Timer

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Timer

Post autor: Koleszek » 26 wrz 2011, 20:17

Witam!
Posiadam wyłącznik czasowy TFE-2. W środku zasilacz beztransformatorowy i zegar na procesorze sterujący przekaźnikiem załączającym napięcie na wyjściu wyłącznika. Mam pytanie - dlaczego nie chce mi załączyć oświetlenia akwarium na świetlówce T8 z dławikiem elektronicznym?

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 27 wrz 2011, 6:04

Czy załącza inne obciążenia typu "zwykła żarówka"?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 27 wrz 2011, 14:44

Właśnie chodzi o o to, że załącza.Myślałem, że może kształt napięcia jest inny, sprawdziłem oscyloskopem - czysty sinus. Przyznam,że jestem już głupi...

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 27 wrz 2011, 16:20

Czy świetlówka zasilana bez włącznika czasowego świeci? Jeżeli tak to w włączniku czasowym raczej nie użyto zwykłego przekaźnika. Może zastosowano w wyłączniku czasowym triak? Niestety nie posiadam schematu przekaźnika czasowego TFE-2 więc zgaduję. Jeżeli w włączniku czasowym jest zwykły przekaźnik świetlówka zasilana bez włącznika czasowego świeci to może przekaźnik ma wypalone styki i napięcie przysiada po obciążeniu?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 27 wrz 2011, 21:05

Jest tam przekaźnik. Świetlówkę z tradycyjnym dławikiem zapala bez problemów. A z dławikiem elektronicznym - nie chce...

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 28 wrz 2011, 8:41

Czy świetlówka z dławikiem (statecznikiem?) elektronicznym zaświeca się po podłączeniu jej bezpośrednio do sieci energetycznej? Jeżeli przekaźnik będzie miał wypalone styki to przy przepływie większego prądu na jego stykach będzie występować spadek napięcia.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 30 wrz 2011, 13:41

Przekaźnik jest nowy. Rezystancję styków ma pomijalną. Świetlówka normalnie (bez timera) z dławikiem elektronicznym się zapala. Kształt napięcia jest prawidłowy. Inne odbiorniki prądu działają także prawidłowo. Świetlówka z dławikiem tradycyjnym też działa - tylko z elektronicznym nie chce... Chyba zrobię seppuku...

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 30 wrz 2011, 14:29

Pierwsza sprawa czy słyszysz jak przekaźnik klika oraz czy masz styk jak trzeba. Dla sprawdzenia czy dobrze załącza napięcie podłącz do gniazdka timera listwę zasilającą, do niej w różnych kombinacjach żarówkę lub świetlówkę tradycyjną oraz świetlówkę z elektroniką.

Druga czy przekaźnik ma może jakieś obejście typu rezystor, warystor, kondensator. Niektóre świetlówki głupieją (albo mają zabezpieczenie przed ściemniaczami) jak nie mają czystego sterowania włącz/wyłącz, tylko trochę napięcia zostaje w stanie wyłączonym.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 30 wrz 2011, 14:30

Zwykły przekaźnik elektromagnetyczny nie powinien wprowadzać żadnych zmian napięcia czy prądu przy tak małych obciążeniach.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 01 paź 2011, 9:20

Problem rozwiązany. Zamieniłem miejscami przewody L i N w zasilaniu dławika i działa. Ale dlaczego teraz działa - nie wiem...

ODPOWIEDZ