad.net/~kicad-deve ... c/help/pl/MarekK pisze:Może podaj link do tej instrukcji, to spróbuję ja przeczytać i samemu to zrobić.
No i to są świetnie napisane instrukcje (gratulacje, bo to chyba Ty pisałeś). Ale problem tego powtarzającego się pinu jest tylko pobieżnie wspomniany. Na stronie 69 jest napisane: "Gdy pin jest wspólny wystarczy wyprowadzić go tylko raz (np. w przypadku pinów zasilania)". Nie jestem pewien, czy ja to rozumiem. Mam dwie części komponentu: jedną diodę z pinami 1-3 i drugą diodę z pinami 3-2 (jak widać pin 3 się powtarza i nie jest to pin zasilania). I co to znaczy w tym przypadku, że pin się wprowadza raz? Przecież mam dwa oddzielne rysunki. To mi na razie przypomina klaskanie jedną ręką
. Poczytam dalej wspomniane opcje i może się uda.
Marek
Marek