Dioda zenera - ośla łączka
Dioda zenera - ośla łączka
Hej,
Mam pytanie odnośnie diody Zenera a konkretnie ćwiczenia 10 z oślej łączki:
link
Czy możliwe jest ze dla diody 5v1 przy napięciu 14vac (z mostka 18,5vdc)na rezystorze 10K będzie napiecie 4.2 V. Autor pisze o kilku % spadkach a mi wychodzi przy pomiarach prawie 20%?
Mam pytanie odnośnie diody Zenera a konkretnie ćwiczenia 10 z oślej łączki:
link
Czy możliwe jest ze dla diody 5v1 przy napięciu 14vac (z mostka 18,5vdc)na rezystorze 10K będzie napiecie 4.2 V. Autor pisze o kilku % spadkach a mi wychodzi przy pomiarach prawie 20%?
Dzięki bardzo mi pomogles, nie dawało mi to spokoju.
Mógł bym jeszcze prosić o sposób w jaki sprawdziłeś ze rezystor spełnia założenia:
czy to tak:
16.2V napiecie na kondensatorze ,więc prąd
16.2V/0.22K=73.6mA
73.5>45 więc dioda działa
dla mniejszych niż 45mA wystąpią już duze spadki V. Czy to tak?
Faktycznie złe diody do zabaw w oślą wybrałem, sądziłem ze o większej mocy będa bardziej uniwersalne
czy to tak:
16.2V/0.22K=73.6mA
dla mniejszych niż 45mA wystąpią już duze spadki V. Czy to tak?
Faktycznie złe diody do zabaw w oślą wybrałem, sądziłem ze o większej mocy będa bardziej uniwersalne
Co do prądu to prawie dobrze,Amugilap pisze:mógł bym jeszcze prosić o sposób w jaki sprawdziłeś ze rezystor spełnia założenia:
czy to tak:
16.2V/0.22K=73.6mA
Dokładnie to Id = (16.2 - 5.07)/220 = 50.6mA
Co do reszty pytań to ten rysunek powinien wyjaśnić wszystko.
I widać twoje dioda ma dosyć "duże kolano"
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 21:05 przez Jony130, łącznie zmieniany 1 raz.
Dioda zenera stabilizuje od 0.1 mocy nominalnej do pełnej mocy. Im większa dopuszczalne moc diody tym większa moc musi przez nią płynąć.
Prąd źle policzyłeś.
Z 16V część (5V) odkłada się na diodzie, a więc na rezystorze odłoży się reszta (11V).
Prąd na diodzie powinien wynieść ok. 50mA
I=U/R, ale wszystkie 3 wartości dotyczą tego jednego rezystora, a nie innych napięć i prądów w układzie.
70mA to byś miał włączając rezystor bez diody zenera.
I jeszcze coś. Miernik może oszukiwać, nie należy mu bezgranicznie ufać, tylko po pomiarach sprawdzić jak ma dokładność i policzyć w jakich granicach może być napięcie mierzone dla takich wskazań.
Prąd źle policzyłeś.
Z 16V część (5V) odkłada się na diodzie, a więc na rezystorze odłoży się reszta (11V).
Prąd na diodzie powinien wynieść ok. 50mA
I=U/R, ale wszystkie 3 wartości dotyczą tego jednego rezystora, a nie innych napięć i prądów w układzie.
70mA to byś miał włączając rezystor bez diody zenera.
I jeszcze coś. Miernik może oszukiwać, nie należy mu bezgranicznie ufać, tylko po pomiarach sprawdzić jak ma dokładność i policzyć w jakich granicach może być napięcie mierzone dla takich wskazań.