Witam! Ja za sugerowałem tą kość, bo akurat takie coś znalazłem w rupieciach, ale to w cale nie jest powiedziane, że to musi być na niej zrobione, do celowo to chodzi o regulowany generator od 1 do 100Hz i z regulacją wypełnienia i z odczytem tej częstotliwości i wypełnienia, z odczytem częstotliwości, nie powinno być większych problemów, ale z tym pomiarem wypełnienia, to jest problem, jak byś Ty Kolego to widział, koszty w tym wypadku nie mają większego znaczenia, ale dokładność tak.
Pozdrawiam
Generator, a wypełnienie
Jeśli dobrze rozumiem wymaganą zasadę działania, przychodzi mi do głowy tylko bardzo złożony układ, w którym musiałyby być co najmniej VCO z PLL dla regulacji częstotliwości, potem liczniki do regulacji wypełnienia, pewnie co najmniej jeden przerzutnik D i jeszcze jakieś liczniki-dekodery-drivery i wyświetlacze do pokazania częstotliwości i wypełnienia.
Ale taka 'zabawka' to temat na niezłą pracę dyplomową.
Nie wiem, może ktoś jeszcze coś wymyśli...
Ale taka 'zabawka' to temat na niezłą pracę dyplomową.
Nie wiem, może ktoś jeszcze coś wymyśli...
-
Gość
Witam! Mam wrażenie, że się trochę przeraziłeś, ale spokojnie, to powinno być do przeskoczenia, sam miernik częstotliwości nie powinien przysporzyć kłopotów, albo go zrobię, albo kupie gotowy w kicie, na rynku są dwa modele, z obydwóch już kilka razy korzystałem, większym problemem powinien być sam generator, pętla PLL też powinna być do przeskoczenia, mam tu parę książek z krótka fal owca, coś tam jest takiego. Jako że jest to bardzo mała częstotliwość, to tak pomyślałem, że może sam generator zrobić na wyższą częstotliwość np. 1MHz i puścić to przez dzielniki, a jako że zakres zmian częstotliwości będzie bardzo mały, to sam generator można by zrobić na kwarcu, będzie bardzo stabilny, a przestrajając sam kwarc o tak nie wielką częstotliwość to też nie żaden problem, cewka, albo pojemnością, zależy, w którym kierunku i chyba powinno to iść, największym dla mnie problemem jest gdzie, jak i z czym, mam się podłączyć, żeby robić pomiar tego wypełnienia. Jak byś to mógł bardziej obrazowo naświetlić ten problem, byłbym bardzo wdzięczny, może jakiś schemat blokowy, myślę, że było by to bardzo przydatne, a ideowy, to już Ameryka i pół Kanady.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Gość
Ps. Chyba się za mocno rozpędziłem z tym generatorem kwarcowym, przecież tam nie będzie regulacji tego wypełnienia.Anonymous pisze:Witam! Mam wrażenie, że się trochę przeraziłeś, ale spokojnie, to powinno być do przeskoczenia, sam miernik częstotliwości nie powinien przysporzyć kłopotów, albo go zrobię, albo kupie gotowy w kicie, na rynku są dwa modele, z obydwóch już kilka razy korzystałem, większym problemem powinien być sam generator, pętla PLL też powinna być do przeskoczenia, mam tu parę książek z krótka fal owca, coś tam jest takiego. Jako że jest to bardzo mała częstotliwość, to tak pomyślałem, że może sam generator zrobić na wyższą częstotliwość np. 1MHz i puścić to przez dzielniki, a jako że zakres zmian częstotliwości będzie bardzo mały, to sam generator można by zrobić na kwarcu, będzie bardzo stabilny, a przestrajając sam kwarc o tak nie wielką częstotliwość to też nie żaden problem, cewka, albo pojemnością, zależy, w którym kierunku i chyba powinno to iść, największym dla mnie problemem jest gdzie, jak i z czym, mam się podłączyć, żeby robić pomiar tego wypełnienia. Jak byś to mógł bardziej obrazowo naświetlić ten problem, byłbym bardzo wdzięczny, może jakiś schemat blokowy, myślę, że było by to bardzo przydatne, a ideowy, to już Ameryka i pół Kanady.
Pozdrawiam
Będzie będzie, dobrze kombinujesz, tylko generator kwarcowy ma być odniesieniem dla PLL.
P.S. Zróbmy przykładowe założenia, ok? To wtedy w wolnej chwili postaram się napisać jak ja z grubsza to widzę.
1) Częstotliwość wyjściowa f=1Hz..100Hz z krokiem 1Hz.
2) Regulacja wypełnienia W=0..1 z krokiem 0,1.
3) Regulowanie wypełnienia ma nie zmieniać ustawionej częstotliwości (z wyjątkiem W=0, bo wtedy f=0 i na wyjściu generatora jest L oraz z wyjątkiem W=1, bo wtedy f=0 i na wyjściu generatora jest H).
4) Wyświetlacz f.
5) Wyświetlacz W.
Masz coś do dodania?
P.S. Zróbmy przykładowe założenia, ok? To wtedy w wolnej chwili postaram się napisać jak ja z grubsza to widzę.
1) Częstotliwość wyjściowa f=1Hz..100Hz z krokiem 1Hz.
2) Regulacja wypełnienia W=0..1 z krokiem 0,1.
3) Regulowanie wypełnienia ma nie zmieniać ustawionej częstotliwości (z wyjątkiem W=0, bo wtedy f=0 i na wyjściu generatora jest L oraz z wyjątkiem W=1, bo wtedy f=0 i na wyjściu generatora jest H).
4) Wyświetlacz f.
5) Wyświetlacz W.
Masz coś do dodania?