Cadstar- czym się wyróżnia?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 01 kwie 2008, 21:04

Niestety nie mogę odpowiedziec na to pytanie, bo nie używam myszki - mam Trackbala. Natomiast do przesuwu używam klawiszashift aby przesunąć w poziomie plus rolka, sama rolka przesuwa w pionie, klawisz ctrl z rolką powiększa lub pomiejsza obraz.

Jak pisałem - jak ktośma 2 godziny wolnego przy komputerze - zapraszam na bezpłatne demo, porozmawiamy przuy Skype a na ekranie sowjego komutera zobaczysz mój pulpit z działajacym cadstarem.Wówczas odpowiem na wszystkie pytania.

pw_1
-

Post autor: pw_1 » 05 kwie 2008, 21:22

Czy jest możliwe, żeby otwory w padach były uwidocznione ?
Zaznaczyłem tę opcję ale to nic nie daje.
Ani w edytorze ani na wydruku.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 05 kwie 2008, 21:29

Zapytałem o to inżyniera swiadczącego pomoc techniczną Cadstara na teren Wlk. Brytanii i Polski, oto jego odpowiedz:

Ustawienia domyslne są takie, że nie można drukować otworów w padach. Normalnie producent używa danych NC drill data i to nie jest problem.

Można to obejść – dla każdego pada, który potrzebuje otworu trzeba dodać ‘re-assignment’ na warstwie, żeby odpowiadał otworowi. Może mieć kształt okręgu lub pierścienia.

Definicja przelotki wymagałaby podobnych ustawień.

Poniżej odpowiedż w oryginale, po angielsku ( w razie gdyby tłumaczenie było nie zrozumiałe):
By default you cannot show and print holes in PADS.
I think this is a problem for this customer due to the way they manufacture their boards.

Normally the NC drill data is used by PCB manufacturers and is not a problem.

Workaround
For every pad that needs a hole add a re-assignment on a layer to represent the hole.
The shape could be a circle or an annulus.

The VIA definition would need a similar setup
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2008, 8:20 przez przem188, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 kwie 2008, 8:16

Czyli nici z DrillGuide przy wykonywaniu amatorskich płytek metodą żelazkową. Jeśli człowiek ma się męczyć z obejściami problemu to wielka szkoda...

pw_1
-

Post autor: pw_1 » 06 kwie 2008, 10:28

Głupia sprawa, ale udało mi się w prosty sposób, bez dodawania ‘re-assignment’, włączyć wyświetlanie otworów:
Appearance: visualisation - drill holes.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 07 kwie 2008, 0:10

No i proszę - problem rozwiązany w znacznie szybszy sposób. Gratuluje Kolego!

pw_1
-

Post autor: pw_1 » 09 kwie 2008, 11:12

Następna sprawa - z tego co widzę, można ustawić koszt razem dla wszystkich warstw. Jak ustawić koszt indywidualnie, niezależnie, dla danej warstwy ?
Np. większy koszt ścieżek dla warstwy top.
Tak jak to jest np. możliwe w Eagle.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 10 kwie 2008, 10:50

Moze kolega przybliżyć problem? Nie bardzo rozumiem, czy koszt to własciwe słowo?

pw_1
-

Post autor: pw_1 » 10 kwie 2008, 13:21

Eagle - examples - singlesided.brd
autorouter setup --> busses, route, optimize: layer costs

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 15 kwie 2008, 17:35

Jest ta funkcja. W wersji podstawowej i dodatkow, bardziej rozbudowana w P.R Editorze. Czy ta funkcja jest taka ważna?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2008, 22:46 przez przem188, łącznie zmieniany 1 raz.

pw_1
-

Post autor: pw_1 » 15 kwie 2008, 21:21

Przeczytałem w dokumencie "Cadstar w pigułce", że
"Program z łatwością radzi sobie z różnego rodzaju projektami, począwszy od jednostronnych...".
Interesuje mnie, jak zrobić w ten sposób płytkę jednostronną.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 16 kwie 2008, 14:38

