Prosty prostownik prosto od amatora

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 16 gru 2012, 20:30

Co to jest za wzór skąd on się bierze ?
K = Id/(Vgs - VT)² = 0.25
i chyba się pomyliłeś w oznaczeniach bo powinno być
K = Id/(Ugs - VT)² = 0.25
bo inaczej wychodzi "zakazane" równanie jeśli Vgs = 3 i Vt = 3
Ugs to różnica potencjałów pomiędzy bramką, a źródłem ?
Vgs - to napięcie potrzebne do otworzenia tranzystora. Czym jest VT ? spadkiem na tranzystorze ?
To może od początku.
Prąd drenu tranzystora typu MOSFET w obszarze pracy aktywnej (nasyceniu), czyli gdy Uds >(Ugs - Ut) opisuje tak wzór

Id = K * (Ugs - Ut)²

Gdzie
Ugs - napięcie miedzy bramką a źródłem

I dla mnie Vgs to to samo co Ugs.

Ut - zwane a katalogu Vgs(th) to progowe napięcie otwierające tranzystor.

K
- współczynnik zależny od fizycznych wymiarów tranzystora i innych jego fizycznych cech.

Współczynnik ten można obliczyć korzystając z danych katalogowych.
I tak dla IRF510
http://inst.eecs.berkeley.edu/~ee40/su1 ... IRF510.pdf
Odczytujemy że średnia wartość Vgs(th) = (2 + 4)/2 = 3V
A z rysunku 5, że dlaVgs = 5V mamy Id = 1A
W takim bądź razie współczynnik "K" wyniesie

K = Id/(Vgs - Vgs(th))² = 0.25

Jeśli Ao to wzmocnienie to czym jest K ?

Nie bardzo rozumiem pojęcie otwartej pętli :(
Ao - to wzmocnienie w otwartej pętli czyli wzmocnienie "gołego" wzmacniacza operacyjnego bez żadnego sprzężenia zwrotnego.
Załączniki
cache.png
cache.png (8.37 KiB) Przejrzano 2663 razy

Mosfet
-

Post autor: Mosfet » 17 gru 2012, 9:11

Rozumiem teraz skąd się wzięło K, ale nie widzę związku z powyższymi rysunkami. Do czego nam te 0,25 ? Żeby obliczyć prąd drenu, napięcie na Vgs ? Jeśli tak to coś się nie zgadza, ponieważ z rysunku wynika, 0,9411 A, a nie 1 A, więc automatycznie K powinno być inne.

Wzmocnienie według rysunku z poprzedniej strony stanowi wynik, który można łatwo policzyć (100), jednak jak to się ma do tego, że wzmacniacz konstrukcyjnie ma wzmocnienie rzędu tysięcy. Czy układ w źródle napięciowym to determinuje. Bo już teraz nie wiem czyAo sobie założyłeś, czy zostało wyliczone.

ps serdecznie dziękuję za dotychczasową pomoc :)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 17 gru 2012, 13:34

To może zacznijmy od początku. Chcemy zbadać wpływ skończonej wartości wzmocnienie napięciowego WO na pracę źródła prądowego.
W naszym uproszczonym modelu zastosowano tranzystor MOSFET o parametrze K = 0.25 i Vgs(th) = 3V.
Przeanalizujemy 3 przypadki w których użyty przez nas WO będzie charakteryzowała następującym wzmocnieniem.
Ao = 10 ; Ao = 100

Obrazek

I dla Ao = 100 000

Obrazek

I przypominam, że Ao - to wzmocnienie gołego WO.
Jak widać to wzmocnienie WO decyduje o tym czy prąd naszego żródła prądowego będzie zbliżone do wartości Vref/Rs = 1A a nie parametry tranzystora.

Mosfet
-

Post autor: Mosfet » 17 gru 2012, 18:12

Załapałem :cool: teraz wydaje się to oczywiste i jakże ważne dla założonego działania układu. Teraz gdy zrozumiałem dobrze działanie źródła prądowego na WO mogę zacząć zabierać się za realizacje praktyczną tego układu i w razie draki, chyba już nie wiele mnie może zaskoczyć :)

Jeszcze raz dziękuje. Szlachetne z Twojej strony jest to, że masz dużą wiedzę i potrafisz się nią dzielić w sposób przyjazny, zrozumiały i łatwo przyswajalny. Nie wywyższając się w najmniejszym stopniu, jak wielu to zwykło robić.

ODPOWIEDZ