Wyjaśnienie schematu
Wyjaśnienie schematu
Przygladając się schematowi oscyloskopu Mini 5a produkcji polskiej, zauważyłem układ dwu tranzystorów jak na załączonym fragmencie schematu. Przyznam się że nie zetknąłem się jeszcze z czymś takim. Nie wiem czy to błąd schematu, to w takim razie jak powinny być podłączone bazy, a jeśli nie to czemu taki układ służył.
- Załączniki
-
- układ x.jpg (25.28 KiB) Przejrzano 2742 razy
Tranzystor bez podłączonej bazy zachowuje się trochę jak dioda tunelowa albo dioda zenera, tzn. po przekroczeniu pewnego napięcia (chyba napięcia wstecznego, ale nie jestem pewien) tranzystor bipolarny ulega przebiciu (odwracalnemu).
W tym układzie jeden tranzystor może pełnić rolę zabezpieczenia przed przekroczeniem określonego napięcia na wejściu przy określonej polaryzacji.
Drugi spełnia dokładnie to samo zadanie dla polaryzacji przeciwnej.
W skrócie te tranzystory pilnują żeby na T3 nie podać napięcia większego niż kilka woltów względem masy.
W tym układzie jeden tranzystor może pełnić rolę zabezpieczenia przed przekroczeniem określonego napięcia na wejściu przy określonej polaryzacji.
Drugi spełnia dokładnie to samo zadanie dla polaryzacji przeciwnej.
W skrócie te tranzystory pilnują żeby na T3 nie podać napięcia większego niż kilka woltów względem masy.