LED i motor

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 01 lis 2006, 9:55

Jeśli masz zamiar zastosować diody wg Krzyśka to możesz zastosować te same. Jeśli masz zamiar zastosować stabilizator to 7805 tylko rezystory musisz zmniejszyć do ok 470ohm.

I nie "diud" tylko "diod".

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 05 lis 2006, 12:25

radzio pisze:Temat nadaje sie do zamknięcia jako że opisywane w nim są zachowania będące łamaniem prawa.
Nie rozumiem tego "szaleństwa tjuningu" (tuningiem tego nie nazwę, bo ma to tyle wspólnego ze sobą, co żaba z koniem - cztery kończyny, ale na żabie się nie pojedzie) i wlepiania niebieskich "światełek" gdzie się tylko da...
Zgodzę się także z Radziem, że to łamanie prawa... A to na Forum jest niedopuszczalne.

Ponieważ jednak poruszono ciekawy temat - przepięć w instalacji - nie zamknę na razie tego wątku. Jeżeli pójdzie on w kierunku sposobów likwidacji przepięć - to ok. Inaczej reakcja będzie natychmiastowa.

...Kuba...
-
Kontakt:

Post autor: ...Kuba... » 05 lis 2006, 16:18

krzysiek_bdg pisze:Co do zastosowania stabilizatora to miałbym pewne zastrzeżenia. Ponieważ impulsy zakłóceniowe mogą mieć większą wartość od max napięcia wejściowego stabilizatora. Dlatego proponowałbym zastosowanie dwóch diod. Pierwsza to zwykła dioda 1amperowa włączona w kierunku przewodzenia w szereg z rezystorem i diodą LED, która wytnie wszystkie ewentualne impulsy ujemne poniżej poziomu 0,7V. Druga to dioda przepięciowa np. 1,5KE16A lub 1,5KE16CA włączona równolegle do rezystora i diody LED. Jest to dioda o podobnym działaniu jak dioda Zenera, która wycina wszystkie impulsy powyżej (w tym przypadku 16V).
1,5KE -oznacza moc diody 1500W,
16A -to napięcie przy którym zostaną wycięte zakłócenia, litera A oznacz diodę jednokierunkową.
16CA -to dioda o działaniu dwukierunkowym.
Noty katalogowe tych diod są na stronie; http://www.elfa.se/pdf/70/07014848.pdf .
A do przerobienia to na 6V zmienia się tylko rezystor czy ciś jeszcze??

krzysiek_bdg
-

Post autor: krzysiek_bdg » 05 lis 2006, 23:53

...Kuba... pisze:A do przerobienia to na 6V zmienia się tylko rezystor czy ciś jeszcze??
Seweryn już odpowiedział na to pytanie, dlatego nie odpisywałem.
Moim zdaniem po zmianie rezystora wszystko powinno działać poprawnie.
Nawet w instalacji 6V po zastosowaniu diody 16V chwilowy impuls zakłóceniowy nie spowoduje zbyt dużego wzrostu prądu diody LED. Z reguły dopuszczalny prąd chwilowy diody LED mieści się w granicach do 100mA, dlatego przy rezystancji 0,47k jest to wystarczające zabezpieczenie.
Można oczywiście pokusić się o zmianę diody 1,5KE16CA na diodę o niższym napięciu np. 1,5KE12CA ,ale należy pamiętać aby napięcie wycinania zakłóceń nie było poniżej napięcia ładowania akumulatora. Producenci akumulatorów określają je na poziomie 7,0-7,2V (dla instalacji 6V bez względu na ilość włączonych odbiorników).

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 06 lis 2006, 7:36

Mój kolega postanowił abym jemu też zamontował takie diody. Miał on troche inną instalacje niż moja(różnica polegała na tym że między innymi przewód od minusa akumulatora szedł nie na rame motoru tylko wchodził gdzieś do silnika) więc postanowiłem sprawdzić czy u niego też będą palić się te diody.
Po pomiarach żarówką ztwierdziłem że na ramie i tak występuje minus. Diody podłączyłem w ten sposób że plus przez rezystor i przełącznik do plusa akumulatora a minus na rame motoru. Diody zaczeły w trakcie jazdy palić się! Po przemyśleniu sprawy doprowadziłem minus bezpośrednio z akumulatora i wszystko gra i nic się nie pali!!!!!!!!!!!!!

ODPOWIEDZ