Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
Słuchajcie moi mili, gdzieś tam w otchłaniach swojej elektroniki wygrzebałem takie oto urządzenie. Wnioskuję że to do regulacji temperatury czy coś takiego. Szukam wszelkich informacji na temat tegoż urządzenia, bo sam nic nie mogę znaleźć. Wpisywanie haseł o nazwach TE 15474 i DGT 832 nie zwraca mi nic konkretnego a wpisanie numeru pokazuje
-> TO <- czyli jakąś częścią ADG firmy hitachi i jeszcze datasheet'a. Może chociaż naprowadzicie na jakieś informacje? Oto dwie fotki:

-
mathieiov
- Moderator
Czym obraca to pokrętło po prawej - potencjometr, enkoder... ?
-
keruseykaryu
mathieiov pisze:Czym obraca to pokrętło po prawej - potencjometr, enkoder... ?
Specjalny enkoder wielowyjściowy. To moduł programujący z pralki.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
mathieiov pisze:Czym obraca to pokrętło po prawej - potencjometr, enkoder... ?
Enkoder wieloobrotowy.
keruseykaryu pisze:To moduł programujący z pralki.
Być może, nie wiem, dlatego pytam. Da się to jakoś programować dla własnych potrzeb? Czy na przykład trzeba by zastąpić procesor tam osadzony jakimś atmelkiem? Bo wstawkę zawsze można zrobić.
-
mathieiov
- Moderator
matrix pisze:Być może, nie wiem, dlatego pytam. Da się to jakoś programować dla własnych potrzeb? Czy na przykład trzeba by zastąpić procesor tam osadzony jakimś atmelkiem? Bo wstawkę zawsze można zrobić.
Ale co chciałbyś programować? Przecież ta płytka składa się zasadniczo z jakiegoś specjalizowanego procesora i elementów dyskretnych.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
No i właśnie te elementy dyskretne można wykorzystać w tym miejscu w którym się znajdują, a procesor? Hmm, zamiast tego wyspecjalizowanego można wpiąć się z jakimś atmelem a oryginał wylutować.
Co do samego procesora który już tam siedzi, to myślałem że skoro to nie jest atmel to może jakiś inny programowalny, co zresztą sugeruje datasheet.
-
keruseykaryu
matrix pisze:Co do samego procesora który już tam siedzi, to myślałem że skoro to nie jest atmel to może jakiś inny programowalny, co zresztą sugeruje datasheet.
Skoro już wiesz, że jest to Renesas HD6433661XXXH z rodziny H8 Tiny to resztę masz tu:
http://am.renesas.com/req/product_docum ... 433661XXXH
Jak widać jest do tego pakiet narzędzi i oprogramowania. Ale i tak Ci się nie przyda bo to wersja Mask ROM jest i nic nie zmienisz w programie.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
Dziękuję serdecznie za wyczerpujące i jakże satysfakcjonujące mnie wypowiedzi. Już wiem co będę działał z tym. Jak dla mnie temat się zakończył i można go zamknąć jeśli moder/admin tak uważa. Jeszcze raz dziękuję.