Podłączenie drukarki TCP/IP

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Podłączenie drukarki TCP/IP

Post autor: e-lektryk » 07 paź 2011, 6:18

Jak wyżej (w temacie) chcę połączyć drukarkę z komputerem za pomocą karty sieciowej przez protokół TCP/IP. Jakiego konkretnie przewodu powinienem użyć? Chodzi mi o pinout. Taki jak do połączenia dwóch komputerów czy zwykły? Nie wiem, który to ma być. http://www.tech-portal.pl/content/view/91/32/

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 07 paź 2011, 6:36

hmmm ciekawy temat. jesli chodzi o bezposrednie polaczenie to chyba powinien byc kros zeby obydwa urzadzenia mogly gadac i sluchac.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 07 paź 2011, 7:07

U mnie pzy bezpośrednim łączeniu komputer - drukarka jest Cross.
Ale potem dowiedziałem sie że jest to obojetne popniewaz karta sieciowa sama sobie wykrywa i dopsaowuje, więc może u Ciebie też tak będzie

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 07 paź 2011, 8:55

Oryginalnie podobno był cross, ale w instrukcji obsługi drukarki nie ma żadnych informacji na ten temat (po prostu jest napisane "kabel sieciowy"), więc pewności 100% nie mam. Jak będę ją konfigurował pod Vistą to najpierw zainstalować sterowniki? Mam tam jakiś PSD czy coś takiego, skaner, faks i o ile dobrze pamiętam pscript. Powinienem najpierw wszystko zainstalować a później próbować nawiązać połączenie z drukarką przez kompa? Słyszałem też, że można to jakoś podłączyć do routera żeby z niej zrobić drukarkę sieciową, tyle, że router musi chyba działać wtedy jako serwer wydruku czy coś w tym stylu? Nie zajmuję się tym na co dzień dla tego pytam. Macie może jakiegoś "tutka" for dummies?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 07 paź 2011, 18:09

jesli przez router to nie ma problemu - konfigurujesz ja normalnie jako drukarke sieciowa i jej lokalizacje dajesz jej numer IP. przewaznie router nada IP przez DHCP. kable wtedy proste dajesz.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 07 paź 2011, 18:10

pozniej sprobuje podlaczyc mojego starego HP`ka 5n zarowno kablem prostym jak i krosem to dam znac.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 09 paź 2011, 19:38

W takim razie czekam na rezultaty.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 09 paź 2011, 20:51

o widzisz! zapomnialem zupelnie napisac - sorki wielkie
otóz: przy bezposrednim podlaczeniu kablem prostym - brak reakcji, przy krosie cos tam sie dzialo a przez switcha bez problemu! DHCP nadal jej IP, konfiguracja jako sieciowka i od razu drukowala. moja nie chciala dzialac przy podlaczeniu bezposrednim bo nie moge jej ustawic stalego IP. moze przez karte bo mam taka lipke wrzucona, moze cos innego. przez switcha nie ma problemu.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 paź 2011, 7:41

Nie mam switcha, mam AP, crossa, drukarkę i kompa. Spróbuję ją jakoś skonfigurować. Może mi się uda. Nie wiem tylko czy powinienem zacząć od sterowników czy dodać drukarkę w panelu sterowania. Zainstalowałem sterownik pod Vistę. Ustawiłem standardowy port. Drukarka się niby zainstalowała, ale drukować nie chce. Pewnie nie ma komunikacji z komputerem. Adres TCP/IP ustawiłem na 192.168.0.2 - ping daje komunikat utracone 100%. Drukarkę ustawiłem jako lokalną. Na USB ją wykrywa i instaluje bez problemu. Jak dodaję to samo urządzenie jako drukarkę lokalną lub sieciową to nie ma komunikacji. Wpisywałem ręcznie adres IP odczytany z drukarki (wydruk ustawień) i nic to nie dało. W drukarce adres ustawiłem na sztywno i też nie miało to żadnego wpływu.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 10 paź 2011, 15:19

jakiego masz AP? zobacz maske podsieci jeszcze. jaka drukarka?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 paź 2011, 19:17

Drukarka REX-ROTARY DSm616. Zrobiłem wydruk konfiguracji sieci tej drukarki: DNS i WINS ma same zera. AP to jakieś najtańsze badziewie. Jest jakiś port 9100 w ustawieniach TCP/IP, ale w menu drukarki nie mogę go zmienić na inny, więc chyba tak ma być :) Pewnie potrzebna jest taka opcja w AP, żeby to zadziałało. Mogę spróbować połączyć jeszcze inny router/AP z drukarką i z komputerem. Wszystko sczytałem adres IP, maskę podsieci i bramę domyślną tyle, że do konfiguracji drukarki komputer chce tylko IP, sterownik i nazwę portu. Wykrywa mi jakieś połączenie "po kablu" z ograniczeniami czyli coś jest źle. Chciałem mieć komunikację w obu kierunkach, żeby można ją było wykorzystać przy okazji jako skaner, chociaż najważniejsze dla mnie póki co jest żeby wydrukowała stronę testową :) Znalazłem tutoriale jak to skonfigurować i w sumie kombinowałem z drukarką sieciową i lokalną, tyle, że tak i tak ona się nie komunikuje z komputerem.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 10 paź 2011, 19:43

skan po sieci? hmm tego jeszcze nie robilem :) w sumie u "kogos" bym znalazł jakiegos wielofunkcyjnego wraka z ethernetem i cos bym pokombinowal swoja droga... tylko soft jeszcze trzeba znalezc

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 paź 2011, 20:21

Soft do drukarki znalazłem w necie i normalnie się wszystko zainstalowało. Adres IP wprowadziłem ręcznie. Chyba nie trzeba nic więcej konfigurować w Vist'cie? Ona ma jeszcze FAX per e-mail i może robić za sekretarkę odbierając faksy z telefonu, ale z tej opcji nikt nie korzysta. Mi chodzi o połączenie jej z jednym komputerem, nie musi mieć większej liczby użytkowników tylko żeby po skrętce działała.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 10 paź 2011, 20:33

rozczaiłem!
kabel kross, IP kompa np 192.168.10.11, IP drukarki ustaw o jeden wyzej, czyli 192.168.10.12. tak się przecież łączylo kompy na skretce :D przynajmniej moj LJ poszedł

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 10 paź 2011, 20:34

aha i instaluj jako sieciowa

ODPOWIEDZ