Instalacja Linuxa

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 25 cze 2013, 21:15

W aktualizacji z 1-go linku jest mowa, że problem został rozwiązany.
Szybciej zareagowali programiści Linuksa niż Samsung.
W każdym razie masz gwarancję, to wymienią na nowy.
A tak apropos, System operacyjny to nie to samo co sytemy kodowania koloru.
Zdaje się, że nie wiesz o co tak naprawdę toczy się bój.

marek1846
-

Post autor: marek1846 » 26 cze 2013, 5:20

Bez obaw, wiem bardzo dobrze. Z punktu widzenia użytkownika system ma być przezroczysty, niewidoczny. To programy są tym co obchodzi użytkownika. Oczywiście poz mikroskopijną grupką zapaleńców, którzy gotowi są dać się pokrajać za to, ze Linux jest przyjazny użytkownikowi. Oczywiście pod warunkiem, że nie będzie używał pewnych programów i pewnego sprzętu. A jeżeli już to po zażyciu środków na uspokojenie. I to wszystko po to by zaoszczędzić 300 zł.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 26 cze 2013, 11:35

marek1846 pisze:I to wszystko po to by zaoszczędzić 300 zł.
Niekonieczne 300 zł. W przypadku licencji OEM po kilku awariach komputera gdzie ulegnie uszkodzeniu system operacyjny lub sprzęt występują trudności z ponowną aktywacją systemu. Ewentualnie można zakupić nowy klucz licencyjny za około 50% pierwotnej ceny. Bardziej trafne jest określenie 300 zł za jednorazową instalację i aktywację systemu Windows. Wówczas cena 300 zł za licencję wcale nie jest już tak atrakcyjna.

michj
-

Post autor: michj » 26 cze 2013, 12:36

Takiej gwarancji raczej nikt nie da. Można zasięgnąć opinii w serwisie producenta laptopa.
ok, zapytam się

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 cze 2013, 18:01

marek1846 pisze:Oczywiście poz mikroskopijną grupką zapaleńców, którzy gotowi są dać się pokrajać za to, ze Linux jest przyjazny użytkownikowi. Oczywiście pod warunkiem, że nie będzie używał pewnych programów i pewnego sprzętu. A jeżeli już to po zażyciu środków na uspokojenie. I to wszystko po to by zaoszczędzić 300 zł.
Wiesz krew mnie zalewa gdy czytam takie wypociny.
Choćby nawet ktoś szukał oszczędności ze względu na mały portfel to co? Z twojego punktu wygląda że jestem "zapaleńcem" który kontroluje system, a nie system kontroluje mnie, może komuś nie odpowiada wygląd, czy choćby nawet zasoby sprzętu są zbyt skromne by działał odpowiednio szybko?

Więc jeśli system nie jest ważny, bo "ma być przeźroczysty" to dlaczemu musi być taki sam dla wszystkich???

michj
-

Post autor: michj » 28 cze 2013, 19:03

A propos Apache'a: czy uda się przy zastosowaniu tej strony (przypominam: na laptopie Samsung z Windowsem 8 )?

http://www.techscio.com/install-apache-on-windows-8/

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 cze 2013, 8:42

Nikt ci na 100% nie powie czy się uda czy nie, dopiero sam się przekonasz instalując go.
Tak już poza konkursem nie wiem czy coś ci mówi : mam linuxa Natty na asusie ?

michj
-

Post autor: michj » 29 cze 2013, 8:47

No to tak jak powyżej napisałem, zwrócę się z pytaniem do jakiegoś serwisu.
A poza konkursem: nie za bardzo coś mi to mówi. ( :?: )

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 cze 2013, 9:36

Chodzi o to że do programów są wymagania sprzętowe takie jak np. minimalna ilość pamięci operacyjnej, szybkość taktowania procesora czy choćby minimalna ilość miejsca na dysku twardym. To że jest to win8 jest prawie drugorzędna informacja, choć z drugiej strony musisz mieć program kompatybilny z win8.
Ja gdybym chciał zainstalować Apache na przykładowo Ubuntu [natty] nie muszę na to zwracać bezpośrednio uwagi, bo wystarczy że poprzez program Synaptic odszukam 'apache' i go najzwyklejszym kliknięciem zainstaluje. Wcześniej ustawione adresy serwerów z repozytoriami [ w tzw. 'source.list'] nie pozwalają na zainstalowanie nie kompatybilnych programów. Nie ma rzeczy nie możliwych i oczywiście ustawienie złych/nieodpowiednich adresów spowoduje nie poprawne działanie w przypadku znacznych rozbieżności lub najzwyklej "wypluje" błąd niezgodności.
Domyślnie 'source.list' jest już skonfigurowana z zaufanymi serwerami.

