Jak przestawić tryb pracy dysku na SATA 2?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Jak przestawić tryb pracy dysku na SATA 2?

Post autor: matrix » 29 gru 2011, 23:02

Słuchajcie, mam płytę Gigabyte DS4L N Force 650 SLI która z tego co doczytałem ma SATA 3G czyli SATA 2 tak? I do tego dysk Seagate ST350032 0AS, który jest ze złączem SATA2, ale jak ustawić działanie dysku w tym drugim trybie?

Wiem że dysk pracuje z konfigiem SATA1 bo program Hard drive inspector o tym mnie poinformował. Jakieś sugestie?

Jest miejsce na zworkę ograniczającą działanie do 1,5G ale nie ma jej więc teoretycznie dysk powinien pracować w pełnym trybie SATA 2, więc czemu Hard drive inspector zapodaje mi komunikat o pracy dysku w pierwszym trybie?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 30 gru 2011, 1:37

1. błąd programu - sprawdź innym programem
2. brak sterowników / źle zainstalowane sterowniki
3. zaktualizuj firmware dysku i bios
4. sprawdź zworki, podłącz pod inne SATA (zmień ustawienia w biosie)
5. uszkodzony dysk lub płyta główna - płyta główna nie współpracuje z hdd sprawdź hdd na innej płycie, sprawdź płytę z innym hdd.

Tak w ogóle jaki masz system, bo takie rzeczy mogą być związane z zainstalowanym systemem operacyjnym.

Bez zworki dysk powinien działać na 3 Gb/s. Jeśli dysk jest ustawiony poprawnie to jak już pisałem problemem mogą być płyta główna, przewód, bios, firmware, albo sterowniki, system i po prostu trzeba to wszystko sprawdzić.

Zobacz też tutaj (nie wiem czy pomoże): http://www.thinkdigit.com/forum/hardwar ... -mode.html

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2011, 13:56

e-lektryk pisze:Tak w ogóle jaki masz system, bo takie rzeczy mogą być związane z zainstalowanym systemem operacyjnym.
Win 7 Ultimate
e-lektryk pisze: 1. błąd programu - sprawdź innym programem
Przyjmuję taką opcję, ale jakim innym softem sprawdzić?
e-lektryk pisze:2. brak sterowników / źle zainstalowane sterowniki
Menedżer urządzeń nie wskazuje na źle zainstalowane sterowniki a opcja Aktualizuj sterownik z tego samego menedżera nie wyszukuje lepszych sterowników niż te co mam zainstalowane.
e-lektryk pisze:3. zaktualizuj firmware dysku i bios
Z biosem nie będę walczył bo się boję uwalić kompa. Firmware dysku też troszkę mnie przeraża.
e-lektryk pisze:4. sprawdź zworki, podłącz pod inne SATA (zmień ustawienia w biosie)
Sprawdzałem że zworki nie ma więc powinien pracować w SATA2, w innym złączu SATA jest to samo.
e-lektryk pisze:5. uszkodzony dysk lub płyta główna - płyta główna nie współpracuje z hdd sprawdź hdd na innej płycie, sprawdź płytę z innym hdd.
Współpraca z płytą główną? Teraz to chyba raczej rzadkość że nie chce współdziałać? Co do uszkodzęń to ten fakt pomijam bo dysk ma może rok choć płyta główna już siedzi u mnie dość długo.

W każdym razie niestety nie mam możliwości sprawdzenia dysku z inną płytą lub płyty z innym dyskiem.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 30 gru 2011, 14:05

Wystarczy, że ściągniesz HDTune http://www.hdtune.com/download.html . Zrobisz test szybkości i będziesz wiedział czy dysk na 100% pracuje w trybie SATA II.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 30 gru 2011, 15:19

kris74 Trafna uwaga.

matrix Sprawdź najpierw prędkość jak pisze kolega kris74. W tym linku do forum pisali coś o możliwości uszkodzenia przewodu. Poza tym płyta negocjuje prędkość z hdd gdy nie ma zworki. Najpierw zajął bym się sprawami software'owymi, a jak to nie pomoże to szukał bym w hardware. Sprawdź kontroler SATA w systemie. Możesz też sprawdzić dysk podłączając do innego portu SATA na płycie głównej. Można ustawić prędkość za pomocą zworki na 1.5 Gb/s, a później przestawić na 3 Gb/s i zobaczyć czy coś się zmieni (menadżer urządzeń powinien zareagować). Można usunąć ręcznie urządzenie i zresetować komputer, wtedy automatycznie powinno się coś zmienić. Opcji jest wiele. Trzeba próbować.

