Pierwszy projekt - Mini zasilacz warsztatowy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 wrz 2007, 20:33

Może warto zainteresować się zasilaczem, którego schemat można znaleźć tutaj Nie jest on jeszcze zbyt skomplikowany w porównaniu do innych zasilaczy o podobnych parametrach.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 19 wrz 2007, 20:55

Ja od dawna używam zasilacza którego budowa jest oparta na ogólnie znanym i (chyba) lubianym układzie L200C. Jestem z niego bardzo zadowolony: daje możliwość płynnej regulacji napięcia wyjściowego, prąd wyjściowy na poziomie 2A (max); jest bardzo stabilny. Jedyną wadą może być to, że minimalne napięcie wyj. >2V.

Dante Navaro
-
Kontakt:

Post autor: Dante Navaro » 21 wrz 2007, 20:39

Koledzy bardzo dziękuje za tak szeroki odzew, ale zrezygnuję z zasilacza, okazuje się że mam takowy w domu, w zamian za to znalazłem w internecie kilka ciekawych schematów zabawkowych urządzanek do nauki krok po kroku, typu brzęczyk, alarmy oparte na uzycieu tranzystorów jak przełączników, wykrywacze wszelkiego rodzaju itp. Ale teraz mam inny problem. Na schematach podane są typowe eementy elektroniczne, np tranzystor BC558, zastanawiam sie co by sie stało jakbym zakupił np. BC556 albo inny. Czy mozna zastosowac jakikolwiek bipolarny? Druga kwestia to pnp i npn czy jakoś tak, jak je rozróżnić krążąc po sklepach internetowych? I po trzecie, niejaki Brzęczyk Piezo, czy ważne jest, by to był konkretny podany w schemacie czy może być każdy inny o zbliżonych wartościach? I po ostanie, sklep z częściami w internecie, z pewnością nieraz kupowaliście i wiecie który jest godny polecenia. Mieszkam w małym miasteczku z dala od sklepów elektronicznych więc pozostaje mi tylko zakup droga internetową, więc szukam sklepu w których można znaleźć możliwie wszystko, w dobrych cenach i najwazniejsze w możliwie taniej przesyłce, z góry bardzo bardzo dziękuję i PozdRawiaM

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 22 wrz 2007, 8:54

Co do sklepów internetowych to przeczytaj ten temat:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php ... ght=sklepy
Ale chyba najlepszy to www.tme.pl

A propos tranzystorów to najlepiej poszukaj katalogów. Jest ich sporo na internecie. Nie trzeba nawet kupować. Ja tak znalazłem niestety nie mam linków.
A co do brzęczyka to osobiście rozróżniam dwa: na 12V i na 3V. Tylko takich używałem a czy są inne nie wiem szczerze mówiąc.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 22 wrz 2007, 9:32

W wielu prostych układach typu, brzęczyk, przełącznik, alarm, układ migający diodami LED typ tranzystora (np. BC 556 - BC558) nie jest sprawą aż tak bardzo istotną i mogą często tranzystory te (i inne) być stosowane zamiennie. Są oczywiście układy w których tranzystory muszą posiadać ściśle określone parametry. Natomiast istotna jest polaryzacja tranzystorów PNP - NPN. Polaryzację tranzystora najłatwiej określić miernikiem uniwersalnym wyposażonym w tester tranzystorów lub omomierzem. Wystarczy najprostszy multimetr za około 20-30 zł. Polaryzację tranzystora można także określić na podstawie katalogu (noty aplikacyjnej) lub... programu do projektowania schematów i płytek, np. Eagle, gdzie przeglądając biblioteki elementów znajdujemy (o ile jest) odpowiedni tranzystor i z grubsza wiemy jaki to typ.

ODPOWIEDZ