napięcie na pojemności
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja też nie, zerknąłem tylko na projekt i na schemat, no ale:
Też coś podobnego zmajstrowałem parę tygodni termu- ale wewnętrzny rezystor podciągający niweluje zbieranie śmieci z otoczenia. Programu nie sprawdzałem wiec nie wiem czy jest włączony czy nie.sprowadzanie dyskusji na inne tory nie jest moją ulubioną dziedziną ,
a co do odpowiedzi na niektóre pytania to ja już w innych postach i odpowiadałem i widziałem krytyk że ..... , mój układ nie działa niema prawa działać
może jak bym nakręcił film to by było inaczej , ale też nie mam pewności
Ja schematu nie oglądnąłem, bo stwierdziłem że przy tak skąpym opisie problemu nie ma to sensu.
tutaj kilka słów konkretnych by się przydało np. mierzę 1kHz a pokazuje mi 1,2kHz albo cały czas skacze pomiar itd. wtedy dopiero taka informacja plus schemat mają sens.zrobiłem dla ciekawości pomiar częstotliwości , niedoskonałości wychodzą przy uruchomieniu i sprawdzaniu jak układ zachowuje się względem założeń
Najbardziej zaintrygował mnie pomiar robiony na kondensatorze ale w sumie na to kolega nie odpowiedział.
Ale i tak dalej nie wiemy o co dokładnie chodziło autorowi postu. Rozumiem jednak że problem rozwiązał. Szkoda tylko, że opisywanie problemów i sposobu ich rozwiązania bywa tak oszczędne
Bardzo tylko proszę o to aby kolega korfanty33 nie poczuł się urażony bo nie taka jest moja intencja. Problem należy po prostu trochę czytelniej opisać
-
korfanty33
- Użytkownik
urażony się nie czyje ,Wojtek pisze:![]()
Ale i tak dalej nie wiemy o co dokładnie chodziło autorowi postu. Rozumiem jednak że problem rozwiązał. Szkoda tylko, że opisywanie problemów i sposobu ich rozwiązania bywa tak oszczędnebo po to jest forum żeby korzystali na dyskusjach wszyscy zainteresowani podobnymi problemami.
Bardzo tylko proszę o to aby kolega korfanty33 nie poczuł się urażony bo nie taka jest moja intencja. Problem należy po prostu trochę czytelniej opisać.
ale przedmówca pokazał ton wypowiedzi i problemy jakie wynikły więc
oszczędzam słowa , gdyż trudno czytać i ciągle się handryczyć
o układzie właściwym nic nie mówiłem bo robiłem na płytce uniwersalnej i to ma pewne niedoskonałości - (bałem się wyśmiewania innych ) wiem np że kwarc jest za daleko
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Odległość rezonatora praktycznie nie gra roli(oczywiście w pewnych granicach
); sam zrobiłem podobny układ (program sam napisałem w c) i też na stykówce(jakieś 7cm między kwarcem a procesorem, w tym przypadku M32) i działało. Wew. rezystor włączony i bez sygnału na wyświetlaczu było zero.
Przy testowaniu za pomocą generatora na bramkach i rezonatorze 4MHz wynik był 3,998MHz
Tu http://forum.atnel.pl/topic2875.html jest mój program.
Wskazałem winowajcę- "gołe" wejście procesora. Ale w żadnym poście nie napisałeś do teraz na czym polegała zła praca układu...
Dla mnie koniec tematu.
Ps- wyśmiewanie za stykówkę?
Przy testowaniu za pomocą generatora na bramkach i rezonatorze 4MHz wynik był 3,998MHz
Wskazałem winowajcę- "gołe" wejście procesora. Ale w żadnym poście nie napisałeś do teraz na czym polegała zła praca układu...
Dla mnie koniec tematu.
Ps- wyśmiewanie za stykówkę?
Czasami, a niemal zawsze ma znaczenie odległość kwarcu od układu, tylko nie zawsze od razu układ z tego powodu przestaje działać. Miałem kiedyś taki problem z RTC, gdzie kwarc był połączony ścieżkami mającymi 2.5cm. Nie chciał działać. Gdy podłączyłem kwarc bliżej, układ ruszył. Podejrzewałem wtedy pasożytniczą indukcyjność ścieżek.
Co do płytki uniwersalnej, to chyba chodziło o obwód drukowany, a nie stykówkę.joon pisze:Ps- wyśmiewanie za stykówkę?