Szczerze mówiąc o tym myślałem od początku... Ale każdy chciał projektu otwartego. Mam już coś w planach, ale niestety brak czasu nie pozwala mi na realizację pomysłu.rezasurmar pisze:Ten projekt, bardziej powinien działać na zasadzie wymiany własnych doświadczeń, niż pełnej współpracy, bo to jest chyba nie możliwe.
Okładka Styczniowego EDW i ARM DSP?
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
przemotronik napisał
Duo nigdzie nie pisałem że się ARMami nie interesowałem, po prostu po przejrzeniu tego do czego miałem dostęp stwierdziłem że mi to nie potrzebne i tyle.
Primo, ja wyraziłem tylko swoje zdanie. a opinię ogółu.Dobre, świetne po prostu - "ja się na tym kompletnie nie znam, bo to dla mnie za trudne, ale i tak wiem, że to jest do bani".
Duo nigdzie nie pisałem że się ARMami nie interesowałem, po prostu po przejrzeniu tego do czego miałem dostęp stwierdziłem że mi to nie potrzebne i tyle.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, 15:05 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja uważam że najwygodniejsze było by gniazdo SDRAM, albo mini PCI, bo oba powinny być bezproblemowo dostępne. Jeżeli wybierzecie już konkretne gniazdo, jedne, a litanię propozycji, to można dalej pracować, czyli określić jego funkcjonalność i podzielić PCB na bolki funkcyjne (Zasilanie, złącze kart MMC/SD, blok wyjść większej mocy itd).
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
No fakt, gniazdo SDRAM było by chyba najlepsze, tanie, dostępne, przewlekane, dużo pinów, no i sprawdzone przy częstotliwościach 133Mhz i więcej. Można by przecież, zastosować terminatory szyny, dla kompensacji odbić itp. Chociaż uważam że wszelkie sygnały w.cz typu szyna do pamięci itp, powinno być zaimplementowane na module. Bo przesyłanie takich sygnałów na więcej niż kilka cm, może uniemożliwić pracę z większymi częstotliwościami niż kilka mega.
Dostałem właśnie marcowy numer EdW i zapoznałem się z ostatnią (3) częścią artykułu "STM32 DSP KIT". Nie wypowiadałem sie po pierwszych dwóch częściach, aby mieć pogląd na całość. Niestety, z przykrością stwierdzam, że bardzo interesujący temat został zmarnowany. Piszę "zmarnowany", gdyż nie tylko nie wniósł on niczego istotnego we wspomnianym temacie, ale być może zniechęcił wielu potencjalnych odbiorców tego typu artykułów, które pojawią się w przyszłości.
Nie popieram pomysłów podejmowania tematów, których z założenia nie da się opisać z uwagi na ograniczone miejsce. Powtarzanie w treści i podsumowaniu, że artykuł to w zasadzie wstęp, a przedstawienie możliwości zestawu, to nie jest temat na jeden artykuł, to w zasadzie oficjalne przyznanie się, że przedsięwzięcie nie zostało przemyślane i tym samym jego pożytek dla Czytelnika jest niestety niewielki. Para poszła w gwizdek
Nie popieram pomysłów podejmowania tematów, których z założenia nie da się opisać z uwagi na ograniczone miejsce. Powtarzanie w treści i podsumowaniu, że artykuł to w zasadzie wstęp, a przedstawienie możliwości zestawu, to nie jest temat na jeden artykuł, to w zasadzie oficjalne przyznanie się, że przedsięwzięcie nie zostało przemyślane i tym samym jego pożytek dla Czytelnika jest niestety niewielki. Para poszła w gwizdek
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Znaczy się po wypowiedziach UP, artykuł utrzymał standard AVT "Dużo szumu. Zero efektu."
Wątpię w dobry plan, bo samo PCB do kursu nie pozwala go stworzyć. Kilka drobnych wpadek podczas projektowania, zabiło STMa już w zarodku, zresztą lepiej było by pójść w nowe LPCki jak LPC1114 z Cortrex M0, niż w STMy.Przydał by się jakiś plan strategiczny co będzie w kolejnych numerach, jeżeli chodzi o kursy, by wiadomo było czy warto czekać .
