pinturicchios pisze:5. Narysować i wyjaśnić zasadę działania mostka prostowniczego Gretz’a. Jakie są zasady doboru diod?
tasza
pinturicchios pisze:5. Narysować i wyjaśnić zasadę działania mostka prostowniczego Gretz’a. Jakie są zasady doboru diod?
Gdzieś miałem skrypt do laborek z Podstaw elektroniki, ale gdziepinturicchios pisze:6. Narysować układ do pomiaru ch-k tranzystora BJT w układzie OE i OB. Jakie są zasady polaryzacji w poszczególnych obwodach?
no....to trochę czasu się zejdzie....GAVRON pisze:Podejżewam że powoli będzie odkrywał te swoje 33 karty, aż padną odpowiedzi na wszystkie
a tak....tylko rozmnożyły się nagleGAVRON pisze:dałbym łeb że ostatnio było tylko pyt. 3
tasza pisze:w ramach zupełnych podstaw...więc w czym problem?!
MA SIĘ ROZUMEĆ3,5,6 - norma na dziś zrobiona....
GAVRON pisze:Dużo się nie namęczyłem przy szukamiu, stary podręcznik do technikumpinturicchios pisze:Wiesz ale na to pytanie 3 to napewno nie znajde nic w książce. A i nie musze Ci sie tłumaczyć po co się ucze i gdzie bo to nie powino cię interesować. Widać lubisz obrazac innych bo ty pewnie geniusz jestesbrzozi pisze:Tutaj to nawet Wikipedia wystarcza " gdybym coś wiedział z tej elektroniki" To gdzie się ty uczysz i po co ? Oto jest pytanie![]()
Andrzej Rusek: Podstawy elektroniki cz. 1. W-wa, WSiP. Ja go mam z 1985r (4 latka miałem).
To w nowszych też jest, w akademickich i nie tylko. Żeby mieć trzeba tylko mocno chcieć!
Tam jest to, co ci powinno wystarczyć i co 10W cię zagięło?.
Nie obraził Cię moim zdaniem tylko zadał dość istotne, nurtujące wszystkich pytanie (PO CO?), ale to co teraz powiem to będzię obraza ….
załącznik...pinturicchios pisze:ale gdzie mam zanaczyc tam 10V
Tak trudno przeczytać post koleżankitasza pisze:charakterstyki diody w załączniku,
Uz - to napięcie Zenera, w tym wypadku 10V,
Uf dla If /kierunek przewodzenia/ odczytuje się z charakterystyki diody
danego typu/producenta lub szacunkowo wylicza....
https://elportal.pl/ea/diody.html (Charakterystyka diody, Dioda Zenera)
warto zapamiętać pojęcie 'rezystancji dynamicznej', wyraża się zależnością:
rZ = ΔUAK / ΔIR , na jej podstawie można określić jakość stabilizacji elementu....
A jak żebrzozi pisze:Znając życie odpowiedzi były pewnie na wykładzie.