No będzie to 160V No i trzeba podać 165V by otworzyć górny tranzystor.
AD2
AD3
Kondensator ten nie pozwala na przepływ prądu stałego przez transformator.
Czyli niweluje wszelką nie symetrie w układzie sterowania
W tym układzie transformator nigdy nie magazynuje energii.Mosfet pisze:Jeśli na C2 jest 160 i M1 się otworzy to do jakiego napięcia się doładuje ten C2. W przypadku M2 do jakiego napięcia doładuje się C1 ? Czy z tego wynika to, że cewka na pierwotnym w pewnym momencie nie ma żadnej energii, ponieważ zmienia się kierunek przepływu i wtedy rolę "magazynu" przejmuje dławik na wtórnym ?
No a jak myślisz? I najlepiej dorysuj sobie diody wbudowane w MOSFET'yMosfet pisze:W pytaniu do Ad2 chciałem się też dowiedzieć jak będzie wyglądał przebieg prądu gdy M1 i M2 nie przewodzi.
Myślę, że po zamknięciu M1 prąd będzie płynął od pierwotnego z góry do dołu poprzez C2 i pasożytniczą diodę w M2, a po zamknięciu M2 z dołu do góry przez pasożytniczą diodę M1 i C1No a jak myślisz? I najlepiej dorysuj sobie diody wbudowane w MOSFET'y
Rozumiem. pojemności muszą być na tyle duże, aby zapotrzebowanie, oddawanie energii w danym cyklu nie powodowało skoków napięcia.W tym układzie transformator nigdy nie magazynuje energii.
Co do kondensatorów, to pojemność dobieramy na tyle dużą by napięcie na kondensatorach się nie zmieniało.

Nie ten rdzeń to się nie nadaje. Już nie wspomnę o herezji możliwości nawijana 1.38 zwojów.Dlaczego się nie nadaje ? To nawiniemy...
9,76 = 13,5 / n
n = 1,38
Oczywiście w praktyce trudno uzyskać 1,38 zwojów, ale teoretycznie to możliwe.
Rozumiem, zatem że projektowanie zaczynamy od wykresów przenikalności wtedy użyte wzory mają sens, a wartości nabierają realiów.
http://www.feryster.com.pl/polski/images/dtp03a.jpg
Pytam ponieważ jest rozjazd pomiędzy programowymi, a własnymi obliczeniami.Czy do obliczenia indukcyjności dławika wyjściowego w Half Bridge mogę korzystać ze wzoru ? Czy czegoś mu brakuje ?
Obrazek
A jeszcze przed tym ? ton i t toff ?. Czyli najpierw musimy obliczyć ilość zwojów na pierwotne, później na wtórne. Dalej jego przekładnie, a z tego będziemy mieli ton i toff z zależnościNormalnie to na początek zakładasz/obliczasz jaką dławik ma mieć indukcyjność i jaki prąd. I dopiero po tym jak już wiesz ile tych henrów potrzebujesz i jaki prąd stały bierzesz się za dobór rdzenia. A nie na odwrót.
Dopóki w miarę solidnie nie zrozumiem teorii nie chcę się zabierać za realizację. Wtedy sobie tylko nerwy zepsuję. Obecnie nie mam także możliwości realizacji praktycznej ze względu na tymczasowe niedomaganie warsztatoweCo były jakieś praktyczne próby.
No przecież... Ale czyli w takim razie nie należałoby zmienić materiał na lepszy od 3c90 ?Ale po przejściu przez transformator mamy już częstotliwość 140KHz
Chciałem dokładnie obliczyć Um i uważam, że jedynie całki dają taki wynikI po co te całki?