Jak wykonać płynne sterowanie elektromagnesem?
Dobra, temat odświeżam bom zakupił elektromagnesy pchające na 6V które wyglądają tak:

I teraz moje pytanko:
Jaką częstotliwość PWM powinienem dobrać? Wiadomo że elektromagnes to cewka a te zdaje się nie lubią nagłych zmian prądu.
Pytanie pomocnicze:
Czy prosto z procesora wysteruję tranzystory BUT11A ?
Z noty katalogowej wynika że są to zwykłe tranzystory NPN więc teoretycznie spokojnie powinienem je bujnąć bezpośrednio z procka.
Średnio u mnie ze zrozumieniem not, ale obawiam się parametru VEBO gdzie napisane jest:
VEBO Emitter-Base Voltage (IC = 0) = 9 V

I teraz moje pytanko:
Jaką częstotliwość PWM powinienem dobrać? Wiadomo że elektromagnes to cewka a te zdaje się nie lubią nagłych zmian prądu.
Pytanie pomocnicze:
Czy prosto z procesora wysteruję tranzystory BUT11A ?
Z noty katalogowej wynika że są to zwykłe tranzystory NPN więc teoretycznie spokojnie powinienem je bujnąć bezpośrednio z procka.
Średnio u mnie ze zrozumieniem not, ale obawiam się parametru VEBO gdzie napisane jest:
VEBO Emitter-Base Voltage (IC = 0) = 9 V
O.. znane mi skądinąd dziecko TME.
Ale po kolei. Potrzebna jest do tego sprężyna oby odbić to w drugą stronę.
Co do PWMa, musisz poeksperymentować, nam to słabo działało w pracy, ale też nie szukaliśmy idealnego punktu pracy i sprężyny. Na pewno 0,5 - 1KHz na początek. Do sterowania weź sobie jakiego MOSFETa, tylko z niskim napięciem bramki najlepiej 3,3V, ale daj do niego szybką diodę zabezpieczającą Shotkiego , co najmniej na 3A.
Jak masz możliwość to spróbuj sobie tym sterować z generatora SINusa, może cewka lepiej będzie reagować na taki przebieg.
Ale po kolei. Potrzebna jest do tego sprężyna oby odbić to w drugą stronę.
Co do PWMa, musisz poeksperymentować, nam to słabo działało w pracy, ale też nie szukaliśmy idealnego punktu pracy i sprężyny. Na pewno 0,5 - 1KHz na początek. Do sterowania weź sobie jakiego MOSFETa, tylko z niskim napięciem bramki najlepiej 3,3V, ale daj do niego szybką diodę zabezpieczającą Shotkiego , co najmniej na 3A.
Jak masz możliwość to spróbuj sobie tym sterować z generatora SINusa, może cewka lepiej będzie reagować na taki przebieg.
Możesz coś zaproponować? Bo słabo się orientuję w elementach a na pewno nie znam tych o większej obciążalności i nie mam żadnego katalogu.kayron pisze:o sterowania weź sobie jakiego MOSFETa, tylko z niskim napięciem bramki najlepiej 3,3V, ale daj do niego szybką diodę zabezpieczającą Shotkiego , co najmniej na 3A.
Co do samego PWM'a chciałem użyć programowego z timerem wywoływanym co 0,05ms. Programowy wydaje się być łatwiejszy z racji możliwości ustawienia przedziału. Choć mogę też zastosować sprzętowy.
Co tu masz na myśli? Mam do dyspozycji procesor AVR (na 90% attiny13)kayron pisze:Jak masz możliwość to spróbuj sobie tym sterować z generatora SINusa, może cewka lepiej będzie reagować na taki przebieg.
Mam pewne doświadczenia z elektrozaworami (jak by nie było to elektromagnesy) i ich sterowaniem. W maszynach drogowych i budowlanych są stosowane do sterowania pomp hydrauliki siłowej, przepływu itp.
Sterowanie płynne z PWM w zakresie częstotliwości 150-400Hz. Tranzystory końcowe zarówno bipolarne (starsze konstrukcje) jak i MOSFETy (nowsze).
Moce takich e-z to od 12-48W, zasilane 12 lub 24V.
Sprężynki w e-z są znacznie słabsze niż siła elektromagnesu. Ale nie wiem czy to nie połowa siły. Nie mam czym zmierzyć, a właśnie odtwarzam instalacje sterowania w walcu, to mam dostęp do e-z.
Sterowanie płynne z PWM w zakresie częstotliwości 150-400Hz. Tranzystory końcowe zarówno bipolarne (starsze konstrukcje) jak i MOSFETy (nowsze).
Moce takich e-z to od 12-48W, zasilane 12 lub 24V.
Sprężynki w e-z są znacznie słabsze niż siła elektromagnesu. Ale nie wiem czy to nie połowa siły. Nie mam czym zmierzyć, a właśnie odtwarzam instalacje sterowania w walcu, to mam dostęp do e-z.