Polecane podzespoły komputerowe
Tak patrząc po tych konfiguracjach to nawet mój komputer by się do tego nadawał.
Co do tego ASUSa, jakoś nie wierzę ,że tam kuż się nie będzie zbierać, pod tą maską. ja osobiście podchodzę sceptycznie do takich wynalazków.
Gigabite wydaje mi się ma lepszą propozycję.
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /overview/
Super szybka karta sieciowa Kiler E2200, która potrafi przyspieszyć dostęp do sieci.
Układ dźwiękowy SB, co prawda tutaj mało istotne, ale jest.
Dwa BIOSy.
RAMy do 3000MHz, ASUS ma tylko do 1833MHz.
każdy port USB ma swój niezależny bezpiecznik, wiec awaria jednego portu, nie uziemnia, całej sekcji.

Co do tego ASUSa, jakoś nie wierzę ,że tam kuż się nie będzie zbierać, pod tą maską. ja osobiście podchodzę sceptycznie do takich wynalazków.
Gigabite wydaje mi się ma lepszą propozycję.
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /overview/
Super szybka karta sieciowa Kiler E2200, która potrafi przyspieszyć dostęp do sieci.
Układ dźwiękowy SB, co prawda tutaj mało istotne, ale jest.
Dwa BIOSy.
RAMy do 3000MHz, ASUS ma tylko do 1833MHz.
każdy port USB ma swój niezależny bezpiecznik, wiec awaria jednego portu, nie uziemnia, całej sekcji.

Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 11:02 przez kayron, łącznie zmieniany 4 razy.
A widzisz tą płytę też mam wstępnie wytypowanąkayron pisze:Płyta Gigabyte GA-Z87X-UD3H
idziemy tą samą ścieżkąkayron pisze:Gigabite wydaje mi sie ma lepszą propozycję.
http://www.gigabyte.pl/pr...ev_11/overview/
Generalnie rozważam właśnie te płyty Asusa i Gigabyte.
Ta tylko ja zmieniam komputer co 5-6 lat, i wychodzę z założenia raz a dobrze.matrix pisze:Przepraszam bardzo za OT, ale kolega kayron wpędził mnie w kompleksy. To ja za połowę ceny Twojej karty graficznej mam całego kompa i też do wielu rzeczy starczy. Co prawda nie pogram w najnowsze gry, ale i nie męczę się.
Mój stary komp, był na płycie ASUSa, COR2Duo E8400, z Radeon 4870, i jeszcze dawał rade najnowszym grom, ale była okazja sprzedać go z "zyskiem" znaczy bez większej straty, to zmieniłem.
Dużo zależy od konfiguracji kompa, nawet czasami pozornie slaby konfig, jak się go dopieści potrafi, zawstydzić nie jeden, wydawałoby sie na papierze lepszy.
A konkretnie jakie urządzenia masz na myśli ? karty graficzne będziesz miał kompatybilne wszystkie, bo PCE 3.0 jest wstecznie kompatybilne, dyski twarde też. Najważniejsza jest właściwie lista pamięci RAM, które są wspierane, bo na tym można się przejechać najszybciej. Ja na starym kompie raz się tak w kanał wpuściłem, kupiłem niby okazyjnie RAMy, a się okazało, że musiałem je szybko potem tez okazyjnie sprzedać, bo z moją płytą nie chciały współpracować jak należy.Wojtek pisze:Ciężko jest tylko znaleźć dla Gigabyte support w postaci plików opisujących kompatybilne z płytami urządzenia (tak jak to ma miejsce w przypadku Asusa) - dla Gigabyte znalazłem tylko plik z pamięciami.
Przeglądnołem tak szybko, tę listę ASUSa.
Nie wiem, mam mieszane uczucie, to tak trochę jakby chwyt reklamowy, przy okazji a po drodze, zważywszy że ASUS jest posiadaczem, kilku innych marek, jak ASROK.
Zalecane zasilacze, to może się przydać jako informacja, ale jak kupisz jakiś markowy zasilacz, to nie ma bata, żeby coś nie poszło. No musiał byś mieć niesamowitego pecha.
Tak o karty grafiki między innymi mi chodziło.
Która z tych płyt jest najnowsza bo jakoś się nie umiem zorientować.
Ta wydaje się być z tej trójki najlepsza http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... r_m5rev_10
Która z tych płyt jest najnowsza bo jakoś się nie umiem zorientować.
Ta wydaje się być z tej trójki najlepsza http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... r_m5rev_10
Wszystkie to są nowe konstrukcje. Jeżeli chodzi o najnowszą, to trzeba patrzeć po tzw. Rewizji, im wyższy numerek tym nowsza wersja sprzętowa.
Te płyty są na rynku może z pół roku więc raczej nie ma nowych rewizji.
Tak wracając do tej listy, urządzeń. Zauważ, że ponad 50% tych "rekomendowanych" kart graficznych to produkty ASUSa, jest tam parę innych kart, ale wydaje mi się że dla tego, aby nie było jakieś samoreklamy.
Ja miałem w starym kompie płycie ASUSa, i przez jakiś czas także kartę graficzna ASUSa, a i tak to nie współpracowało, na poziomie oprogramowania, które rzekomo miało to obsługiwać.
