Bariera podczerwieni na 1m - jak najprostsza.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Bariera podczerwieni na 1m - jak najprostsza.

Post autor: matrix » 23 mar 2013, 15:53

Szukam możliwości wykonania bariery podczerwieni na odległość około 1m z wykorzystaniem wejść ADC procesora bo akurat takie mam dostępne.

Chodzi mi o wykrywanie czy osoby wchodzą do pomieszczenia czy z niego wychodzą, zliczanie zdarzeń i odpowiednia reakcja.

Czyli układ wygląda tak że dwa odbiorniki oddalone od siebie około 15cm podłączam do wejść ADC i w zależności który pierwszy zostanie uaktywniony to wiadomo że ktoś wszedł lub wyszedł.

Chodzi o jak najmniejszą liczbę elementów w układzie odbiorczym, choć w nadawczym też mile widziane.
Nie wchodzi w grę generowanie przebiegu 36kHz procesorem bo zaprzęgnięty jest do wielu innych rzeczy. Najchętniej widziałbym to na jakimś odbiorniku podczerwieni jak TFMS5360, TSOP1736 lub diodzie. Co będę tłmaczył, starzy wyjadacze z Was i zapewne wiecie ocb.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 23 mar 2013, 17:01

Nie wchodzi w grę generowanie przebiegu 36kHz procesorem bo zaprzęgnięty jest do wielu innych rzeczy. Najchętniej widziałbym to na jakimś odbiorniku podczerwieni jak TFMS5360, TSOP1736 lub diodzie. Co będę tłmaczył, starzy wyjadacze z Was i zapewne wiecie ocb.
1. jeżeli masz wolny Timer z CTC i wyjście z niego, nie zaprzęgniesz zbytnio do pracy procesora, bo będzie ci to realizował sprzętowo Timer. Ty go tylko wystartujesz.
2. Jeżeli nie masz wolnego Timera, to najprościej jako generatora użyć popularnej NE555 lub NE556, ale to zależy od tego czy użyjesz TSOPów czy SFH5110, różnią się trochę od siebie te układy. TSOPy (większość) muszą otrzymywać paczki impulsów, SFH są pozbawione tej wady i mogą dostawać ciągły sygnał.
Ogólnie wystarczy do nadajnika NE555 lub nawet 4093 + tranzystor dla diody nadawczej. Odbiornik najlepiej SFH5110-36. wejścia ADC możesz wykorzystać jako PCINT, jak są dostępne w takiej konfiguracji.
I pamiętaj o jednym TSOPY, jak i reszta odbiorników IR mają kosmiczną tolerancję częstotliwości, więc odbiornik 36KHz, spokojnie odbierze i zareaguje na 40KHz. Czyli pilot RTV może to zakłócić. Rozwiązaniem byłoby kodowanie wiązki, ale to dodatkowe 2 scalaki. Ostatecznie spróbować na żywca zastosować układ z myszki komputerowej z kulką, tam taki enkoder kierunkowy jest, tylko trzeba by sie komunikować z takim układem.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, 17:09 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 mar 2013, 17:08

Nie ma szans na generowanie przebiegu przez procesor choćby ze względu na to że już brakuje mi pinów. Co do odbierania sygnałów mam dostępne dwa wejścia ADC i są to wejścia PA4 i PA5 w atmega32 więc raczej mogą służyć tylko jako wejścia ADC.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 23 mar 2013, 17:11

PA4 i PA5 mogą spokojnie funkcjonować jako zwykle I/O, tylko w programie będziesz musial je jakoś monitorować, czyli w przerwaniach od jakiegoś Timera.
Co do TSOPów, jakbyś chciał się odciąć od nośnej pilotów RTV to są TSOP7000 które pracują na 455KHz, co praktycznie załatwia sprawę zakłuceń, no chyba że IRDA gdzieś będzie w pobliżu.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 mar 2013, 17:37

A wykorzystanie tych wejść jako ADC nie będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem? Pozwoli mi to ustalić programowo próg zadziałania bariery.

W ogóle to jak się ma taka bariera złożona z odbiornika podczerwieni i diody nadawczej? Jak u sibie podłączyłem TFMS do procka i nadawałem pilotem to nie idzie zrobić przesłony na drodze pilot odbiornik.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 23 mar 2013, 17:51

Na TSOPach nic ci to nie da, bo one mają i tak wyjście cyfrowe, typu 1, 0, przy czym stan aktywny to 0.
Pilot nadaje stosunkowo szeroką wiązkę, dla tego ciężko zrobić przesłonę, dodatkowo, masz jeszcze sygnał odbity od przedmiotów. TSOPy, musiałbyś odpowiednio obudować.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, 18:03 przez kayron, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 mar 2013, 17:57

Bardziej myślałem tu o TFSM bo te mają na wyjściu tranzystor.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 23 mar 2013, 18:04

Co do bariery to jest gotowe rozwiązanie, na układach S6846
To gotowa bariera podczerwieni, trzeba tylko podpiąć diodę nadawczą, ale i tak trzeba będzie to odpowiednio obudować, no i kabelków trochę, bo wszystko jest w czujniku. I nie wiem jak z zasięgiem tego ?

ODPOWIEDZ