napięcie na pojemności

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 lip 2013, 19:11

Wiesz, z postów nie umiem wywnioskować w jakich warunkach miernik źle się zachowywał :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 lip 2013, 20:56

Ja też nie, zerknąłem tylko na projekt i na schemat, no ale:
sprowadzanie dyskusji na inne tory nie jest moją ulubioną dziedziną ,
a co do odpowiedzi na niektóre pytania to ja już w innych postach i odpowiadałem i widziałem krytyk że ..... , mój układ nie działa niema prawa działać
może jak bym nakręcił film to by było inaczej , ale też nie mam pewności
Też coś podobnego zmajstrowałem parę tygodni termu- ale wewnętrzny rezystor podciągający niweluje zbieranie śmieci z otoczenia. Programu nie sprawdzałem wiec nie wiem czy jest włączony czy nie.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 lip 2013, 6:02

:) No więc jest tak jak napisałem, że musi być jakaś niedoskonałość, którą jak widać w tym przypadku można łatwo zniwelować (podobny chyba zabieg z rezystorem 1M kolega zastosował). Układy, które są czułe na warunki zewnętrzne nie są po prostu optymalnie zaprojektowane. Nie mówię tego na zasadzie "wymądrzania się" tylko popieram doświadczeniem z układami o wiele bardziej skomplikowanymi i poddawanymi różnorodnym badaniom zanim wejdą do produkcji.
Ja schematu nie oglądnąłem, bo stwierdziłem że przy tak skąpym opisie problemu nie ma to sensu.
zrobiłem dla ciekawości pomiar częstotliwości , niedoskonałości wychodzą przy uruchomieniu i sprawdzaniu jak układ zachowuje się względem założeń
tutaj kilka słów konkretnych by się przydało np. mierzę 1kHz a pokazuje mi 1,2kHz albo cały czas skacze pomiar itd. wtedy dopiero taka informacja plus schemat mają sens.
Najbardziej zaintrygował mnie pomiar robiony na kondensatorze ale w sumie na to kolega nie odpowiedział.
Ale i tak dalej nie wiemy o co dokładnie chodziło autorowi postu. Rozumiem jednak że problem rozwiązał. Szkoda tylko, że opisywanie problemów i sposobu ich rozwiązania bywa tak oszczędne :) bo po to jest forum żeby korzystali na dyskusjach wszyscy zainteresowani podobnymi problemami.
Bardzo tylko proszę o to aby kolega korfanty33 nie poczuł się urażony bo nie taka jest moja intencja. Problem należy po prostu trochę czytelniej opisać :) .

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 09 lip 2013, 22:13

Wojtek pisze::)

Ale i tak dalej nie wiemy o co dokładnie chodziło autorowi postu. Rozumiem jednak że problem rozwiązał. Szkoda tylko, że opisywanie problemów i sposobu ich rozwiązania bywa tak oszczędne :) bo po to jest forum żeby korzystali na dyskusjach wszyscy zainteresowani podobnymi problemami.
Bardzo tylko proszę o to aby kolega korfanty33 nie poczuł się urażony bo nie taka jest moja intencja. Problem należy po prostu trochę czytelniej opisać :) .
urażony się nie czyje ,
ale przedmówca pokazał ton wypowiedzi i problemy jakie wynikły więc
oszczędzam słowa , gdyż trudno czytać i ciągle się handryczyć

o układzie właściwym nic nie mówiłem bo robiłem na płytce uniwersalnej i to ma pewne niedoskonałości - (bałem się wyśmiewania innych ) wiem np że kwarc jest za daleko

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 lip 2013, 22:46

Odległość rezonatora praktycznie nie gra roli(oczywiście w pewnych granicach ;) ); sam zrobiłem podobny układ (program sam napisałem w c) i też na stykówce(jakieś 7cm między kwarcem a procesorem, w tym przypadku M32) i działało. Wew. rezystor włączony i bez sygnału na wyświetlaczu było zero.
Przy testowaniu za pomocą generatora na bramkach i rezonatorze 4MHz wynik był 3,998MHz ;) Tu http://forum.atnel.pl/topic2875.html jest mój program.

Wskazałem winowajcę- "gołe" wejście procesora. Ale w żadnym poście nie napisałeś do teraz na czym polegała zła praca układu...

Dla mnie koniec tematu.

Ps- wyśmiewanie za stykówkę? :roll:

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 12 lip 2013, 16:00

Czasami, a niemal zawsze ma znaczenie odległość kwarcu od układu, tylko nie zawsze od razu układ z tego powodu przestaje działać. Miałem kiedyś taki problem z RTC, gdzie kwarc był połączony ścieżkami mającymi 2.5cm. Nie chciał działać. Gdy podłączyłem kwarc bliżej, układ ruszył. Podejrzewałem wtedy pasożytniczą indukcyjność ścieżek.
joon pisze:Ps- wyśmiewanie za stykówkę? :roll:
Co do płytki uniwersalnej, to chyba chodziło o obwód drukowany, a nie stykówkę.

ODPOWIEDZ