[Bascom] Pomiar czasu trwania stanu niskiego

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 23 sty 2011, 11:09

Próbowałem to wcześniej wykorzystać ale jak pisałem jestem początkującym i nie wychodziło mi nic z tego.
Kolego keruseykaryu, założenia wstępne byly takie że program ma działać. Nie wiedziałem jakich czasów się spodziewać więc zrobiłem tak jak jest.
Tym bardziej powinieneś skorzystać sobie z tego trybu, bo robi on połowę za ciebie. Tłumaczenie klasy jestem początkujący, są dla mnie mdłe, ja bym mógł się tłumaczyć że całe życie uczyłem się Rosyjskiego, i prosić o tłumaczenie Angielskich not katalogowych.
Szanowni koledzy, macie internet, google tak ciężko wpisać hasło "przechwytywania wartości Timera w AVR" ? ENTER => No i proszę, nawet po polsku i w BASCOM AVR:
http://www.starz.pl/elektronika/EP_timery1.pdf
Co do tego że nie znasz czasów, to można było sobie je w przybliżeniu obliczyć patrząc na obrotomierz w aucie, z tego obliczył byś sobie częstotliwość z jaką "skaczą tłoki", a więc i szacunkowy czas między wtryskami, choć pewnie i tak trzeba by to jeszcze podzielić przez 10 lub 100.

agrala
-

Post autor: agrala » 25 sty 2011, 17:34

Ciekawe jak obliczysz czasy wtrysku?
Możesz wyznaczyć tylko maksymalny czas jakiego nie może przekroczyć wtryskiwacz przy danych obotach.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 sty 2011, 17:53

A czy ja tam gdzieś pisze o obliczaniu czasu wtrysku ? Ja tylko pisze że w ten sposób policzysz sobie w przybliżeniu jakie czasy impulsów będzie trzeba mierzyć. Przy czym z Hz, trzeba sobie będzie zrobić KHz i obliczyć pół okres. Bo np 8000obr/min to zaledwie 133,3Hz, czyli nie jakoś strasznie dużo.

Tom27
-

Post autor: Tom27 » 10 lut 2011, 20:20

Kayron czy możesz trochę podpowiedzieć jak w tym przypadku wykorzystać końcówkę ICP i rejestr ICRn. Z tego, co czytam owszem jest i nawet było by fajnie, ale w konfiguracji trzeba się zdecydować czy wejście to ma reagować na zbocze opadające czy rosnące. Załóżmy, że ustawię opadające a skąd procesor ma wiedzieć, że impuls już się skończył.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 lut 2011, 19:05

Chyba trzeba użyć i tak 2 końcówek ICRn oraz INTx. INT będzie startować Timer, a przerwanie od ICRn na zboczu opadającym, będzie przechwytywać wartość z Timera, oraz wywoływać procedurę pomiaru impulsu.

ODPOWIEDZ