AVT 1007 a miękki start
AVT 1007 a miękki start
Chodzi o AVT 1007, http://www.cyfronika.com.pl/kityavt/avt1007.htm ogólnie wiadomo że C2 to miękki start układu, czy dało by się regulować czas miękkiego startu do 3 min (aby w ciągu 3 min układ osiągnął napięcie określone potencjometrem) a jak tak to jak ? i jeszcze jedno czy ktoś może mi wytłumaczyć idę P2 1MOM , bo jest powiązany z obciążeniem układu co on robi ?
Nie wiem, ale się domyślam. Ile teraz zajmuje ten miękki start? Sprawdź ile, zapisz, zmień C2 na większy 10 razy jak czas się zmieni to będziesz wiedział jaki kondensator trzeba wstawić. Jak nie to może trzeba będzie do tego celu wykorzystać inny układ, albo do tego dorzucić jakiś dodatkowy układ. Może wstawić rezystor szeregowo z kondensatorem, albo równolegle.
Teraz możesz dolutować 2 przewody do + i do - kondensatora C2 i sprawdzić co się dzieje od momentu załączenia do wystartowania urządzenia, jak zmienia się napięcie, bo podejrzewam, że układ załącza się wraz ze wzrostem napięcia na tym kondensatorze i jeśli byś chciał zrobić 3 minutowy soft start to napięcie musiało by wzrastać przez te 3 minuty do poziomu maksymalnego. Może być też tak, że soft start jest ustalony przez układ U2008B i nie można go zmienić. Są to tylko moje dywagacje, ale może w ten sposób uda się coś ustalić. Wyczytać na stronie z linku można: "Układ ten ma wbudowany moduł zapewniający miękki start sterowanego silnika..." co może sugerować, że nie da się zmienić tego czasu w ten sposób. Jeżeli miękki start jest stały to może da się go zmienić np. kosztem regulacji mocy urządzenia na wyjściu. Jest jeszcze opcja z rezystorem pomiarowym, w miejsce, którego można by wpiąć jakiś układ regulacyjny pozwalający na osiągnięcie 3 min zwłoki. Masz za słaby agregat czy za mocny silnik, że potrzebna Ci taka zwłoka?
No niestety producent nas nie rozpuszcza i nie podaje szczegółowych wartości na temat soft startu.
No ale z rysunku 5.4 na stronie 8 mamy przykładowe czasy dla C=1uF; 4.7uF i 10uF
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc4712.pdf
No i z tego wykresu można wyciągnąć wniosek ze kondensator ładowany jest prądem ok 5uA
A więc by uzyskać soft start na poziomie 3min trzeba zastosować pojemność równą
C = Q/U = (I*t)/U = ( 5uA * 180s) / 1.5V = 600uF = 680uF
I to właśnie tą wartość bym wstawił w miejsce C2.
A dokładny czas dobra bym już w realnym układzie bo producent podaje że ten prąd może wynosić od 5uA do 15uA
No ale z rysunku 5.4 na stronie 8 mamy przykładowe czasy dla C=1uF; 4.7uF i 10uF
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc4712.pdf
No i z tego wykresu można wyciągnąć wniosek ze kondensator ładowany jest prądem ok 5uA
A więc by uzyskać soft start na poziomie 3min trzeba zastosować pojemność równą
C = Q/U = (I*t)/U = ( 5uA * 180s) / 1.5V = 600uF = 680uF
I to właśnie tą wartość bym wstawił w miejsce C2.
A dokładny czas dobra bym już w realnym układzie bo producent podaje że ten prąd może wynosić od 5uA do 15uA
Nie wszystkie nowe kondensatory mają taką samą pojemność jak podaje producent, więc to też najlepiej będzie sprawdzić w praktyce. Najlepiej kupić kilka sztuk takich samych kondensatorów. Po pewnym czasie kondensator wysycha, jego pojemność się zmniejsza, więc i czas załączania będzie się skracał wraz z upływem czasu.
No niestety nie jest to takie proste, dając większy kondensator nie uzyskuje dłuższego ładowania (tak samo z rezystorem od 100 OM do 200KOM ), natomiast powstaje większy błysk i układ wraca do ustawionego napięcia , testowałem na żarówce 80W. Ponadto dużo kłopotów miałem z uruchomieniem układu, musiałem skręcić potencjometr montażowy P2 maksymalnie w prawo, wtedy uzyskałem regulację, czy macie jeszcze jakieś pomysły co do miękkiego startu ?
No to obawiam się, że w prosty sposób się nie da bo to układ scalony a nie układ tranzystorowy i przez to jest mało podatny na modyfikacje. Sprawdzałeś kiedy soft start się wyłącza i układ zaczyna pracować pełną parą, albo jak zmiana obciążenia wpływa na długość startu. Układ musi jakoś wykrywać kiedy ma wyłączyć soft start i to jest jeden ze sposobów na jego przechytrzenie, bo podejrzewam, że jeżeli jest tak jak piszesz to przy 4,7 uF jest to najdłuższy z możliwych startów jaki projektanci z Atmel'a wzięli pod uwagę. Można by jeszcze ustalić jakiś mały prąd za pomocą potencjometru, ale trzeba by przeliczyć i zmodyfikować ten układ i po testach dołączyć układ, który byłby w stanie robić to automatycznie, czyli trzeba by rozbudować funkcje tej kostki o kolejny układ.
Wygląda na to że zastosowanie tego w układzie to ciężka praca, chciałem zrobić podgrzewacz do pcb, lecz widzę że prościej będzie dobrać odpowiedni drut oporowy który będzie rozgrzewał rozgrzewał się o odpowiednią ilość stopni C na sekundę , chciałem jeszcze się zapytać o takie zagadnienie (nie chcę ronić oddzielnego tematu) , było napisane że można ściemniać tym układem żarówki zwykłe i halogenowe , mi właśnie chodzi mi o żarówkę halogenową (taka jak w załączniku), Działa ona na max 15V i ma 150W wiem że wymaga transformatora (chyba bez żadnego mostka prostowniczego co daje prąd zmienny czy tak ?) , który obniża napięcie i daje stabilizację i właśnie bo AVT 1007 potrafi regulować napięcie w całej skali praktycznie i U2008B posiada wbudowany stabilizator, dla zabezpieczenia dodać diodę Zenera 15V (lub coś innego zabezpieczającego przed przypadkowym przeciążeniem, jak tak to co ? ), czy zasilanie takiej żarówki z samego kitu miałoby sens ?