sterowanie mikrokontrolerami
-
slawus1998
- Użytkownik
sterowanie mikrokontrolerami
Dzień dobry. Mam takie pytanie, planuje z bratem system inteligentnego domu, w związku z czym mam pytanie: czy mikrokontrolery mogą zrobić coś takiego, że jak otrzymają od komputera komendę, on to przetworzy i skieruje do odpowiedniego "adresu", którym będzie z reguły silnik elektryczny?, Jeśli tak się da zrobić, to na jakim mikrokontrolerze, i przez jaki port taki mikrokontroler musiałby być podpięty do komputera. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam wszystkich
Mikrokontrolery mogą komunikować się z komputerem poprzez USART.
Myślę, że takie sterowanie da się zrobić bez komputera, chyba że to konieczne założenie.
Wszystko zależy co konkretnie chcesz uzyskać. Wtedy można dobrać odpowiedni mikrokontroler.
Chociaż jeśli nie miałeś do czynienia z mikrokontrolerami, to jest to dość ciężkie moim zdaniem przedsięwzięcie.
Myślę, że takie sterowanie da się zrobić bez komputera, chyba że to konieczne założenie.
Wszystko zależy co konkretnie chcesz uzyskać. Wtedy można dobrać odpowiedni mikrokontroler.
Chociaż jeśli nie miałeś do czynienia z mikrokontrolerami, to jest to dość ciężkie moim zdaniem przedsięwzięcie.
-
slawus1998
- Użytkownik
Teraz mam kilka pytań. Co to jest ten USART? Dalej mam takie pytanie: w marcowym numerze gazety EdW jest coś takiego jak karta przekaźników, działająca na tej zasadzie, że jak na pilocie kliknę guzik, to np. włączy się przekaźnik 1 . Jak kliknę guzik jeszcze raz, to przekaźnik się wyłączy. Czy dało by się tak zaprogramować tą Atmegę, że po kliknięciu na pilocie guzika przekaźnik włącza się na 15s, kręcąc silnikiem w prawo, a po ponownym naciśnięciu guzika przekaźnik kręci silniczkiem przez 15 s w lewo. Mówię o przekaźnikach NT73-2C-S12
-
slawus1998
- Użytkownik
Nie do końca prawda bo właśnie USART też jest prawidłowo, bo to skrót od Universal Synchronous and Asynchronous Receiver and Transmitter i właśnie USART jest w mikrokontrolerze najczęściej.To błąd (literówka) - jest to UART (bez S). Jest to część mikrokontrolera umożliwiająca komunikowanie się z komputerem przez RS-232.
-
slawus1998
- Użytkownik
-
slawus1998
- Użytkownik
-
slawus1998
- Użytkownik
Ale co na przykład? Jak zainstalujesz bascoma to będziesz miał przykłady w folderze samples. A jak nie to kopalnię bascoma znajdziesz na http://mirley.firlej.org/
-
slawus1998
- Użytkownik
Wiem że w programie BASCOM jest dużo takich sampli, ale to tak jak byś dostał działający telewizor bez dźwięku i obrazu. Wiesz że pilot(układ) działa, ale nie wiesz jak. Tu jest taka sama sytuacja. Mogę programować tak ten mikrokontroler, ale i tak nie będę wiedział jak on działa, bez stosownego układu. Dlatego proszę o coś konkretnego
Nie za bardzo rozumiem Twój wywód.

Mikrokontroler jest sam w sobie "zbiorem układów".
Chcesz wiedzieć jak działa mikrokontroler? O to Tobie chodzi?
Działa to jest sprawny. Nie ma obrazu i dźwięku to niesprawny. W języku polskim nazywa się to oksymoronem.slawus1998 pisze:działający telewizor bez dźwięku i obrazu.
Nie rozumiem również za bardzo. Bez stosownego układu nie będziesz wiedział jak działa mikrokontroler? Nie ma żadnych "stosownych układów" do tego. Od tego jest odpowiednia literatura.slawus1998 pisze:Mogę programować tak ten mikrokontroler, ale i tak nie będę wiedział jak on działa, bez stosownego układu.
Chcesz wiedzieć jak działa mikrokontroler? O to Tobie chodzi?