połączenie dwóch laptopów w sieć
W jednym z laptopów wpisz w TCP/IP
IP: 192.168.0.1
Maska:255.255.255.0
I tyle wystarczy.
W drugim komputerze w pisz
IP:.192.168.0.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
Oczywiście wcześniej dobrze jest ustawić tą samą grupę roboczą czyli np. MSHOME
Mój komputer>właściwości>Nazwa komputera>Zmień
Później w razie potrzeby udostępnianie plików:
Panel sterowania>Połączenia sieciowe>konfiguruj sieć w domu lub...>Włącz udostępnianie plików.
IP: 192.168.0.1
Maska:255.255.255.0
I tyle wystarczy.
W drugim komputerze w pisz
IP:.192.168.0.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
Oczywiście wcześniej dobrze jest ustawić tą samą grupę roboczą czyli np. MSHOME
Mój komputer>właściwości>Nazwa komputera>Zmień
Później w razie potrzeby udostępnianie plików:
Panel sterowania>Połączenia sieciowe>konfiguruj sieć w domu lub...>Włącz udostępnianie plików.
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Jaka brama? NIE ma ustalonego dla niej adresu, mozesz sobie ja postawic gdzie chcesz, nawet na ostatnim dostepnym adresie, po to wlasnie jest cos takiego jak pojecie bramy - do niej (konkretnie pod jej adres sprzetowy, MAC) kierowane sa pakiety idace do innych sieci, reszta w pakiecie jest taka sama. A robiac prosta siec na 2 komputery, bez lacza, mozna ustawic adresy jakie sie chce, np jak w klasie publicznej nalezace do pentagonu.
Z tym się zgadzam. Ta uwaga nic nie wnosi do tematu, proszę na przyszłość tego unikać. Dop. CSMEnd pisze:Na pewno nie zaszkodzi.
Tak, może być dowolna.monter pisze:tęnazwę MSHOME mogę sobie zastapić jakąkowiek inną?
[ Dodano: 2008-08-29, 14:58 ]
Więc tak:monter pisze:bo w grach muszę chyba podać jakiś serwer czy coś, żeby można było sie we dwójkę połączyć..
Na jednym lapciu odpalasz grę w trybie serwera, na drugim będzie trzeba wpisać adres serwera (czyli pierwszego) i jak się już połączy, to na "serwerze" trzeba będzie kliknąć żeby zaczynał grę, bo inaczej będzie myślał, że chcesz jaszcze z innych kompów się połączyć. I koniecznie wyłącz "zaporę systemu windows", bo to same problemy, a i tak nie ma internetu, więc nikt się nie włamie.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 16:38 przez olo16, łącznie zmieniany 1 raz.
Na komputerze z windowsem - tak samo. Na kompie z linuxem - nie wiem, może być ciężko...king559 pisze:A jak wygląda podłączenie komputerów z Linuxem i Windous XP
PS.Na 2 komputerze jest Linux Xubuntu.
Skoro "nie wiesz" to po co odpowiadasz? Jeszcze raz napiszesz podobny post, który nic nie wnosi do tematu zostanie udzielone ostrzeżenie. CSM
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 16:50 przez olo16, łącznie zmieniany 2 razy.
1. Brama musi być. Konfiguracja wygląda zazwyczaj tak:
1 komputer:
Adres: 192.168.1.1
Brama: 192.168.1.2
2 komputer:
Adres: 192.168.1.2
Brama: 192.168.1.1
2. Kable powinny być cross'owane, chyba, że podpinasz te laptopy do hub'a albo switch'a. Do tej pory rzadko spotykałem się z tym, żeby kable niecross'owane działały.
