Chwilowe przeciążenie transformatora...

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 wrz 2008, 13:43

AWS 303 pisze:to w Castoramie handlują toroidami? Pierwsze słyszę, a raczej często tam bywam... W jakiej miejscowości ta Castorama?
Co ta wypowiedź ma wspólnego z tematem? Pytanie było następujące:
Chwilowe przeciążenie transformatora...
Proszę więc o trzymanie się tematu, a dyskusje na temat dostępności prowadzić za pomocą systemu PW, ew. zadając pytanie w dziale "Kramik"...

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 09 wrz 2008, 15:01

Nie czepiajmy sie jednego OFF-TOPIC...
A trafko 200W przeciążone o 200% (dwukrotnie) powinno chyba wytrzymać dłużej niż trafo 100W przeciążone o 200%, czy źle myślę?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 wrz 2008, 17:03

Spark89 pisze:
c4r0 pisze:
AWS 303 pisze:Czy transformator toroidalny 100W 14V 7,14A mogę obciążyć przez np. 10 sekund prądem 15A, bez szkody dla niego?
Zgodnie z moim rozumowaniem przeciążenie o 1A gdy prąd dopuszczalny to 14A wynosi 1/14≈7% :) Popraw mnie jeśli się mylę.
No chyba jednak kolega się pomylił... :roll:

14V - 14 Volt nie Amper, pomyliłeś parametry...
Hmm, no racja, nie wiem skąd mi się wzięło 14A w podświadomości :roll: Przepraszam za zamieszanie :oops:

Przy okazji, zauważyłem że w postach edytowanych nie ma żadnego znaku że były zmieniane, moim zdaniem jest to duże niedociągnięcie i przydałoby się dodać do forum automatyczne wstawianie "zmieniono <data>" czy coś w tym rodzaju. Może szanowni Admini by coś z tym zrobili, skoro zajmują się nawet takimi rzeczami jak bezsensowne moim zdaniem wyłączenie licznika postów pod avatarem, który w profilu i tak jest dostępny :P

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 09 wrz 2008, 17:53

c4r0 pisze:Przy okazji, zauważyłem że w postach edytowanych nie ma żadnego znaku że były zmieniane, moim zdaniem jest to duże niedociągnięcie i przydałoby się dodać do forum automatyczne wstawianie "zmieniono <data>" czy coś w tym rodzaju. Może szanowni Admini by coś z tym zrobili, skoro zajmują się nawet takimi rzeczami jak bezsensowne moim zdaniem wyłączenie licznika postów pod avatarem, który w profilu i tak jest dostępny :P
Takie uwagi proszę kierować bezpośrednio do działu "Opinie o Forum "EdW" i stronie Elportal.pl" zakładając przy tym stosowny oddzielny wątek nie przeszkadzając w toczącej się dyskusji na inny temat.

Jakiekolwiek dalsze posty nie na temat w tym wątku będą od tej chwili usuwane.
Postarajmy się o minimum porządku...

ODPOWIEDZ