Witam
ostatnimi czasy postanowiłem spożytkować zalegające na półce diody Led 5730 i 2835, ze względu iż posiadam 2 zasilacze dedykowane do Led-ów 12V 25W 2,08A chciałbym choć w części wykorzystać te diody na wykonanie paneli których zadaniem było by oświetlenie stanowiska pracy. Problem to wydajność prądowa zasilaczy dla led-ów 5730 0,15A 0,5W łącząc szeregowo po 3 szt a potem równolegle około 10 takich pasków zużycie wyniesie około 1,5A i 15W a to zaledwie 30 diod dlatego zainteresowałem się coraz częściej spotykanymi driver-am przeglądnąłem różne oferowane modele i jedno co mnie zastanowiło to sposób łączenia takich led-ów do wcześniej wspomnianych driver-ów mianowicie weźmy za przykład dość popularny i przystępny cenowo PT4115 spory zakres napięć wejściowych , wydajność rzędu 1,2A co do mocy to chyba przegapiłem w karcie ale z opisu umieszczonego w jednym ze sklepów układ ten przy odpowiednim dostarczonym napięciu i prądzie może zaoferować 30W jeśli się mylę proszę o sprostowanie .
Załóżmy że układ ten został tak skonfigurowany aby na wyjściu otrzymać np 750mA i w tym przypadku pojawia się nurtujące mnie pytanie czy pod tak skonfigurowany driver mogę podpiąć podobnie jak pod dedykowany zasilacz np 6 równoległych linii każda po 3 ledy czy raczej w rozwiązaniach z driverami można jedynie podłączać Ledy łączone szeregowo czyli taki pt4115 będzie mógł jedynie zasilić w przypadku napięci 12 V około 3 led-ów po uprzednim skorygowaniu prądu wyjściowego .
Driver Led poprawność podłączenia
Driver'y działają jak źródła prądowe, stosuje się je do zasilania LED większej mocy. Zastępuje on rezystor ograniczający prąd diody, dlatego diody do niego powinno się podłączać szeregowo.
Driver który podałeś to tylko układ scalony, musi być zasilony jakimś zasilaczem. Nie wiem z skąd wyczytałeś, że układ "zaoferuje" 30W, moc strat samego układu to 1,5W, przy maksymalnym napięciu zasilania i prądzie wyjściowym można go obciążyć mocą do około 36W, ale moc ta będzie pobierana z zasilacza.
Kolejna sprawa, to moc paneli. 15W na diodach LED daje dużo światła, zobacz sobie w sklepie budowlanym jak świecą 15 watowe halogenki LED. Ja do oświetlenia mojego warsztatu używam trzech lampek LED (jedna jako oświetlenie główne, jedna w lampce na biurku, i jedna dodatkowa rzadko używana), każda po 3W. Zamiast robić duży panel, spróbuj zrobić małe po np. 6 LED, i sprawdź jak będą świecić. Dobrze by było też dać jakieś chłodzenie dla diod (0,5W daje trochę ciepła) i oczywiście rezystor lub driver ograniczający prąd z zasilacza.
Driver który podałeś to tylko układ scalony, musi być zasilony jakimś zasilaczem. Nie wiem z skąd wyczytałeś, że układ "zaoferuje" 30W, moc strat samego układu to 1,5W, przy maksymalnym napięciu zasilania i prądzie wyjściowym można go obciążyć mocą do około 36W, ale moc ta będzie pobierana z zasilacza.
Kolejna sprawa, to moc paneli. 15W na diodach LED daje dużo światła, zobacz sobie w sklepie budowlanym jak świecą 15 watowe halogenki LED. Ja do oświetlenia mojego warsztatu używam trzech lampek LED (jedna jako oświetlenie główne, jedna w lampce na biurku, i jedna dodatkowa rzadko używana), każda po 3W. Zamiast robić duży panel, spróbuj zrobić małe po np. 6 LED, i sprawdź jak będą świecić. Dobrze by było też dać jakieś chłodzenie dla diod (0,5W daje trochę ciepła) i oczywiście rezystor lub driver ograniczający prąd z zasilacza.
Witaj
czyli nici z podłączenia kilku listków pod jeden driver , co do mocy to w karcie podają około 30W , 36W to tak jak napisałeś teoretycznie w przypadku gdy napięcie jest maksymalne 30V i prąd 1,2A . Co do samych diod ma około 1000 szt 5730 i chciałbym je jakoś spożytkować . Czyli najlepiej było by poszukać drivera o niższym prądzie wyjściowym np do 0,2A ale o większym przedziale napięciowym tak by jak najwięcej upakować diod w jednym ciągu.
czyli nici z podłączenia kilku listków pod jeden driver , co do mocy to w karcie podają około 30W , 36W to tak jak napisałeś teoretycznie w przypadku gdy napięcie jest maksymalne 30V i prąd 1,2A . Co do samych diod ma około 1000 szt 5730 i chciałbym je jakoś spożytkować . Czyli najlepiej było by poszukać drivera o niższym prądzie wyjściowym np do 0,2A ale o większym przedziale napięciowym tak by jak najwięcej upakować diod w jednym ciągu.