jak to jest z tymi wzmacniaczami i ich moca

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 lut 2007, 18:47

Jeszcze należy pamiętać, że przy 8Ω płyną 2x mniejsze prądy niż przy 4Ω więc można mieć cieńsze kable.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 20 lut 2007, 10:20

Właśnie wyszedł fajny cykl o wzmacniaczach audio w EdW2/2007
Mogę polecić wszystkim co interesują się tematyką wzmacniaczy.
"Moc wzmacniaczy audio, czyli na tropach oszustów"

...Kuba...
-
Kontakt:

Post autor: ...Kuba... » 24 lut 2007, 23:17

a co bardziej radzicie kupić do domu w granicach 400zł wzmacniacz domowy jak tak to jaki( ilo watowy) czy samochodową końcówke mocy (jak tak to jaką)???

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 25 lut 2007, 1:27

...Kuba... pisze:a co bardziej radzicie kupić do domu w granicach 400zł wzmacniacz domowy jak tak to jaki( ilo watowy) czy samochodową końcówke mocy (jak tak to jaką)???
Moim zdaniem lepiej będzie kupić segment. Zawsze ma się porządną regulację, przełącznik wejść i parę jeszcze innych dodatków. Jeśli chodzi o moc to przy dobrych i skutecznych (>=90dB) zestawach głośnikowych wystarczy 35W. Przy "zwykłych" zestawach głośnikowych, moc 50W będzie optymalna.

...Kuba...
-
Kontakt:

Post autor: ...Kuba... » 27 lut 2007, 15:30

a końcówka mocy nie będzie mocniejsza od wzmacniacza w tej samej cenie??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 lut 2007, 18:41

...Kuba... pisze:a końcówka mocy nie będzie mocniejsza od wzmacniacza w tej samej cenie??
Tak, być może... Lecz jak pisałem wcześniej pozbawisz się uniwersalności tego rozwiązania. Chyba, że będziesz odbierał muzykę "po audiofilsku": żadnych dodatkowych regulacji - czysty i wierny przesył, lecz do tego to samochodowe dopałki się Moim zdaniem nie nadają. Nie często opisaną moc oddają one ze zniekształceniami ok. 10% THD+N - tego się niestety nie da słuchać :sad:

Swoją drogą miałem okazję przesłuchać jak brzmi płyta winylowa z dobrego zestawu (wzm. Rotel + Polarisy) i naprawdę dostałem gęsiej skórki przy "Ogrodzie króla świtu" Marka Bilińskiego.

ODPOWIEDZ