Wykonywanie płytek w warunkach domowych

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
mcoola
-
Kontakt:

Post autor: mcoola » 15 lip 2006, 16:16

seg pisze:I nie ma czegoś takiego jak perhydrol 50%. Perhydrol to techniczna nazwa 30% roztworu wodnego nadtlenku wodoru.
masz rację ale zamiast pisać cały czas 50% H2O2 to pisze perhydrol i tak każdy wie o co chodzi
seg pisze:B327 moim zdaniem rządzi!
ale u mnie w okolicy niema żadnego sklepu elektronicznego ani chemicznego, więc musze tym trawić.

P.S

HCl i H2O2 to i tak bezpieczna metoda w porównaniu z kwasem azotowym! Nieużywajcie tego za żadne skarby!!!

Grabarz
-
Kontakt:

Post autor: Grabarz » 16 lip 2006, 19:41

HCl i H2O2 to i tak bezpieczna metoda w porównaniu z kwasem azotowym! Nieużywajcie tego za żadne skarby!!!
O tak, zgadzam się z tobą :D Pamiętam jak robiłem tą reakcję na kółku chemicznym i jak nam kwas z próbówki wykipiał a po całej podłodze rozeszły się brązowe opary tleku azotu. Było to tak efektowne, co niebezpieczne ;)

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 19 lip 2006, 11:42

..bo zrobiliście błąd - probówka jest zbyt wąska. Trawienie zwykle przeprowadza się w szerokim płaskodennym naczyniu to nic nie ma prawa się stamtąd wydostać no oczywiście oprócz szkodliwych tlenków azotu. A skoro nie ma chemicznego w okolicy a masz internet to jest taki jeden serwis aukcyjny (który nawiasem mówiąc opiera swoją działalność na zdzieraniu kasy, olewajac klienta) i wystarczy wpisac B327. Opakowania zbiorcze wychodza taniej niż w sklepie z odczynnikami.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 lip 2006, 9:08

Popieram na aukcjach internerowych. Jest tanio, ale opłaca się tylko przy większych ilościach co najmniej 5szt.

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 02 sie 2006, 19:10

Ja już od kilku lat trawie w chlorku i jest w miarę dobrze, ale zakupiłem sobie jedno opakowanie B327 i będe najprawdopodobnie trawił w nim tą płytkę :mrgreen: . Apropo ktoś robił już kiedyś metodą papieru kredowego i tonera tak zaawansowaną płytkę. Jak tak to prosiłbym o jakiekolwiek rady. Z góry dzięki. :grin:
Załączniki
pcb.JPG

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 02 sie 2006, 20:23

..mysle, że sobie nie poradzisz. Po pierwsze bardzo klopotliwe zgranie otworow, po drugie przelotki, a po trzecie jak nawet użyjesz drutu wlutowanego w każdą taką "przelotkę" lub uzyjesz koncowek elementow do "przejscia na druga strone :)" to istnieją przelotki np te pod gniazdami ktorych nie da sie lutowac obustronnie, no chyba, ze zamocujesz je na przewodach a nie bezposrednio. Mimo wszystko ja wolalbym poswiecic te kilkadziesiat zlotych na porzadne wykonanie w firmie niz dlubac dniami i nocami, zeby przy ostatnim lucie okazalo sie ze np "odkleiles" punkt lutowniczy. Mnie trafilby szlag - a wiem co mowie :)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 sie 2006, 8:04

seg pisze:Mimo wszystko ja wolalbym poswiecic te kilkadziesiat zlotych na porzadne wykonanie w firmie
kilkadziesiąt złotych????????? ja jak chciałem zamóweić mniejszą plytke to wyszło mi cos 400zł oni nie podają ci na początku ceny dokumentacji kliszowej (chyba z 60 euro) itp.
niewiem z jakiej firmy korzystasz ale taniej zawszez zrobić ręcznie

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 03 sie 2006, 8:28

..tak palnąłem. ja robie samemu, ale nie jakiegos deep blue, tylko srednio zaawansowane płytki. Ale takiej plytki nie mialbym ochoty robic samemu.

PS a w polsce nie jest taniej??

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 03 sie 2006, 12:01

Na metalizację mam sposób nawet dobry już raz z niego korzystałem i się sprawdził(oczywiście przy mniejszej płytce). Powiem tak - łatwo nie zrezygnuje. To jest mój życiowy projekt nad którym pracuje już ponad rok!! Zostało jeszcze PCB. Jak to było w reklamie Żywca:"Ludzie robią rzeczy niezwykłe". Zresztą tak mało już brakuje, aby skończyć coś wielkiego. Szkoda by było tego roku co nie??

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 03 sie 2006, 12:21

Zastanów się, czy nie warto skontaktować się w tej sprawie z Redakcją EdW...
I zapytać o możliwość wykonania tej płytki siłami AVT...?
Z Twojej strony zostałby tylko do napisania artykuł do EdW (to nie boli, serio...) :razz:
Tu są detale: :arrow: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... ay&ceid=41

tasza

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 03 sie 2006, 12:30

Ja znam jeden dobry zaklad w Gliwicach... Kolega tam robil obwody nie wiem ile to kosztowalo ale efek super :) Na stronce jest cennik i mozna sobie policzyc :P Ale za dosyc duza zmontowana plytke (robil krotka serie dla pewnej firmy) bral 300zl, wiec koszt plytki nie mogl byc az tak wysoki :D

http://www.kono.com.pl/

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 03 sie 2006, 13:09

Wiesz co Tasza już jeden układ opublikowałem i była to Pozytywka ta w 5/2006. Tak myślałem czy tego nie opublikować, ale musiałbym jeszcze raz schemat przejrzeć, aby być pewnym, że wszystko jest ok. To jest zrobione na samych scalaczkach, czyli coś dla tych co nie lubią mikroprocesorów. :mrgreen:

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 03 sie 2006, 13:11

chyba najtaniej jeśli chodzi o pojedyńcze sztuki : http://merkar.pl/

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 03 sie 2006, 13:28

nigdy jeszcze sam nie trawiłem płytek, bo rodzice się boją że coś w domu wypalę :razz:
czy te wszystkie chemikalia to od razu jak się wyleją to wyżerają to co im stanie na drodze?? (ubrania, podłogę, ludzi :razz: ), czy miałbym czas żeby to zmyć zanim mi coś wyżre??
i czym najlepiej wiercić otworki w płytce??

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 03 sie 2006, 13:40

Wyżreć nie wyżrą - mam oczywiście na myśli popularny chlorek inne chemikalia być może mogą. Szczególnie trzeba uważać na ubrania, bo jak zrobisz sobie plamkę chlorkiem na swej ulubionej bluzce to będziesz miał już tylko szmatkę :wink: . Przy pracy z takim chlorkiem wystarczy skupienie i kawałek szmaty pod ręką jakby coś skapło(i tak nic nie skapnie :wink: ). Do wiercenia najlepiej używać jakiejś niewielkiej wiertarki np. takiej modelarskiej lub wiercić Drumelem takim np. jaki ma Tasza. Ja osobiście używam starej wiertareczki Piko, której już niestety trzeba było wymienić silniczek, bo stary padł :sad: .
Wiertełka jakieś z tańszych o średnicach 0,6mm; 0,8mm; 1,2mm i 3mm.

ODPOWIEDZ