Zamek gestowy
-
slawus1998
- Użytkownik
Zamek gestowy
Dzień dobry panowie. Od dłuższego czasu chce złożyć jakiś innowacyjny zamek. Na kartach EdW w lipcowym wydaniu z 2012 roku, znalazłem coś takiego jak zamek gestowy. Jest on bardzo fajny, lecz pojawia się pewien mały problem. Jak sama nazwa mówi, jest to zamek - urządzenie do zamykania czegoś. Jednak sam schemat tego zamka, nie zawiera żadnych serw, czy silniczków, które coś mogły by zamknąć. Logiczne jest, że trzeba mieć do tego inne urządzenie (chyba na przykład takie z lutowego wydania EdW z 2013 roku). Te dwa urządzenie muszą się jakoś połączyć, zamek gestowy musi wysłać jakiś sygnał do elektronicznego rygla. Pojawia się pytanie: JAK?. Chodzi mi o to, czy w zamku gestowym są jakieś piny OUT, które można swobodnie podłączyć do elektronicznego rygla. Z tego co się orientuje, to zasilanie podpięte jest do padu 1 i 4. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam wszystkich
-
slawus1998
- Użytkownik
Jak coś , to sory ludziska, ale przejrzałem ten schemat wzdłuż i wszerz i nie znalazłem pinu OUT. To chodzi o ten PAD5 ?. Jeśli nie to bardzo proszę o wskazanie tego bo inaczej nie znajdę.
.
.
.Pogapiłem się jeszcze trochę, i mam. To chyba ten PAD5. Nie mogłem znaleźć tego out, gdyż było napisane zielonym atramentem, w lustrzanym odbiciu. Nie zwracałem na to uwagi. Jeśli to to, to proszę o potwierdzenie.
.
.
.Pogapiłem się jeszcze trochę, i mam. To chyba ten PAD5. Nie mogłem znaleźć tego out, gdyż było napisane zielonym atramentem, w lustrzanym odbiciu. Nie zwracałem na to uwagi. Jeśli to to, to proszę o potwierdzenie.
No nie przesadzaj
, masz wyraźnie na stronie 50 (rys. 1) w lewym dolnym rogu, na schemacie ideowym kolektor tranzystora Q6 opisany jako PAD5 OUT. To na schemacie montażowym chyba nie jest problem też go znaleźć, a jest to na rys. 2 prawy górny róg.
slawus1998 - koledzy z forum mają cierpliwość jak widzisz
ale naprawdę to nie było trudne znaleźć - mnie zajęło ok 10 s. z otworzeniem pdfa na właściwej stronie. Zaczynaj zawsze od schematu ideowego i przeczytania tekstu.
slawus1998 - koledzy z forum mają cierpliwość jak widzisz
-
slawus1998
- Użytkownik
Tak w celach szkoleniowych:slawus1998 pisze:ok, dzięki. pisałem, że na schemacie było to napisane w lustrzanym odbiciu, nie zauważyłem. pozdrawiam
1. jakbyś zaczął od schematu ideowego to tam nic nie było w odbiciu tylko było wiadomo jaki element jak oznaczony (Q6)
2. po zidentyfikowaniu na schemacie ideowym z jakim elementem jest powiązane wyjście (OUT) - wystarczyło na schemacie montażowym poszukać takiego elementu Q6 i byłoby wszystko jasne.
-
slawus1998
- Użytkownik
-
slawus1998
- Użytkownik
Proszę panów. Jeszcze jedna sprawa. Właśnie robię płytkę do tego zamka gestowego, drukuje plik PDF jaki został zamieszczony na stronie elportalu zawierający lustrzane odbicie ścieżek, i mam, aczkolwiek płytka ma wymiary ledwie 7,1cm na 6,9cm. Wydaje mi się ona za mała, aczkolwiek jak sprawdzałem wymiary mikrokontrolera ATMega8l tqfp32, to jego wymiar zgadza się z tym na wydruku. Nigdy jeszcze nie miałem styczności z SMD, więc może dlatego płytka wydaje mi się bardzo mała. Jeżeli ktoś może, to proszę o rozwianie moich wątpliwości dotyczących rozmiarów płytki. Z góry dziękuję za pomoc, oraz licze na wyrozumiałość.
-
slawus1998
- Użytkownik
-
slawus1998
- Użytkownik