Zasilanie diod laserowych
Zasilanie diod laserowych
Wyciągnąłem diodę z nagrywarki DVD, po sprawdzeniu okazało się że działa więc chwiałbym zrobić z niej laser z regulacja mocy , koledzy z tego portalu podsunęli mi bardzo ciekawa stronę : http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php? ... ers/ld_drv
moje pytania są takie :
1 Postanowiłem wsadzić diodę do obudowy ze wskaźnika laserowego (który dopiero kupię) , czy każdy wskaźnik laserowy kupiony z bazaru się nada się nada , (czy wejdzie w metalową tulejkę i czy kolimator w takim wskaźniku coś warta ) ?
2 Chociaż autor nie poleca szczególnie tego układu to jednak do moich potrzeb jest wystarczający tutaj chciałbym się zapytać (w załączniku pożyczyłem wycinek ze strony autora) :
a) Od jakiego prądu dioda zaczyna się szybko zużywać ?
b) Ilu watowe są Waszym zdaniem elementy , i czy możnaby zastosować zwykłe rezystory 0,25 W ?
c) Nie za bardzo rozumiem schematu TIP 127 czy możecie mi powiedzieć co łączy się z rezystorem R4 (Base , Collector, Emitter) i R5 (Base , Collector czy Emitter ) ?
[color=green][size=9]
--------------------------------
Dodałem wypunktowanie literowe w punkcie 2.
- c4r0
[/size][/color]
moje pytania są takie :
1 Postanowiłem wsadzić diodę do obudowy ze wskaźnika laserowego (który dopiero kupię) , czy każdy wskaźnik laserowy kupiony z bazaru się nada się nada , (czy wejdzie w metalową tulejkę i czy kolimator w takim wskaźniku coś warta ) ?
2 Chociaż autor nie poleca szczególnie tego układu to jednak do moich potrzeb jest wystarczający tutaj chciałbym się zapytać (w załączniku pożyczyłem wycinek ze strony autora) :
a) Od jakiego prądu dioda zaczyna się szybko zużywać ?
b) Ilu watowe są Waszym zdaniem elementy , i czy możnaby zastosować zwykłe rezystory 0,25 W ?
c) Nie za bardzo rozumiem schematu TIP 127 czy możecie mi powiedzieć co łączy się z rezystorem R4 (Base , Collector, Emitter) i R5 (Base , Collector czy Emitter ) ?
[color=green][size=9]
--------------------------------
Dodałem wypunktowanie literowe w punkcie 2.
- c4r0
[/size][/color]
Ostatnio zmieniony 07 lip 2011, 1:54 przez luzik1980, łącznie zmieniany 2 razy.
1. W dzisiejszych czasach wskaniki z bazarów są bardzo kiepskie. Kolimator jest kiepskiej jakości, ale co ważniejsze może nie być łatwo lub w ogóle się nie dać dopasować do niego diody. Lepiej wysać kilkanaście zł i kupić moduł laserowy małej mocy, w TME albo nawet na allegro, i z niego wziąć kolimator. Jednak często do zamontowania w nim diody potrzeba specyficznych narzędzi i trochę mechanicznego sprytu.
2.
a) Nie wiadomo. Im większy prąd i wyższa temperatura, tym szybciej się wypala, ale trudno określić kiedy ta szybkość wypalania zaczyna bardzo gwałtownie wzrastać.
b) Nie dawaj tego rezystora 10 ohm. Reszta może myć 0.25W, ale R4 może się grzać - lepiej dać go 0.5W
c) R4 do emitera, R5 do kolektora.
2.
a) Nie wiadomo. Im większy prąd i wyższa temperatura, tym szybciej się wypala, ale trudno określić kiedy ta szybkość wypalania zaczyna bardzo gwałtownie wzrastać.
b) Nie dawaj tego rezystora 10 ohm. Reszta może myć 0.25W, ale R4 może się grzać - lepiej dać go 0.5W
c) R4 do emitera, R5 do kolektora.