michj
-

Post autor: michj » 05 lut 2014, 18:24

Teraz najnowsze wersje Ubuntu wspierają już UEFI :wink:
Znalazłem to: https://help.ubuntu.com/community/UEFI i próbuję zainstalować na moim lapku (Samsung) wersję Ubuntu 13.10 z LiveUSB (bo ponad 800MB zawartości instalacyjnej nie zmieści się na popularnej płycie 700MB). Niestety komputer nadal uruchamiając się bootuje się Windowsem 8 (też z włożonym nośnikiem LiveUSB). W czym może tkwić problem :?:
Załączam zrzuty ekranowe BIOSa i ustawień zasilania.
https://www.dropbox.com/s/u1nr5ob0z3mgl ... 175919.jpg
https://www.dropbox.com/s/jfia9c0vukc0y ... 175937.jpg
https://www.dropbox.com/s/jctstoc7vw84s ... 180038.jpg
https://www.dropbox.com/s/bp6r9bz3qkq8x ... 180045.jpg
https://www.dropbox.com/s/vfbb8jqe8pe20c3/zas1.png
https://www.dropbox.com/s/bs621zdbhx6she0/zas2.png
Dodam jeszcze, że opcję wczesnej ochrony przed złośliwym oprogramowaniem zostawiłem na razie włączoną.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 05 lut 2014, 19:33

Obraz systemu powinien bez problemu dać się nagrać na płytę DVD. Nagrywać go należy oczywiście jako obraz systemu na płytę, a nie plik. Uruchamianie instalacji Ubuntu z pendriva wymaga odpowiedniego przygotowania systemu na tym nośniku. Spotkałem się z informacją, że czasami system nie uruchamia się z pendriva. Po jego zmianie na pendriva innego producenta problem nie występował. Być może jakaś niezgodność sprzętowa.

Tą opcję wczesnej ochrony przed złośliwym oprogramowaniem należy wyłączyć. Zanim został wprowadzony UEFI podobna opcja była wprowadzona już w starszych biosach. Pozostawienie jej aktywnej w czasie instalacji systemów Windows najczęściej blokowało instalację systemu. Teraz może być podobnie.

michj
-

Post autor: michj » 05 lut 2014, 21:32

Jakoś nie udaje mi się wyłączyć tej ochrony, sprawdzam po operacji i jest tak jak wcześniej (ochrona włączona).
Ubuntu nadal nie bootuje się z płyty :sad:
Jak to rozwiązać?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 05 lut 2014, 22:47

Spotkałem się z informacją, że na komputerze z zainstalowanym Windows 8 nie można wyłączyć UEFI. Być może usunięcie tego systemu lub zmiana dysku na "czysty" ułatwiła by instalację Linuksa. Jednak te rozwiązana raczej nie wchodzą w grę. Po prostu Microsoft przy okazji dbania o bezpieczeństwo swoich systemów upiekł dwie pieczenie na jednym ogniu. Poprawił bezpieczeństwo oraz utrudnił instalację i korzystanie z Linuksa. Na chwilę obecną mam w domu stary komputer z tradycyjnym biosem i widząc "dobrodziejstwa" UEFI nie będę w nim wymieniał płyty głównej tak długo jak to możliwe.

Wracając do tematu zobacz tutaj.

michj
-

Post autor: michj » 08 lut 2014, 12:28

Wiem! :smile: Znalazłem w ustawieniach BIOSa opcję Boot Override. Można tam bootować z napędu DVD wybierając jedną z dwóch opcji:
:arrow: UEFI: <nazwa_mojego_napędu_DVD>
:arrow: P2: <nazwa_mojego_napędu_DVD>
Którą opcję wybrać żeby wszystko poszło poprawnie? Szukałem w Google i nie ma zbyt wiele :sad:

michj
-

Post autor: michj » 08 lut 2014, 17:07

Udało mi się wypróbować Ubuntu bez instalacji wybierając pierwszą opcję. Chcę teraz go zainstalować. Wydzeliłem już potrzebne partycje, które do tego wykorzystam. Nie wiem tylko jednego: skoro instalator mi pisze, że nie ma na komputerze żadnego innego systemu operacyjnego (a w rzeczywistości jest Win8) to czy instalacja ta (ale przy odpowiednim wskazaniu partycji na Ubuntu) nie spowoduje uszkodzenia Windowsa 8 :?:

ODPOWIEDZ