Co do współpracy z płytą główną to może pomóc aktualizacja biosu. Trzeba przeczytać na co taka aktualizacja pomaga, jakie problemy rozwiązuje (powinien być dołączony dokument tekstowy). Mi jeszcze nie udało się zabić płyty głównej wgrywając bios, ale to nie oznacza, że kiedyś mi się to nie zdarzy. Najlepiej takie rzeczy robić na UPS'ie. Firmware też wymieniałem w czym się dało, nie zawsze na fabrycznie i nigdy nic się nie uszkodziło.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2011, 16:10

Hard drive inspector jednak mnie nie oszukuje, "Wasz" HDTune pokazał mi co poniżej:
Załączniki
prędkość dysku.jpg

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 30 gru 2011, 16:16

Zgadza się, działa jako sata. Więc tak, zacznijmy od aktualizacji sterowników użyj narzędzia Drivemax, i po skanie zobacz czy znajdzie aktualizacje dla sterowników sata, jeśli tak to ściągnij je i zainstaluj. Później zrób restart systemu. Jeśli po restarcie nic się nie zmieniło to znaczy że w biosie trzeba przestawić aby dysk pracował w ahci a nie w trybie zgodności z ide.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2011, 18:35

Jedna podstawowa rzecz to taka że nie mogę przebrnąć przez rejestrację bo nie dochodzi mi link aktywacyjny.

Co do ustawień BIOS'u to nie mam ustawień o których piszesz. Szukałem już i nie ma.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 30 gru 2011, 18:45

Czyli wszystko wskazuje na to że musisz zaktualizować sterowniki. Co do programu to dzisiaj z niego sam korzystałem i rejestracja jest prosto z pod programu i na 100% działa.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2011, 18:47

kris74 pisze:Co do programu to dzisiaj z niego sam korzystałem i rejestracja jest prosto z pod programu i na 100% działa.
No ja wiem że jest z programu, ale klikam i na maila nic mi nie przychodzi.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 30 gru 2011, 18:52

Na maila nic nie przyjdzie. Po rejestracji program automatycznie ustawia się na pierwszej zakładce gdzie dokonujesz skanowania systemu.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2011, 18:53

Jak nie przyjdzie? Powinien przyjść link aktywacyjny czy coś tam.

EDIT:
Link doszedł, aktywowałem drivemax. Po przeskanowaniu okazało się że potrzebne mi 9 aktualizacji, ale nie ma w nich sterownika SATA. Są sterowniki takie jak:
- urządzenie klawiatury HID
- realtek high definition audio
- realtek family fast ethernet
- mostek standardu PCI do PCI-do-PCI
- mostek standardu PCI do PCI-do-PCI
- zarządzanie systemem NVIDIA nForce PCI
- generetic USB HUB
- urządzenie pamięci masowej USB

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 30 gru 2011, 19:16

No to już nie wiem, ja też mam problem z tym samym ale ja mam XP i choć udało mi się zainstalować sterowniki to po próbie przełączenia na ahci to system nie startuje, a w normalnym układzie system traktuje mój dysk jako zwykłe sata.
Spróbuj to zaktualizować "zarządzanie systemem NVIDIA nForce PCI"

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2011, 19:30

kris74 pisze:Spróbuj to zaktualizować "zarządzanie systemem NVIDIA nForce PCI"
Dopiero jutro bo dzisiaj już dwa sterowniki za free ściągnąłem.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 30 gru 2011, 20:06

Co do programu to mój błąd że nie wspomniałem ci że darmowa wersja dziennie umożliwia ściągnięcie tylko dwóch uaktualnień. Możesz spróbować zainstalować sterowniki od visty bo na stronie producenta nie ma do 7.

ODPOWIEDZ