Witam,
2. Zastosowanie tego układu może być naprawdę kłopotliwe gdyż musisz zapewnić stałe napięcie, które nie będzie Ci "pływać" gdyż tak samo będzie "pływał" prąd na obciążeniu. Co do czasu zużycia diody najlepiej chyba byłoby znaleźć kartę katalogową diody i w niej przeczytać, a tam na pewna znajdziesz informację o mocy, temperaturze pracy i maksymalnym prądzie zasilania.
Co do R4 to ja w takim miejscu montuje 1 lub 2 watowy rezystor nie jest aż tak wielki gabaryt, ale po zamknięciu układy w jakieś obudowie układ może się grzać.
Kiedyś pan Piotr Górecki w EdW miał serię artykułów Tranzystory dla początkujących, pamiętam że na podstawie tych artykułów skonstruowałem źródełko prądowe.
2. Zastosowanie tego układu może być naprawdę kłopotliwe gdyż musisz zapewnić stałe napięcie, które nie będzie Ci "pływać" gdyż tak samo będzie "pływał" prąd na obciążeniu. Co do czasu zużycia diody najlepiej chyba byłoby znaleźć kartę katalogową diody i w niej przeczytać, a tam na pewna znajdziesz informację o mocy, temperaturze pracy i maksymalnym prądzie zasilania.
Co do R4 to ja w takim miejscu montuje 1 lub 2 watowy rezystor nie jest aż tak wielki gabaryt, ale po zamknięciu układy w jakieś obudowie układ może się grzać.
Kiedyś pan Piotr Górecki w EdW miał serię artykułów Tranzystory dla początkujących, pamiętam że na podstawie tych artykułów skonstruowałem źródełko prądowe.
Jak już kolega napisał, wystarczy byle stabilizator 12V i nie ma problemu. Prąd nie musi być jakoś super stabilny, ma być po prostu w miarę stabilny względem zmian obciążenia.ht6542 pisze:Zastosowanie tego układu może być naprawdę kłopotliwe gdyż musisz zapewnić stałe napięcie, które nie będzie Ci "pływać" gdyż tak samo będzie "pływał" prąd na obciążeniu.
To jest oczywiste, ale tu chodzi o diodę z nagrywarki DVD. Można zapomnieć o znalezieniu schematu takiej nagrywarki, jak również o znalezieniu symbolu diody co jest konieczne do znalezienia noty.ht6542 pisze:Co do czasu zużycia diody najlepiej chyba byłoby znaleźć kartę katalogową diody i w niej przeczytać, a tam na pewna znajdziesz informację o mocy, temperaturze pracy i maksymalnym prądzie zasilania.
Maksymalny prąd na wyjściu układu to 350mA, więc moc wydzielana na rezystorze nigdy nie powinna przekroczyć około 0.4W. 0.25-watowy rezystor to rzeczywiście za mało, ale półwatowy starczy.ht6542 pisze:Co do R4 to ja w takim miejscu montuje 1 lub 2 watowy rezystor nie jest aż tak wielki gabaryt, ale po zamknięciu układy w jakieś obudowie układ może się grzać.
Mam pewien problem zastosowałem w układzie potencjometr typu B zamiast 2,2K dałem 2K, poza tym dałem 3,3R 5W (ale to bynajmniej nie zaszkodzi) i uzyskałem zakres regulacji od 5 do 200mA ma skali multimetra 200mA , dalej musiałem zmierzyć zakresem do 10A (bo taka mam następną wartość) jednak uzyskałem chwiejne wyniki 0,22 - 0,21A ,więc z układem jest coś nie tak.
To typowe zachowanie multimetru, gdy wartość mierzona jest niewielka w stosunku do zakresu pomiarowego.Miernik robi zaokrąglenie wartości i jeśli płynie prąd o wartości np. 215mA, wyświetli Ci 0,22A, a jeśli spadnie o 1mA!, na wyświetlaczu wyświetlona zostanie wartość 0,21A.uzyskałem chwiejne wyniki 0,22 - 0,21A