Drukowanie PCB - pytania

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Manerus
-

Drukowanie PCB - pytania

Post autor: Manerus » 11 gru 2011, 8:47

Witam

Chce zrobić płytkę pcb . Jaką radzicie zakupić laserówkę do tych celów ?
Ktoś z was próbował może w punkcie ksero ? proszę o opis zdarzenia

Z Góry Dziękuje za Odpowiedzi :mrgreen:

Pozdrawiam

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 11 gru 2011, 9:33

Używana poleasingowa drukarka z serii HP LaserJet sprawdzi się idealnie. tani toner, brak chipów, drukuje dokładnie i szybko. Ja mam HP LJ 2200dn .
Pozdro
s

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 11 gru 2011, 12:07

Każda laserówka się nadaje, oczywiście sprawna, tzn. dająca poprawne wydruki.
Jedyne na co należy zwrócić uwagę to ustawienie max. gęstości wydruku.
Ja używam Okipage 14i, poprzednio 10ex.Odzielny pojemnik z tonerem.Nowy toner można uzupełnić samemu, koszt na Alle ok.20zł.

_adam_
-

Post autor: _adam_ » 11 gru 2011, 12:55

Punktów ksero nie polecam, bo tam mają maszyny ustawione na oszczędzanie toneru. Posiadam drukarkę HP Laserjet 1018 i jest OK.

Na innym forum ktoś pisał, że kolorowe drukarki laserowe nie nadają się do robienia płytek drukowanych.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 11 gru 2011, 14:16

Na HP 1020 też wychodzą, chociaż nie lubię tego robić. Zdarza się przy przegrzaniu, że ścieżki się poszerzają, więc trzeba zachować margines błędu i poprawiać płytki ręcznie przed wytrawieniem. Trzeba wyłączyć parę w żelazku bo jest zbędna. No i otwory najlepiej wiercić przed trawieniem, bo punkty lutownicze lubią złazić z płytki jak się je podgrzeje gdy wiercisz po wytrawieniu. Jak nie masz wiertarki stacjonarnej to najlepiej każdy punkt zaznaczyć sobie jakimś punktakiem, bo wiertło lubi skręcić przy dużych obrotach. Ja punktak mam ze starego śrubokręta zaostrzonego na końcu "w igłę". Zdarza się też że ścieżki odłażą od PCB, najlepiej mi się robiło płytki na papierze kredowym o niskiej gramaturze, najlepiej też taki papier nasiąka wodę i najłatwiej się go zdziera z płytki. Jak odejdzie jakaś ścieżka z papierem to maluję cienkim markerem do PCB (tylko takim lepszym - nie za 1 zł). Jak dla mnie optymalna grubość ścieżki to 1 mm, mniejszych nie ma co robić bo zdarzają się jakieś problemy przy tej technice. Tak samo z punktami lutowniczymi - im większe tym lepiej, dla tego robię największe jakie się da i zawsze okrągłe, a nie jakieś jajowate (takie są w bibliotekach np. w Eaglu). Po zlutowaniu i sprawdzeniu całość można spryskać sprayem bezbarwnym do zabezpieczenia przed wilgocią. Przy standardowej technice lutowania płytki trzeba myć izopropanolem i szczoteczką. Później można je też wymoczyć w wanience ultradźwiękowej i dopiero nakłada się lakier.

Należy też wygrzać płytkę przed klejeniem tonera. Zastanawiałem się nad wygrzaniem PCB w piecu przez około 10 minut. Po wyjęciu jak najszybciej przyłożyć wydruk i przejechać po nim wałkiem do tapet (nie wiem tylko jak zareaguje na temperaturę. Później całość można włożyć ponownie do pieca i czynność powtórzyć. Myślę, że wystarczy do tego kuchenny piekarnik, al nigdy jeszcze nie testowałem tej metody.

Myślałem też kiedyś nad modyfikacją opiekacza :)

_adam_
-

Post autor: _adam_ » 11 gru 2011, 16:21

Dobrym patentem jest drukowanie ścieżek na warstwie ochronnej papieru samoprzylepnego do drukarek. Taki wydruk najlepiej przenosić na laminat maszynką do laminowania dokumentów.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 11 gru 2011, 16:25

Tak taki papier jest najlepszy, jednak szkoda trochę bo co zrobić z naklejkami jak się ich nie używa ? W sumie papier na którym robię kosztuje 14zł, a papier naklejkowy 20zł. Jednak dochodzą jeszcze koszty przesyłki naklejkowego.

Manerus
-

Post autor: Manerus » 11 gru 2011, 18:04

SPANNER -BRAK chipa mógłbyś rozwinąć myśl ?

domyślam się że jest to przeszkodą w drukowaniu ?

