cewka tesli

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
slawus1998
Użytkownik

cewka tesli

Post autor: slawus1998 » 02 kwie 2013, 10:52

Mam takie pytanie. Planuję na wakacjach złożyć cewkę tesli. Wiem że dla niektórych ten pomysł może wyglądać samobójczo, ale chciałbym spróbować złożenie czegoś takiego, w związku z czym mam pytanie. Jak to jest z tymi transformatorami. Wiem, że z reguły transformator ma działać tak, że prąd na jego wyjściu jest zmniejszony tam do 9, 12 V. Za to wiem, że w cewce tesli na wyjściu od transformatora uzyskuje się tysiące V i W. I mam takie pytanie, jak to się dzieje, że transformator ma na wyjściu większe napięcie, niż na wejściu. Możliwe, że ja coś pokręciłem, ale ciekawi mnie to. Też taki jeden kolega pisał mi na gg, że jak chce mieć dużą moc, to dobrze by było połączyć cztery trafa od mikrofali. I tu kolejne pytania: jakie transformatory, i jak. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich

michj
-

Post autor: michj » 02 kwie 2013, 11:03

Zdecydowanie nie polecam Ci zajmowania się transformatorami Tesli jeśli jesteś początkujący (ze względów bezpieczeństwa - to OGROMNIE niebezpieczne). Będziesz mógł się tym zająć po zdobyciu dużej wiedzy i praktycznego doświadczenia elektronicznego.

A jeśli chodzi o twoje pytania to nie wiem, nie znam się za bardzo na tym na razie.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 02 kwie 2013, 11:05

Dzięki na razie też tylko kompletuje wiedzę, bo mnie to ciekawi

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 02 kwie 2013, 11:15

Czy wartości na wyjściu transformatora są zwiększane czy zmniejszane zależy od jego budowy i przeznaczenia. Nie ma zasady, że napięcie jest zmniejszane do 9 lub 12 V.
Transformator może zarówno podwyższać napięcie lub obniżać. Uwzględniona przy tym jest zasada zachowania energii. A więc jeśli z mniejszego napięcie podwyższasz na większe to dzieje się to kosztem zmniejszenia prądu.
Transformator to w gruncie rzeczy nawinięte dwa uzwojenia na rdzeń ferromagnetyczny. Te uzwojenia nazywa się pierwotne i wtórne. Pierwotne do te, na które podaje się napięcie do "przetransformowania", a z wtórnego już wychodzi napięcie "przetransformowane".
Te dwa uzwojenia nie są ze sobą połączone fizycznie, a oddziałowują na siebie indukcją.
To jakie wartości się uzyska zależy od ilości zwojów i ich grubości. Stosunek zwojów uzwojenia pierwotnego i wtórnego nazywa się przekładnią transformatorową i ona określa czy napięcie jest większe czy mniejsze na wyjściu względem pierwotnego.

To tak z grubsza.
I faktycznie zwracając uwagę na Twój młody wiek zajmowanie się cewką Tesli to nie należy do najbezpieczniejszych zajęć. Nie chcę Ciebie w związku na wiek dyskryminować, ale może najpierw zajmij się mniejszymi projektami.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 02 kwie 2013, 11:20

Tak wiem już na innym forum jak o tym pisałem zalecano mi najpierw napisać testament i dać na mszę. O budowie transformatora trochę wie,. bo w swoim życiu rozebrałem już na części takich kilka, czyli wszystko zależy przede wszystkim od uzwojenia?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 kwie 2013, 13:23

Po tym poście wychodzi na to że jednak nie wiele wiesz o transformatorach. A zwłaszcza o transformatorach Tesli...

Moc zależy głównie od przekroju rdzenia i częstotliwości pracy. Uzwojenie też będziesz miał inne przy 50Hz a inne przy 50kHz- efekt naskórkowości.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 02 kwie 2013, 14:31

No dobra jak widzę to trochę bardziej skomplikowane niż myślałem, a ma ktoś może jakiś link na allegro na jakiś transformator z mikrofalówki, bo taki facet mi pisał żeby połączyć cztery równolegle, ale nie wiem jakie

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Re: cewka tesli

Post autor: c4r0 » 02 kwie 2013, 17:55

slawus1998 pisze:Wiem, że z reguły transformator ma działać tak, że prąd na jego wyjściu jest zmniejszony tam do 9, 12 V.
A jak podłączysz go odwrotnie to co się dzieje? Zamiast z 230 zamieniać na 9V to zamienia 9V na 230V :) Na fizyce nie było transformatora? Chyba jesteś już w gimnazjum. Ja miałem w gimnazjum lekcje o transformatorze.
slawus1998 pisze:Za to wiem, że w cewce tesli na wyjściu od transformatora uzyskuje się tysiące V i W.
Transformator nigdy nie zwiększa mocy (W).
slawus1998 pisze:Też taki jeden kolega pisał mi na gg, że jak chce mieć dużą moc, to dobrze by było połączyć cztery trafa od mikrofali. I tu kolejne pytania: jakie transformatory, i jak.
ZAPOMNIJ o transformatorach od mikrofalówek. To są BARDZO niebezpieczne potwory. Poza tym czterech i tak nie połączysz bo będą przebijać jeśli nie zalejesz ich olejem. Od transformatorów z mikrofalówek trzymaj się z daleka bo jak cokolwiek zrobisz nie tak to umrzesz albo w najlepszym wypadku spalisz chatę. Zobacz co to potrafi i wyobraź sobie co się stanie jak tam się upuści śrubokręt...
http://c4r0.elektroda.eu/_hv/index.php?page=hv/mot_arcs

Na początek zbuduj sobie coś takiego:
http://obrazki.elektroda.pl/3529819500_1347119370.jpg

Potem możesz użyć tego do zasilania małej tesli:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=1013913

Generalnie jeśli myślisz o transformatorze Tesli to musisz rozumieć jak on działa żeby poprawnie go zaprojektować. Na razie nie rozumiesz jak działa zwykły transformator, więc jak chcesz policzyć częstotliwości rezonansowe obwodów, dopasowanie, kondensatory itp?

[edit]
O, widzę że i inteligentny dom planujesz robić :D Bezpieczeństwem Tesli można się więc nie martwić za bardzo, bo pewnie żaden z tych projektów nie dojdzie do skutku - wiem z własnego doświadczenia :)

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 03 kwie 2013, 13:03

Ten inteligentny dom, a tak mam to w planach, aczkolwiek najpierw muszę skompletować dużo wiedzy o mikrokontrolerach i programowaniu

ODPOWIEDZ