Chcę zbudować coil gun'a...

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 09 lis 2012, 11:36

Zgadza się, lecz w szklanej rurce, którą posiadam trudno wywiercić otwory. Jedyną rzeczą, jaka mogę zrobić jest dobranie pocisku o mniejszej średnicy (w praktyce będą to najprawdopodobniej gwoździe lub jakieś wkręty), wtedy wyrównywanie ewentualnych ciśnień będzie następowało w lufie. Nie chcę sterować samego Coilguna PWMem, tylko ładować kondensatory poprzez przetwornice oparte na PWM. Sterowanie będzie takie, że jeśli fotokomórka "zobaczy" obecność pocisku w lufie, to wyłączy poprzednią cewkę i włączy następną. Oczywiście będzie można ustawić jakieś czasy opóźnienia i dobrać optymalne dla danego pocisku. Oprócz oporów powietrza w grę będzie także wchodzić masa pocisku i związana z tym jego siła ciążenia, oraz tarcie o lufę.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 09 lis 2012, 12:28

Nie radze strzelać gwoździami, ani wkrętami, wpadają w locie w balansowanie co jest niebezpieczne, lepiej poszukaj sobie kulki z łożyska, ostatczenie amunicja do wiatrówek 5,5mm.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 13 lis 2012, 14:47

Do wiatrówki używa się chyba śrutu ołowianego,a ten metal nie jest ferromagnetykiem. Chyba, że takie małe strzałki z pędzelkiem, ale nie wiem, z czego są wykonane.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 lis 2012, 14:56

Kulki BB są stalowe, niektóre pociski też występują w wersji stalowej.

trollownia86
-
Kontakt:

Post autor: trollownia86 » 14 lis 2012, 16:06

śruty występują kal 4.5mm i 5.5mm i do amatorki wystarczy. Jeśli zależy już na konkretnym kalibrze to metalowe kuleczki polecam.

ODPOWIEDZ