Programowanie w BASCOM
-
slawus1998
- Użytkownik
Programowanie w BASCOM
Dzień dobry. Mam takie pytanie. Może jest banalne, ale proszę o pomoc. Mam program komputerowy bascom, programator USBAsp, podpięty mikrokontroler i program, który mam do niego wgrać. Program ten mam gotowy, napisany w języku bascom. Teraz muszę ten program wgrać do mikrokontrolera, niestety pojawia się pytanie : JAK?. Szukałem na różnych forach, stronach, ale nic nie znalazłem. Dlatego proszę o pomoc. Miło by było, gdyby ktoś to mi napisał w formie jakiejś instrukcji. Będę wdzięczny za jakiekolwiek przejawy pomocy. Jeśli już taki temat był zamieszczony, to proszę link. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Hej
Uparł sie na BASCOM, ale jak chcesz
Ty pisałeś ten program czy ściągnąłeś kod. Musisz to skompilowac i wgrać plik hex do mikrokontrolera. Masz jakiś program do kompilacji? Do wgrania pliku hex możesz natomiast użyć doskonałego MKAVR Calculator. Wersja Free obsługuje kilka procków. Jaki masz?
pozdrawiam
Piotrek
Uparł sie na BASCOM, ale jak chcesz
Ty pisałeś ten program czy ściągnąłeś kod. Musisz to skompilowac i wgrać plik hex do mikrokontrolera. Masz jakiś program do kompilacji? Do wgrania pliku hex możesz natomiast użyć doskonałego MKAVR Calculator. Wersja Free obsługuje kilka procków. Jaki masz?
pozdrawiam
Piotrek
-
slawus1998
- Użytkownik
Opisuje moją sytuację. Mam złożoną kartę przekaźników rc5 z marcowego wydania EdW. Szczerze programować w bascomie nie zamierzam, także program który mam wgrać do mikrokontrolera nie jest pisany przeze mnie, a ściągnięty z strony elportalu. Po ściągnięciu mam folder WSAD, gdzie mam 3 pliki. wsad.BIN, wsad.HEX, wsad.BAS. Specjalnie piszę te rozszerzenia dużymi literami. Nie wiem w czym otworzyć ten plik HEX, lub BIN, dlatego mam tylko program w bascomie. Ale jak ty piszesz, że HEX to już skompilowane, To wystarczy tylko wgrać?. Mój mikrokontroler to ATMega8, mam pełną wersję programu MKAVRCalculator.
Dobra koledzy. Dziękuję za pomoc. Moja karta DZIAŁA. To chyba mój pierwszy działający układ. Jeszcze raz dzięki pozdrawiam DZIAŁA
Dobra koledzy. Dziękuję za pomoc. Moja karta DZIAŁA. To chyba mój pierwszy działający układ. Jeszcze raz dzięki pozdrawiam DZIAŁA
leech10, Proszę tu koledze bascoma nie odradzać , i nie siać zamętu jest to całkiem niezły kawał softu.
Na inne języki przyjdzie czas, sam zdecyduje.
Więc tak najlepiej będzie jak zaczniesz od kupienia książki "Mikrokontrolery dla początkujących" tam jest wszytko krok po kroku wytłumaczone.
Oszczędzisz sobie czasu i nerwów i nam również.
Na inne języki przyjdzie czas, sam zdecyduje.
Więc tak najlepiej będzie jak zaczniesz od kupienia książki "Mikrokontrolery dla początkujących" tam jest wszytko krok po kroku wytłumaczone.
Oszczędzisz sobie czasu i nerwów i nam również.
-
slawus1998
- Użytkownik
-
slawus1998
- Użytkownik