Problem w dobraniu potencjometru

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Początkujacy
Użytkownik

Problem w dobraniu potencjometru

Post autor: Początkujacy » 20 sty 2012, 20:42

Jak w temacie, mam problem z dobraniem potencjometru głośności do radia TELCZA. Jego symbol to A20K [rozmiar 16mm]. Wyprowadzenia pin w liczbie 6, w jednym rzędzie.
Gdyby ktoś znał namiar na taki, lub na zamiennik, lub po prostu wiedział jak obejść ten potencjometr inaczej, byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam

Widzę, że pomyliłem przez zwykłe lenistwo działy, więc proszę o przeniesienie do poszukiwań.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 20 sty 2012, 20:51

Może chociaż model radia?

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 20 sty 2012, 21:27

Też chciałbym znać model, lecz niestety lata swoje zrobiły.
Potencjometr jest identyczny jak tenPOTENCJOMETR tyle, że ja potrzebuję A a nie B.
Bo to do regulacji głośności, więc liniowy.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 20 sty 2012, 23:28

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 21 sty 2012, 9:44

Nic z tego by nie wyszło, bo już miałem logarytmiczny B. No i niestety nie sprawdził się. Regulacja maxymalna głośności była o blisko 50% niższa niż na oryginalnym liniowym. No i sposób pracy do kitu, bo głośność nie była regulowana proporcjonalnie, tylko skokami co powiedzmy 20%, tyle, że na pierwsze 40% trzeba było zrobić 100* obrotu, a na pozostałe 60% - ok. 50* obrotu.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 21 sty 2012, 16:41

Ze względu na zależność oporu od położenia ślizgacza wyróżnia się potencjometry liniowe (typ A) gdzie opór liniowo zależy od położenia suwaka, logarytmiczne o zależności logarytmicznej (typ B) ze względu na wykładniczą czułość ucha (w ten sposób człowiek ma wrażenie, że głośność regulowana jest w sposób liniowy) stosowane do regulacji głośności, oraz o charakterystyce wykładniczej (typ C). (W niektórych krajach stosuje się odwrotnie oznaczenia literowe A i B).
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Potencjometr

Sprawdzałeś jak zachowuje się się radio na potencjometrze A?!?

Bez względu na to czy ma być to A czy B potencjometr do regulacji głośności powinien mieć charakterystykę logarytmiczną.

Zobacz tutaj może znajdziesz to co Cię interesuje.

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 21 sty 2012, 19:52

Sam już nie wiem co robić. Czy zamówić liniowy czy logarytmiczny. Możliwe, że oznaczenia z oryginału są po prostu inne niż te, które u nas oznaczają logarytmiczne.
Znalazłem na metce przyklejonej na radiu, że jest to Telcza GX130. Może to coś pomoże.
W moim radiu jest taki jak ten potencjometr . Ma średnicę 12mm. Nie wiem jak ten ze zdjęcia, ale chyba to to samo.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 21 sty 2012, 21:14

20K to chyba 20K nie mam instrukcji serwisowej do tego radia. Potencjometr powinien być logarytmiczny, bo tak jak opisujesz to zachowuje się na liniowym. Jak chcesz to zamawiać przez internet i nie jesteś pewien co kupić weź liniowy i logarytmiczny, któryś na pewno będzie pasował :mrgreen: . Ja stawiam na logarytmiczny, chyba, że sterowanie dźwiękiem odbywa się w inny, niestandardowy sposób. A to potencjometr logarytmiczny.

http://ledmar.pl/product-pol-8471-20kA- ... colta.html

20kA to prawie A20K tylko Ty musisz szukać wersji stereo (6 nóżek).

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 21 sty 2012, 21:26

Zakupię logarytmiczny, taki jak ten tutaj .
Ma tylko nieco dłuższą oś.
Ponoć tanie podzespoły z chin mają pozamieniane oznaczenia. A prawdopodobnie mój potencjometr był chiński i pisało na nim B20K, a mimo to był liniowy, i stąd problem. A ten powyżej jest logarytmiczny, no i cena zachęcająca.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 21 sty 2012, 21:39

Czasami tak by się mogło wydawać. Z doświadczenia wiem, że nie ma nic za darmo, więc czasami lepiej "przepłacić". Sprawdź w jakimś porządnym sklepie typu TME, AVT albo coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 21 sty 2012, 22:01

Zawsze możesz zmierzyć wartość oporu posiadanego potencjometru przy 0 , ¼, ½, ¾ obrotu i wszystko będzie jasne. Jak już było wspomniane to do regulacji głośności są potencjometry logarytmiczne.
"Azjatyckie" różnią się tym że A to logarytmiczna a B to liniowa
W Polsce dla potencjometrów produkcji Telpod-u były (są) stosowane oznaczenia:

A - to charakterystyka liniowa,
B - to charakterystyka logarytmiczna
C - to charakterystyka wykładnicza

U większości firm zachodnich: Alps, Panasonic, Bourns i inne stosuje się oznaczena zupełnie inne, "odwrotne":

A - najczęściej oznacza charakterystykę Audio - czyli Logarytmiczną A2 (10A)
D - najczęściej oznacza charakterystykę Audio - czyli Logarytmiczną A1 (05A)
Y - najczęściej oznacza charakterystykę Audio - czyli Logarytmiczną
B - najczęściej oznacza charakterystykę liniową, B1 (1B)
C - najczęściej ozncza charakterystykę wykładniczą C2 (10C)
źródło

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 sty 2012, 8:20

Ja sugerowałbym aby zawsze sprawdzić kartę katalogową danego producenta, z której jasno wynika jakie litery są przyporządkowane jakiej charakterystyce., np. potencjometry firmy PIHER (firma tzw zachodnia, bo z Hiszpanii), a w tym przypadku to jest:
A = Linear
B = Log.
C = Alog.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 22 sty 2012, 10:20

Ja jestem za opcją kolegi timo66. Przecież to będzie najprostsze, najszybsze i najpewniejsze.
timo66 pisze:Zawsze możesz zmierzyć wartość oporu posiadanego potencjometru przy 0 , ¼, ½, ¾ obrotu i wszystko będzie jasne.
Tylko w jednym przypadku opcja taka nie zda egzaminu, kiedy potencjometr ulegnie takiemu szkodzeniu że będzie miał przerwy w takich miejscach w których nie będzie można zmierzyć rezystancji z żadnego punktu w stosunku do suwaka.

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 22 sty 2012, 14:09

POTEK
Taki potencjometr instalowałem jako zamiennik, na kablach, bo 12-nastki nie było w okolicy. I dźwięk rósł nie-liniowo. Więc prawdopodobnie był to potek liniowy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 22 sty 2012, 14:56

Początkujacy pisze:Taki potencjometr instalowałem jako zamiennik, na kablach, bo 12-nastki nie było w okolicy. I dźwięk rósł nie-liniowo. Więc prawdopodobnie był to potek liniowy.
Zawsze możesz zmierzyć wartość oporu posiadanego potencjometru przy 0 , ¼, ½, ¾ obrotu i wszystko będzie jasne.
i niema miejsca tu na gdybanie - no chyba że kolega nie posiada omomierza.
W interpretacji pomiarów chętnie pomogę i myślę, że nie tylko ja.

edit:
nie odpowiednia wartość potencjometru też będzie wpływać na salę regulacji głośności.

ODPOWIEDZ