To może mieć znaczenie, gdybyś chciał korzystać, z oprogramowania ASUSa, do zarządzania, podzespołami, jak EPU, ale ty raczej nie będziesz dławił komputera, żeby prąd oszczędzać ?
Te płyty są na rynku może z pół roku więc raczej nie ma nowych rewizji.
Tak wracając do tej listy, urządzeń. Zauważ, że ponad 50% tych "rekomendowanych" kart graficznych to produkty ASUSa, jest tam parę innych kart, ale wydaje mi się że dla tego, aby nie było jakieś samoreklamy.
Ja miałem w starym kompie płycie ASUSa, i przez jakiś czas także kartę graficzna ASUSa, a i tak to nie współpracowało, na poziomie oprogramowania, które rzekomo miało to obsługiwać.
To może mieć znaczenie, gdybyś chciał korzystać, z oprogramowania ASUSa, do zarządzania, podzespołami, jak EPU, ale ty raczej nie będziesz dławił komputera, żeby prąd oszczędzać ?
- Załączniki
-
- Rewizja.jpg (23.05 KiB) Przejrzano 6386 razy
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 11:31 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.
Też bym tak chciał, ale niestety nie mogę sobie na to pozwolić.kayron pisze:Ta tylko ja zmieniam komputer co 5-6 lat, i wychodzę z założenia raz a dobrze.
Też tak do tego podchodzę, dlatego trzymam się Athlona i płyt głównych Gigabyte. Jak miałem pentiuma to tylko narzekałem. Teraz mam płytę Gigabyte GA 780T, tylko 4G ramu i nie narzekam (tak bardzo, bo karta graficzna słaba). Na płycie to raczej elektrolita nie uwidzę w przeciwieństwie do płyt Ashrock'a.kayron pisze:Dużo zależy od konfiguracji kompa, nawet czasami pozornie slaby konfig, jak się go dopieści potrafi, zawstydzić nie jeden, wydawałoby sie na papierze lepszy.
Ja też siedzę na płytach Gigabyte. Raz miałem właśnie w poprzednim kompie płytę ASUSa, ale to dla tego że akurat wtedy Gigabyte, nie miało w ofercie płyty, z tym co chciałem. Co mi sie podobało w ASUSie. Wyposażenie, a z ficzerów/dodatków właśnie EPU, które pozwalało fajnie zarządzać poborem energii, i taktowaniem CPU.matrix pisze: Też tak do tego podchodzę, dlatego trzymam się Athlona i płyt głównych Gigabyte. Jak miałem pentiuma to tylko narzekałem. Teraz mam płytę Gigabyte GA 780T, tylko 4G ramu i nie narzekam (tak bardzo, bo karta graficzna słaba). Na płycie to raczej elektrolita nie uwidzę w przeciwieństwie do płyt Ashrock'a.
Natomiast nie ma róży bez kolców, im więcej bajerów, szczególnie programowych, tym trudniej nad tym zapanować, i bardziej zamula to kompa, bo te programy jednak gdzieś tam w tle działają.
Dla tego wróciłem do Gigabyte, ale to tez trochę dla tego że obecnie dla mnie ASUS niczego mądrego, w dobrej cenie nie oferuje, a tu Gigabyte sie przy Haswellach postarało, i ma sensowną ofertę, praktycznie w całym przedziele cenowym, czyli od takich płyt typowo HOME, po zaawansowane konstrukcje, ale takrze ma coś dobrze wypośrodkowanego jakby chocby moja płyta GA-Z87X-UD3H, jest to co trzeba i tam gdzie trzeba.
A jak to jest z podłączaniem kart np. http://www.asus.com/pl/Graphics_Cards/E ... TDI1GD3LP/ która ma PCI EXpress 2.1 czy takie karty można podłączyć do slotów PCI-express x16 w standardzie 3.0?
Wszystkie karty na PCIe podobnie jak wszystkie złącza USB są ze sobą kompatybilne. Po połączeniu dowolnych dwóch same się dogadają i wybiorą najwyższy możliwy do uzyskania standard komunikacji.
Problemy mogą się pojawić przy kartach graficznych zasilanych poprzez płytę główną, ale obecnie większość kart jest zasilanych osobną wiązką z zasilacza i nie sprawia to problemów.
Problemy mogą się pojawić przy kartach graficznych zasilanych poprzez płytę główną, ale obecnie większość kart jest zasilanych osobną wiązką z zasilacza i nie sprawia to problemów.
Z tego co się orientuję, jedna z najważniejszych, oczywiście nie jedyną, zmianą w PCEx16 3.0 było, zwiększenie wydajności prądowej złącza co pozwala ileś tam watowe karty graficzne zasilać, bezpośrednia z tego złącza.Wojtek pisze:A jak to jest z podłączaniem kart np. http://www.asus.com/pl/Graphics_Cards/E ... TDI1GD3LP/ która ma PCI EXpress 2.1 czy takie karty można podłączyć do slotów PCI-express x16 w standardzie 3.0?
Natomiast jak już pisałem jest ono wstecznie kompatybilne ze starszym standardem PCEx16 2.0, nawet karta w prehistorycznym już dziś standardzie 1.0 będzie tam działała.