Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy
Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy
Witam, jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Elektroniką zajmuję się amatorsko i dlatego postanowiłem poszukać tu pomocy w rozwiązaniu mojego problemu. Posiadam napęd do bramy Somfy Dexxo Optimo. Muszę zrobić układ który po otwarciu bramy garażowej zacznie odmierzać czas, po jego upływie brama ma się automatycznie zamknąć. Jako układ czasowy wykorzystałem kit avt3200. Układ działa prawidłowo, jednak styki przekaźnika są albo cały czas zwarte albo rozwarte. Aby układ działał prawidłowo z moim sterownikiem bramy potrzebuję zrobić układ który po odliczeniu ustawionego czasu za pomocą kitu avt3200 na chwilę zewrze i rozewrze styki przekaźnika. Z góry dziękuję za pomoc.
Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy
A ile ta chwila ma trwać? I jakie napięcie zasilania. I te zawarcie ma ma być do plusa czy minusa?
I sterownik bramy nie ma opcji auto zamykania?
I sterownik bramy nie ma opcji auto zamykania?
Zwarcie do minusa, brama nie ma opcji auto zamykania. Czas po jakim ma być zamknięta chcę ustawiaćna kicie który już uruchmiłem w przedziale od 1-99min.
A czas zwarcia styków ok 0.5s
Najprościej by było zmienić to w programie uC. Ale chyba nie masz do niego dostępu?
Druga opcja to wstawienie kondensatora elektrolitycznego o pojemności z 10uF szeregowo z bazę tranzystora T3. Plus dodanie diody między bazę tranzystora a masę układu, anodą do masy.
Albo dodanie układu NE555 w układzie monostabilnym. Ale on wyzwalany jest minusem. Więc trzeba by było jeszcze tranzystor dodać.
Druga opcja to wstawienie kondensatora elektrolitycznego o pojemności z 10uF szeregowo z bazę tranzystora T3. Plus dodanie diody między bazę tranzystora a masę układu, anodą do masy.
Albo dodanie układu NE555 w układzie monostabilnym. Ale on wyzwalany jest minusem. Więc trzeba by było jeszcze tranzystor dodać.
Najbardziej odpowiadało by mi rozwiązanie z układem NE555 tylko o co chodzi z tym wyzwalaniem minusem?
No to przykładowy schemat wygląda tak:

Gdzie zamiast 47uF wstawisz 1uF albo 680k i 680nF. Czytam jaki cie czas interesuje.
T = 1.1 * R *C
I na wyjściu zamiast przekaźnika możesz wstawić tranzystor NPN + rezystor szeregowo z baza (10k).

Gdzie zamiast 47uF wstawisz 1uF albo 680k i 680nF. Czytam jaki cie czas interesuje.
T = 1.1 * R *C
I na wyjściu zamiast przekaźnika możesz wstawić tranzystor NPN + rezystor szeregowo z baza (10k).
Układ w połączeniu z sterownikiem czasowym działa poprawnie a jak zrobić żeby zwarcie po upływie czasu było do masy a nie vcc
Czyli nie wstawiłeś tranzystora NPN na wyjściu NE555?
Nie, sprawdzałem bezpośrednio na wyjściu 3 ne555
No to wstaw na wyjście NE555 (nóżka 3) dowolny tranzystor NPN małej mocy. Baza tranzystora przez rezystor 10k do nóżki 3 NE555, emiter do masy. No i kolektor przez rezystor 10k do plusa. I na kolektorze uzyskasz swoje zwarcie do masy.
Jony130 dzięki za pomoc, na stole wszystko działa prawidłowo. Mam nadzieję, że jak podłącze to do bramy to też tak będzie.
No to trzymam za to kciuki aby działało.
Witam, wracam do tematu czasowego domykania bramy. Układ działa prawidłowo, jednak chciałbym usunąć funkcję pauzy po ponownym naciśnięciu przycisku start. Czy któryś z kolegów byłby w stanie zmienić kod programu?
- Załączniki
-
- Uniwersalny timer soft.zip
- (52.28 KiB) Pobrany 74 razy
O jaką pauzę tobie chodzi? Możesz to opisać bardziej dokładnie?