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Niestety, zresztą ja i tak chwilowo olałem elektronikę
, fotografia zajmuje mi za dużo czasu i pochłania za wiele kasy by starczyło na coś innego.
A tak na marginesie, ciekawe czy istnieje jakiś program PCB wykożystujący GPGPU np. cuda z Nvidia do projektowania routingu na płytce.
PS. Prawda jest niestety taka, że bez angola i materiałów z "zewnątrz" nie wiele mamy na naszym rynku materiałów z prawdziwego zdarzenia do nauki. Kursy z EP i EdW są za bardzo rozwleczone w czasie.
A tak na marginesie, ciekawe czy istnieje jakiś program PCB wykożystujący GPGPU np. cuda z Nvidia do projektowania routingu na płytce.
PS. Prawda jest niestety taka, że bez angola i materiałów z "zewnątrz" nie wiele mamy na naszym rynku materiałów z prawdziwego zdarzenia do nauki. Kursy z EP i EdW są za bardzo rozwleczone w czasie.
Ja tęsknię za dawnym EdW. Kiedyś naprawdę było inaczej i aż chciało się czytać kolejny numer, nawet mimo gorszego papieru, z którego się składał. Teraz to już nie to samo, za dużo osób z zewnątrz pisze do EdW. Osobiście lubię mikrokontrolery, ale ilość urządzeń, które są prezentowane w EdW już jest przesadą. Brakuje mi tradycyjnej, klasycznej, elektroniki na typowych układach scalonych... Eh, coś się popsuło jakieś kilka lat temu.
1. Ogólnie jest już kurs o tych procesorach, niezbyt wylewny ale jest, co jest już pewny punktem odbicia. Ogólnie im więcej materiałów o danym CPU tym łatwiej. Nie oszukujmy sie panowie, nie ma się co rzucać na nie wiadomo jakie ARMy, bo mniej zaawansowani sie zrażą, a tych naprawdę zaawansowanych nie jest aż tak znowu wielu, a wywinduje to tylko koszty.
2. Kamami ma całkiem ładną i tanią PCB z nim, która ma programator na pokładzie. Nie jest to ideał, ale złe też to nie jest.
3. Taniość CPU kosztuje ~10zł.
4. Ma się pojawić wersja w obudowie PLCC44 (nie wiem czy nawet nie w tym kwartale?). co może być pewnym atutem ZA, oczywiście nie dla wszystkich, ale dla części potencjalnych użytkowników tak.
5. Ogólnie zasoby tego procesora wystarczą przeciętnemu Kowalskiemu. Brnięcie w rozbudowane STMy czy inne ARMy jak w niby kursie z EDW, jest bezcelowe, bo ogólność tych kursów i tak powoduje że opis CPU jest zrobiony 5/10 i niewiele z tego wynika, co oznacza właściwie i tak naukę samemu i walkę z notami katalogowymi.
6. Najlepiej wybrać umiarkowanie skomplikowane CPU i zrobić jego opis od deski do deski jak to zrobiono w w Mikroprocesorowej Oślej Łączce z AT90S2313. Większy jest z tego pożytek, bo znając dobrze słabsze CPU z danej rodziny łatwiej samemu potem opanować te większe. Zresztą to chyba logiczne że człowiek który nie umie pływać nie wskakuje od razu na głęboką wodę.
Reasumując.
Jeżeli w EDW ma się pojawić sensowny kurs o tematyce ARM to trzeba wybrać:
A. Sensowne CPU dla wszystkich, czyli tanie, dobrze udokumentowane, na temat którego można znaleźć także inne kursy, jako alternatywę uzupełniającą. LPC1114/1113 jeżeli takim obecnie nie jest, to z mojego ogólnego zorjentowania, szybko ma szansę się takim stać, niezależnie od tego czy EDW się załapie na ten pociąg czy prześpi jego odjazd.
