radio na fale średnie lub ultra krótkie (fm)
elemaniac, owszem, jest potrzebny, miałem ten odbiornik radiowy wałkowany przez pół roku w technikum.
Kondek przed słuchawkami (dołaczony równolegle) odfiltrowuje resztki fali nośnej, a na słuchawki idzie czysty sygnał informacji.
Wynika to stąd, że sygnał zmodulowanej fali nośnej ma większą częstotliwość od sygnału informacji i dla niego reaktancja pojemnościowa Xc jest << od reaktancji słuchawek.
Kondek przed słuchawkami (dołaczony równolegle) odfiltrowuje resztki fali nośnej, a na słuchawki idzie czysty sygnał informacji.
Wynika to stąd, że sygnał zmodulowanej fali nośnej ma większą częstotliwość od sygnału informacji i dla niego reaktancja pojemnościowa Xc jest << od reaktancji słuchawek.
A czy owe rysunki 6a i 6b są kompletnymi schematami tego OR?elemaniac pisze:Eh Luminofor, zobacz ten artykuł :https://elportal.pl/pdf/k16/63_100.pdf
Konkretniej rys. 6a i 6b.
Nie sądzę.
Radzę poczytać trochę innych źródeł, niż pdfy z EdW.
elemaniac, zapoznaj się z pojęciem modulacji A.M.
wojtusp, jak już robisz wykresy, to podpisuj osie i jednostki.
Jak coś robimy, to na cały gwizdek, a nie na pół gwizdka.
U mojego nauczyciela od przedmiotu "urządzenia elektroniczne" miał byś pałę z wykrzyknikiem !
Luminofor, Chyba mamy tę samą książkę"ABC radioamatora" .u mnie jest taki sam na stronie 292
Zostało po wcześniejszych pokoleniach
Zostało po wcześniejszych pokoleniach
Ostatnio zmieniony 12 sie 2008, 16:39 przez wojtusp, łącznie zmieniany 1 raz.
wojtusp, to fragment skanów z neta, nie mam tej książki. 
elemaniac, zaczynasz nudzić... bez kondka przed słuchawkami na słuchawki pójdzie nieodfiltrowana fala nośna i zamiast muzyki nie usłyszysz nic.
Co do tematu, polecam zapoznać się z OR:
- OR o bezpośrednim wzmocnieniu
- OR superheterodynowy <----- ten na F.M.
elemaniac, zaczynasz nudzić... bez kondka przed słuchawkami na słuchawki pójdzie nieodfiltrowana fala nośna i zamiast muzyki nie usłyszysz nic.
Co do tematu, polecam zapoznać się z OR:
- OR o bezpośrednim wzmocnieniu
- OR superheterodynowy <----- ten na F.M.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2008, 21:36 przez Luminofor, łącznie zmieniany 1 raz.
Jony130, częstotliwość amplitudowo zmodulowanej fali nośnej jest co najmniej 10 razy większa od największej częstotliwości sygnału modulowanego (sygnału informacji).
Ta zależność nosi nazwę warunku częstotliwości modulacji A.M.
F≥10•fg [Hz]
F - częstotliwość fali nośnej,
fg - górna częstotliwość sygnału informacji.
Ta zależność nosi nazwę warunku częstotliwości modulacji A.M.
F≥10•fg [Hz]
F - częstotliwość fali nośnej,
fg - górna częstotliwość sygnału informacji.