3. Lepiej żeby te dwa kompy miała taką samą nazwę grupy roboczej, łatwiej się potem pliki przegląda.
4. Zainstaluj jeszcze protokół IPX, żeby móc wymieniać pliki między komputerami.
1 komputer:
Adres: 192.168.1.1
Brama: 192.168.1.2
2 komputer:
Adres: 192.168.1.2
Brama: 192.168.1.1
2. Kable powinny być cross'owane, chyba, że podpinasz te laptopy do hub'a albo switch'a. Do tej pory rzadko spotykałem się z tym, żeby kable niecross'owane działały.
3. Lepiej żeby te dwa kompy miała taką samą nazwę grupy roboczej, łatwiej się potem pliki przegląda.
4. Zainstaluj jeszcze protokół IPX, żeby móc wymieniać pliki między komputerami.
Nie trzeba żadnego IPX żeby wymieniać pliki. http://pl.wikipedia.org/wiki/IPX .4. Zainstaluj jeszcze protokół IPX, żeby móc wymieniać pliki między komputerami.
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie trzeba tez bramy ustawiac, w podsieci komputery wysylaja pakiety prosto do siebie (pod swoje fizyczne adresy), wystarcza adresy.
A zeby nie bylo niespodzianek, lepiej uzywac scrossowanego kabla. Z urzadzen ktore spotkalem 'cokolwiek' pasowalo modemowi kablowemu thomsona, zwyklym kartom sieciowym raczej nie, ze zintegrowanymi (np via rhine) nie testowalem.
A zeby nie bylo niespodzianek, lepiej uzywac scrossowanego kabla. Z urzadzen ktore spotkalem 'cokolwiek' pasowalo modemowi kablowemu thomsona, zwyklym kartom sieciowym raczej nie, ze zintegrowanymi (np via rhine) nie testowalem.
Ja miałem problemy z wymianą plików. Po zainstalowaniu IPX wszystko zaczęło hulać, dlatego o tym piszę.olo16 pisze:Nie trzeba żadnego IPX żeby wymieniać pliki. http://pl.wikipedia.org/wiki/IPX .4. Zainstaluj jeszcze protokół IPX, żeby móc wymieniać pliki między komputerami.
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Przy bezpośrednim połączeniu dwóch komputerów wymagany jest kabel cross'owany. Podobnie jak przy połączeniu dwóch układów (komputerów) z wykorzystaniem portu szeregowego (RS-232) łączy się sygnał TxD pierwszego układu z RxD drugiego i TxD drugiego z RxD pierwszego, kabel cross'owany wygląda tak eth. crossover cable. Zaczynają pojawiać się urządzenia sieciowe, które potrafią sprzętowo "cross'ować" przewody proste. Przewód cross'owany nie jest, a nawet nie może być używany przy połączeniu przez hub/switch (z odstępstwem, gdy hub/switch potrafi "prostować" kabel cross'owany - generalnie urządzenia te posiadają jeden port, do którego można podłączyć kabel cross'owany).
Pozdrawiam,
AT
Przy bezpośrednim połączeniu dwóch komputerów wymagany jest kabel cross'owany. Podobnie jak przy połączeniu dwóch układów (komputerów) z wykorzystaniem portu szeregowego (RS-232) łączy się sygnał TxD pierwszego układu z RxD drugiego i TxD drugiego z RxD pierwszego, kabel cross'owany wygląda tak eth. crossover cable. Zaczynają pojawiać się urządzenia sieciowe, które potrafią sprzętowo "cross'ować" przewody proste. Przewód cross'owany nie jest, a nawet nie może być używany przy połączeniu przez hub/switch (z odstępstwem, gdy hub/switch potrafi "prostować" kabel cross'owany - generalnie urządzenia te posiadają jeden port, do którego można podłączyć kabel cross'owany).
Na Windowsie można skonfigurować sieciówkę poprzez połącznia sieciowe, w Linux skorzystać z polecenia ifconfig.A jak wygląda podłączenie komputerów z Linuxem i Windous XP
PS.Na 2 komputerze jest Linux Xubuntu.
Pozdrawiam,
AT