Zaprogramowanie uC PIC18F

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów PIC. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C jak i asemblerze.
slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 27 gru 2013, 9:20

Wiesz ja sie cały czas zastanawiam czy podczas programowania Vusb ma być zasilane zewnętrzne? Skoro to wyjście regulatora to nie powinno być zasilane. Wg schematu w docelowym układzie jest tylko kondensator i tak zostawię ale co z programowaniem? Ale zapytam.

Awatar użytkownika
seg
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 17 sie 2005, 1:08
Lokalizacja: PÓŁNOC - POŁUDNIE

Post autor: seg » 27 gru 2013, 9:56

Nie stresuj się, to nie avr. Podczas programowania interesuje Cię TYLKO I WYŁĄCZNIE 5 sygnałów. VPP, VDD, VSS, PGD, PGC. Podłączasz je odpowiednio pod piny: RA3 (pin 4), VDD (pin 1), VSS (pin 20), RA0 (pin 19), RA1 (pin 18). Układu (mikrokontrolera) nie musisz w czasie programowania PICkit'em2 zasilać z zewnątrz, ani podpinać żadnych dodatkowych elementów. Zwyczajnie goły uC i programator. 5 sekund i po zabawie ;)
Wiesz ja sie cały czas zastanawiam czy podczas programowania Vusb ma być zasilane zewnętrzne?
- jak wyżej - NIC POZA PROGRAMATOREM. Kondensator ~330nF na Vusb tylko w przypadku korzystania z USB w docelowej aplikacji.

Awatar użytkownika
seg
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 17 sie 2005, 1:08
Lokalizacja: PÓŁNOC - POŁUDNIE

Post autor: seg » 31 gru 2013, 10:24

..nie ma za co.. :wink:

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 31 gru 2013, 12:01

Pewnie czekałeś na dziękuję
Więc dziękuję, pomimo że na forum Microchipa piszą coś innego

Awatar użytkownika
seg
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 17 sie 2005, 1:08
Lokalizacja: PÓŁNOC - POŁUDNIE

Post autor: seg » 31 gru 2013, 13:34

W sumie mało mnie obchodzi co tam piszą. Mój ostatni układ był na 18F14K50 i działa od kilku m-cy bez przerwy. Jak chcesz to mi to wyślij i Ci go zaprogramuję. Nie widzę problemu.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 31 gru 2013, 14:21

Wiesz mnie też i wcale nie wierzę im co piszą.
Raczej chodziło w tym wszystkim o to że jest sobie nota
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 41342E.pdf
która coś pisze, a pytanie jest takie czy się nie zagalopowali w Microchipie i nie pomylili?
Poczekam jak przyjdzie do mnie ten klon PICKit-2 Programmer, jak sobie nie poradzę to skorzystam z pomocy, to że to nie AVR i STM32 nie znaczy że się boję PICa. Jak zepsuję to będę miał nauczkę i za mocno płakał nie będę.
A ja po prostu nie lubię niejasności jakie są w opisie tego układu i dlatego tak drążę.

Awatar użytkownika
seg
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 17 sie 2005, 1:08
Lokalizacja: PÓŁNOC - POŁUDNIE

Post autor: seg » 31 gru 2013, 17:10

Nie wiem, czy w czasie kiedy ta nota powstała był już dostępny PICkit2. Generalnie jest tak, że PICkit2 sam sobie na podstawie sygnatury procka określa jego model i dobiera napięcia w zależności od jego typu. Naprawdę nie masz się co martwić na zapas. Swoją drogą myślałem, że już masz tego klona, tylko się stresujesz, że upalisz procka. Nie wiem na ile jest on zgodny z oryginałem. Krótko mówiąc PICkit2 i soft do niego to narzędzie intuicyjne. Jest bardzo dobrze przemyślany i posiada ciekawe funkcje. Gwarantuję Ci, że jeżeli gość, który robił klona nic nie spieprzył, Ty też nic nie uszkodzisz. Wręcz jestem gotów przysłać Ci zaprogramowany egzemplarz jeżeli CUDEM coś uszkodzisz - po prostu się nie da.

ODPOWIEDZ