Jak już pisałem - program umożliwia stosowanie drucianych zworek w projekcie, po prostu w edytorze mamy właczone na nasze żądanie dodatkowe dwie warstwy dla zworek górną i mniej uzywaną - dolna, w czasie projektu wystrczy wcisnąć klawiasz L i wybrac warstwę zworek ( jumper) a następnie z listy wybrac żądaną długość tej drucianej zworki. Co do autoroutera - chyba powszechnie wiadomo jest, że żaden automat nigdy nie poiradzi sobie z płytka jednostronną - zawsze i wszędzie automat tak, ale nie przy jednostronnych. To po prostu się nie uda. Cadstar ( a raczej P.R. Editor i tak ma w sobie narzędzia ułatwiające projektowanie druków jak choćby funkcje, o których tak tu dużo pisałem). Bez tego projekt jednostronny byłby koszmarem, żaluje sam, ze nie posiadałem tego systemu wcześniej, gdy dostałem zlecenie zaprojektowania dwóch płytek jednostronnych o wymiarach 13 na 13 cm z mnóstwem układów scalonych TTL ( 15 sztuk) i dodatkowo, żeby było ciekawie, opłytkie te ze sobą musiały współpracowac, ponieważ umieszczone były jedna nad drugą ( jak kanapka ) i łaczyły sie ze sobą pionowo wlutowanymi mostkami, tak więc współrzędne punktu lutowniczego na jednej płytce musiały odpowiadać współrzędnym połozenia pada lutowniczego na drugiej płytce. Prosze mi wierzyć - zaprojektowanie takiego przekładańca było bardzo trudne i czasochłonne. Projektowałem wtedy w Protelu 99Se, coś projekt wstepny wykonałem w Eaglu ze względu na możliwśc eagla w zakresie pin i gate swwapingu. Przymierzałem się do znanego mi Padsa i OrCada, ale stwoerdziłem, ze programy pochłonąmi więcej czasu ze względu na konieczniość wykonania bibliotek elementów nietypowych do projektu, gdy tymczasem w Protelu już je miałem wykonane.

[ Dodano: 2008-04-28, 21:34 ]
W ramach kontynuacji dorzucę kilka zrzutów ekranu.

zrzut 1: okno w Cadstarze dotyczące wyboru przelotek, jest już tu kilka do wyboru, oczywiscie mozna dodać własne.

zrzut 2:okno w P.R.Editorze z konfiguracją interaktywnego placementu, cyfra w oknie (4 oznacza ile elementów ulegnie przesunięciu aby ustąpić miejsca.

zrzut 3: okno włączenia opcji wskazywania optymalnego miejsca dla elementu - interactiv move i następny zrzut widok działającej funkcji.

zrzut 5:menu z wyborem konfiguracji routingu.

zrzut 6: okno z funkcjami rotingu,

zrzut 7, 8: routowanie łacznie z małym okienkiem, gdzie mozna wyłaczać lub włączać funkcje.

zrzut 9 : wybór warstw i ich podgląd w P.R. Editorze

[ Dodano: 2008-05-21, 18:55 ]
Dobra wiadomość choć jeszcze niepotwierdzona: moduł P.R.Editor będzie dostępny w promocji za darmo dla każdego kupującego Cadstara. Prawdopodobnie do końca czerwca.

[ Dodano: 2008-05-28, 21:23 ]
Wiadomość z ostatniej chwili: moduł P.R.Editora ( autorouter, rozpychanie ścieżek, elementów, szkicowanie ścieżek, prwadzenie par różnicowych, jednoczesne prowadzenie wielu połączeń ( magistrale) FREE przy każdej zakupionej licencji. Teraz można mieć za kwotę samego Cadstara funkcje, bez których w dzisiejszych czasach trudno myśleć o nowoczesnym, szybkim i tanim projektowaniu.
Załączniki
ScreenShot001.jpg
okno funkcji interaktywnego placementu
ScreenShot003.jpg
Interactiv move w działaniu
ScreenShot003.jpg (20.37 KiB) Przejrzano 8611 razy
ScreenShot004.jpg
Konfiguracja interaktywnego routowania
ScreenShot008.jpg
okno wyboru funkcji
ScreenShot007.jpg
okno z wyborem funkcji 2