B. Zbudować dobre Starter Board, na wzór np. AVT3505 (AVT jak chce to umie, ale chyba potrzebują kopa w 4 litery, aby się obudzić?), które będzie się nadawało do budowy na nim własnych pomysłów, a nie karakana jak w przypadku STM32, który właściwie nic ciekawego nie oferuje w dziedzinie wykorzystania go poza kursem.
C. Wreszcie wyleczyć konstruktorów AVT z paranoi złącza ARK2 jako złącza zasilania, i robienia pod pretekstem oszczędności niekompletnych sekcji zasilania na PCB (największa wada wymienionego np AVT3505) czy jakiś innych udziwnień czy obcięć. Wszystkie zestawy Kamami jakoś mają na sobie złącze do podpięcia zwykłego zasilacza wtyczkowego, mostek i stabilizator z radiatorem na pokładzie i nie ruinuje to budżetu ani kosztów zestawu.
Jak by co to miałbym propozycję ciekawej płytki. do takiego startowego kursu.
2. Kamami ma całkiem ładną i tanią PCB z nim, która ma programator na pokładzie. Nie jest to ideał, ale złe też to nie jest.
3. Taniość CPU kosztuje ~10zł.
4. Ma się pojawić wersja w obudowie PLCC44 (nie wiem czy nawet nie w tym kwartale?). co może być pewnym atutem ZA, oczywiście nie dla wszystkich, ale dla części potencjalnych użytkowników tak.
5. Ogólnie zasoby tego procesora wystarczą przeciętnemu Kowalskiemu. Brnięcie w rozbudowane STMy czy inne ARMy jak w niby kursie z EDW, jest bezcelowe, bo ogólność tych kursów i tak powoduje że opis CPU jest zrobiony 5/10 i niewiele z tego wynika, co oznacza właściwie i tak naukę samemu i walkę z notami katalogowymi.
6. Najlepiej wybrać umiarkowanie skomplikowane CPU i zrobić jego opis od deski do deski jak to zrobiono w w Mikroprocesorowej Oślej Łączce z AT90S2313. Większy jest z tego pożytek, bo znając dobrze słabsze CPU z danej rodziny łatwiej samemu potem opanować te większe. Zresztą to chyba logiczne że człowiek który nie umie pływać nie wskakuje od razu na głęboką wodę.
Reasumując.
Jeżeli w EDW ma się pojawić sensowny kurs o tematyce ARM to trzeba wybrać:
A. Sensowne CPU dla wszystkich, czyli tanie, dobrze udokumentowane, na temat którego można znaleźć także inne kursy, jako alternatywę uzupełniającą. LPC1114/1113 jeżeli takim obecnie nie jest, to z mojego ogólnego zorjentowania, szybko ma szansę się takim stać, niezależnie od tego czy EDW się załapie na ten pociąg czy prześpi jego odjazd.
B. Zbudować dobre Starter Board, na wzór np. AVT3505 (AVT jak chce to umie, ale chyba potrzebują kopa w 4 litery, aby się obudzić?), które będzie się nadawało do budowy na nim własnych pomysłów, a nie karakana jak w przypadku STM32, który właściwie nic ciekawego nie oferuje w dziedzinie wykorzystania go poza kursem.
C. Wreszcie wyleczyć konstruktorów AVT z paranoi złącza ARK2 jako złącza zasilania, i robienia pod pretekstem oszczędności niekompletnych sekcji zasilania na PCB (największa wada wymienionego np AVT3505) czy jakiś innych udziwnień czy obcięć. Wszystkie zestawy Kamami jakoś mają na sobie złącze do podpięcia zwykłego zasilacza wtyczkowego, mostek i stabilizator z radiatorem na pokładzie i nie ruinuje to budżetu ani kosztów zestawu.
Jak by co to miałbym propozycję ciekawej płytki. do takiego startowego kursu.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2011, 20:56 przez kayron, łącznie zmieniany 3 razy.