Przetwornica wyskokiego napięcia. Nie działa.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Domik.kolo
-

Przetwornica wyskokiego napięcia. Nie działa.

Post autor: Domik.kolo » 02 lip 2015, 15:42

Witam, jestem początkującym w elektryce. Postanowiłem że zbuduje sobie przetwornice wysokiego napięcia 3V/230V. Transformatory nie działają na stały prąd, a że sinusoidę zbyt ciężko pozyskać, postanowiłem zasilać go sygnałem prostokątnym wytworzonym na multiwibratorze astabilnym. Jedną z diod LED zastąpiłem zwykłą prostowniczą 1A, 1000V i szerogowo podłączyłem transformator. Nie dało to żadnych efektów. Spróbowałem równolegle z diodą prosttowniczą, próbowałem ze zwykłą LEDą. Na wyjściu ciągle 0V ;(
Transformator jest sprawny, częstotliwość wynosi około 2 Hz
Nie wiem dlaczego układ nie działa, bardzo proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 lip 2015, 15:52

Na wstępie - 230V jest to napięcie niebezpieczne i każdy błąd może kosztować życie własne lub osób trzecich!!!

Bez schematu to czarna kulka powie tylko tyle:

Częstotliwość jest za niska. W sieci mamy 50Hz.
Pomysł z diodą prostowniczą jest trochę chybiony. Zostaw tą LED, ale dodatkowo możesz podłączyć tranzystor na odpowiednie napięcie i prąd.
Przełożenie masz~77 to też nie spodziewaj się kokosów.

Domik.kolo
-

Post autor: Domik.kolo » 03 lip 2015, 10:51

czyli wystaczy że zamienie kondensatory z tych 100 mikroFarad na 1mikroFaradd, i powinno coś dać?

ODPOWIEDZ