sterowanie mikrokontrolerami

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 kwie 2013, 20:11

Mała uwaga do kolegi dondu
dondu pisze:zaglądnąłem do Twojego profilu i jeżeli data urodzenia, którą tam podałeś jest prawidłowa (a tak sądzę), to radziłbym Ci jednak zostawić BASCOM w spokoju i od razu uczyć się C. Zrób tak tym bardziej, im lepsze masz oceny z matematyki i fizyki, a logiczne myślenie jest Twoją mocną stroną

W przeciwnym wypadku BASCOM będzie dobrą alternatywą.
Piszesz jakby Bascom był złem ostatecznym a wcale tak nie jest. Fakt ma ograniczenia i zajmuje więcej miejsca niż C, ale jak to ktoś wyżej napisał, też da się realizować mocno złożone projekty. Jest przede wszystkim bardzo intuicyjny. Oczywiście jeśli ktoś zaczyna dopiero to z pewnością będzie lepiej jeżeli od razu zacznie od C.

Ja podchodziłem z 8 razy do C i nadal nie mogę ogarnąć. Na pewno podejdę jeszcze wiele razy, ale bascom przychodzi mi z dość dużą łatwością. W bascomie potrafię napisać z pamięci bardzo dużo i tylko w przypadku bardziej złożonych instrukcji sięgam do helpa. W C natomiast nie potrafię nawet mignąć diodą bez ściągnięcia kodu, nie wspominając o uruchomieniu lcd (matko święta)

Ps. W ramach ciekawostki powiem że bascom (jak i pewnie też C) pozwala na uruchomienie dwóch lcd na jednym mikrokontrolerze, a ich obsługa jest oddzielna w danej chwili. Można czyścić albo jeden lcd, albo drugi, można pisać co innego na jednym i co innego na drugim. Oczywiście jest to obwarowane znowu jakimiś ograniczeniami, ale jednak się da.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 04 kwie 2013, 20:56

ok ale czy te moje programy nadadzą sir do programowania w c czy nie

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 kwie 2013, 21:58

Jeśli masz AVRStudio i WinAVR to jak najbardziej jest on przystosowany do pisania programów w C dla mikrokontrolerów AVR. Pytanie jaką wersję tego programu masz. Ostatnia dobra wersja to 4.19, wersja 5 wogóle według mnie nieudana, natomiast ostatnia aktualna wersja 6 to już dość że tak powiem "ciężka" jest, wolę od niej eclipse z winavr lub avr toolchainem.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 05 kwie 2013, 6:24

Acha to dziękuję za wszelkie informacje. Jak będę jeszcze potrzebował pomocy, to napiszę. Pozdrawiam

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 05 kwie 2013, 12:47

Hej

Zajrzyj na tą stronkę Mirka Kardasia. On poleca Eclipse z pluginami. Wszystko masz na jego stronce za free włączając w to 40 minutowy Videotutorial. Koles jest świetny.

Ja się uczę C własnie teraz, też mam problemu małe. Ale powiem ci jaka jest satysfakcja jak napiszesz jakiś soft, zaaplikujesz algorytm i to coś liczy:-)

narazie programuje na PC, uczę się składni i komend C.

Teraz złap jakiś kurs programowania albo kup ksiązke( jak nie miałes doczynienia z C kup tą Stevena Praty, dobrze Ci radzę, dużo ludzi ją poleca, naprawdę świetna) i siadaj do roboty. Oczywiście pytaj jak czegoś nie wiesz, ale z tego co widzę już powinieneś zacząć pracować. Poprostu programuj inaczej nic Ci nie wyjdzie.

Pozdrawiam
Piotrek

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 05 kwie 2013, 14:09

Tak wiem z tej strony kardasia kożystam Póki co to oglądam, tam filmik jak zacząć z mikrokontrolerami. I to jest fajne

ODPOWIEDZ