Timer
Timer
Witam!
Posiadam wyłącznik czasowy TFE-2. W środku zasilacz beztransformatorowy i zegar na procesorze sterujący przekaźnikiem załączającym napięcie na wyjściu wyłącznika. Mam pytanie - dlaczego nie chce mi załączyć oświetlenia akwarium na świetlówce T8 z dławikiem elektronicznym?
Posiadam wyłącznik czasowy TFE-2. W środku zasilacz beztransformatorowy i zegar na procesorze sterujący przekaźnikiem załączającym napięcie na wyjściu wyłącznika. Mam pytanie - dlaczego nie chce mi załączyć oświetlenia akwarium na świetlówce T8 z dławikiem elektronicznym?
Czy świetlówka zasilana bez włącznika czasowego świeci? Jeżeli tak to w włączniku czasowym raczej nie użyto zwykłego przekaźnika. Może zastosowano w wyłączniku czasowym triak? Niestety nie posiadam schematu przekaźnika czasowego TFE-2 więc zgaduję. Jeżeli w włączniku czasowym jest zwykły przekaźnik świetlówka zasilana bez włącznika czasowego świeci to może przekaźnik ma wypalone styki i napięcie przysiada po obciążeniu?
Przekaźnik jest nowy. Rezystancję styków ma pomijalną. Świetlówka normalnie (bez timera) z dławikiem elektronicznym się zapala. Kształt napięcia jest prawidłowy. Inne odbiorniki prądu działają także prawidłowo. Świetlówka z dławikiem tradycyjnym też działa - tylko z elektronicznym nie chce... Chyba zrobię seppuku...
Pierwsza sprawa czy słyszysz jak przekaźnik klika oraz czy masz styk jak trzeba. Dla sprawdzenia czy dobrze załącza napięcie podłącz do gniazdka timera listwę zasilającą, do niej w różnych kombinacjach żarówkę lub świetlówkę tradycyjną oraz świetlówkę z elektroniką.
Druga czy przekaźnik ma może jakieś obejście typu rezystor, warystor, kondensator. Niektóre świetlówki głupieją (albo mają zabezpieczenie przed ściemniaczami) jak nie mają czystego sterowania włącz/wyłącz, tylko trochę napięcia zostaje w stanie wyłączonym.
Druga czy przekaźnik ma może jakieś obejście typu rezystor, warystor, kondensator. Niektóre świetlówki głupieją (albo mają zabezpieczenie przed ściemniaczami) jak nie mają czystego sterowania włącz/wyłącz, tylko trochę napięcia zostaje w stanie wyłączonym.