Hp nawet poleasingowa to widziałem od 270 zł

a co np z samsungiem ? czy jest konkuręcyjny w dokładności do HP czy jednak to jest jedyna realna metoda dokładnego nakładania ścieżek

http://www.comtrade.pl/product-pol-392- ... beben.html

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 11 gru 2011, 19:00

W większości nowych drukarek laserowych, w kasetach z tonerem jest instalowany układ scalony który dyktuje ile z danego tonera można wydrukować stron. Powiedzmy ze producent tonera przetestował że jest możliwość wydrukowania 5000. Tyle wydrukujesz i kaseta jest do wyrzucenia bo chip zliczył odpowiednia ilość wydrukowanych kartek. Nie można już jej napełnić ani nic z nią zrobić. W drukarce laserjet 2200dn nie ma tego problemu wystarczy odkręcić koreczek wsypać toner i kaseta jest jak nowa (o ile nie jest zużyty wałek światłoczuły) Warto wziąć te kwestie pod uwagę bo nowe kasety do drukarek laserowych mogą kosztować od 500zł wzwyż. Na prawdę polecam taki zakup sam kupiłem w wakacje taką drukarkę, wydrukowałem ze 4 ryzy papieru i jeszcze nie wymieniłem tuszu. Moja drukarka kosztowała 300zł, ma karte sieciowa, czyli podłączasz do routera i drukujesz z każdego laptopa w domu. Ogromne ułatwienie. Po za tym jakość jest nie do porównania na hp dj 845c miałem jakieś poszarpane brzegi tutaj gładziutkie jak popu niemowlęcia :P . No i czerń wygląda jak prawdziwa czerń, a nie jak tani pisak! Po za tym moja drukarka ma możliwosc drukowania w dupleksie, czyli ustawiasz w kompie i drukarka bez twojej ingerencji drukuje sobie po obu stronach na raz. Szybkosć drukowania też jest zaletą i co bardzo ważne nie zależy ona od stopnia zaczernienia tak jak to jest w atramentówkach .
Pozdro
s

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 12 gru 2011, 7:13

Niestety nie jest w pełni prawdziwe co napisał kolega.
Spanner pisze:Powiedzmy ze producent tonera przetestował że jest możliwość wydrukowania 5000. Tyle wydrukujesz i kaseta jest do wyrzucenia bo chip zliczył odpowiednia ilość wydrukowanych kartek.
W przypadku wkładów "z chipem", kupuje się zestaw proszek + nowy chip.
Spanner pisze:Warto wziąć te kwestie pod uwagę bo nowe kasety do drukarek laserowych mogą kosztować od 500zł wzwyż.
Oryginalny wkład HP 12A kosztuje 291zł brutto. Zatem jeszcze daleko do 500.
Spanner pisze:Ogromne ułatwienie. Po za tym jakość jest nie do porównania na hp dj 845c miałem jakieś poszarpane brzegi tutaj gładziutkie jak popu niemowlęcia
My tu mówimy o drukarce przeznaczonej do amatorskich PCB. Zatem wszystkie "bubble jety" odpadają i nie ma co o nich wspominać nawet.
Spanner pisze:Po za tym moja drukarka ma możliwosc drukowania w dupleksie, czyli ustawiasz w kompie i drukarka bez twojej ingerencji drukuje sobie po obu stronach na raz.
Do PCB mu się to nie przyda.

p.s Czy to był kolego post sponsorowany...? :grin:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 12 gru 2011, 22:08

O których można wspominać?
Rozumiesz w ogóle o czym tu piszemy?
Jezu co ty masz jakas fobie na punkcie reklam.
Może i mam. Wciskanie kitu wyczuwam na kilometr.
Po co komu piszesz, że masz sieciówę, duplex i wydrukiem się możesz golić i tu i tam, jak to potrzebne do amatorskich PCB będzie jak świni siodło?

_adam_
-

Post autor: _adam_ » 12 gru 2011, 23:05

keruseykaryu pisze: Rozumiesz w ogóle o czym tu piszemy?
Oświeć mnie.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 13 gru 2011, 12:15

Skoro keru kupíles drukarke tylko po to zeby raz na jakis czas zrobić płytkę i nie używasz to sory ale kolega moim zdaniem chce uzywac jej też do zwykłych celow codziennych.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 13 gru 2011, 13:29

W którym to miejscu kolega Manerus stwierdził, że chce uniwersalną drukarkę, pytanie było wyraźnie o drukowanie PCB, nie opisujemy więc drukarek atramentowych, historii farby drukarskiej etc.

Z drukarek HP, to modele 1018 i 1020, są sprawdzonymi i tanimi rozwiązaniami, toner rozlewa się tylko na mocno wyeksploatowanych "kasetach", oraz przy zbyt wysokiej temperaturze "żelażka".
Od tej pory piszemy na temat, wszelkie sprawy i wycieczki osobiste będą nagradzane ostrzeżeniami. Luz luzem ale bez przesady.

ODPOWIEDZ